John Calvin

Allmän information

Franska teologen John Calvin, b. 10 juli 1509, d. 27 maj 1564, var efter Martin Luther, den vägledande anda av den protestantiska reformationen. Om Luther lät trumpet för reformer, Calvin iscensatt poängen genom vilken reformationen blev en del av den västerländska civilisationen. Calvin studerade i Paris, troligen från 1521 till 1526, där han introducerades till humanistiska stipendium och vädjar om en reform av kyrkan. Han studerade juridik vid faderns bud från omkring 1525 till 1530. När hans far dog 1531, Calvin vände omedelbart till sin första kärlek - studie av klassiker och teologi. Mellan 1526 och 1531 har han haft ett tydligt protestantiska konvertering. "Gud", skrev han långt senare, "äntligen blev min kurs i en annan riktning av hemliga tyglar av hans försyn". Calvin första publicerade verk var en kommentar till Seneca's De Clementia (1532). Ett överflöd av inflytelserika kommentarer om böcker i Bibeln följas.

TRO
Religiösa
Information
Källa
webbplats
Vår lista över 2300 religiösa Ämnesområden
E-post
Hans position i Frankrike blev osäkra när de är i 1533 sin vän Nicholas Cop, rektor vid universitetet i Paris, gav en offentlig adress stödja reformen. Så småningom Calvin tvingades fly under 1535 till Basel, Schweiz. Där är han en liten bok om sin nya reformerade övertygelser. Den var avsedd att ge en kort sammanfattning av viktiga kristna tro och för att försvara franska protestanter, som sedan genomgår allvarlig förföljelse, som sanna arvtagare av den tidiga kyrkan. Denna första utgåva av Calvin's Institutes of Christian Religion (1536) finns endast sex korta avsnitt. Genom den senaste upplagan (1559), den hade vuxit till 79 fulla kapitel. Instituten presenterar med oöverträffad klarhet en vision av Gud i hans majestät, av Kristus som profet, präst och kung av den Helige Ande som ger tro, i Bibeln som sista myndighet, och kyrkan som den heliga Guds folk. Dess doktrin av predestination är Calvin's avdrag från hans tro på människors sinfulness och Guds suveräna nåd i Kristus.

Efter publiceringen av instituten, Calvin helt avsett att ägna sitt liv åt fortsatta studier. På en resa till Strasbourg i juli 1536, men han var tvungen att omvägen via Genève där han hoppades att stanna bara en natt. Den eldiga Guillaume Farel, som arbetade länge på reformen av den staden, hade andra planer.

Hotar Calvin med en förbannelse från Gud Farel övertalat honom att stanna kvar. De närmaste 2 åren var svåra, eftersom Calvin rigorösa planer för reform av kyrkan och staden drabbade samman med Genève långa - stående moraliska likgiltighet. Under 1538, Calvin och Farel var utvisad från staden. Calvin övergick till Strasbourg där han tillbringat de roligaste åren i sitt liv som präst i stadens franska församlingen. Även i Strasbourg, Calvin produceras en inflytelserik kommentar Bok romare, övervakade utarbetandet av en liturgin och en psalm bok som han skulle använda senare i Genève, och gifte sig med änkan Idelette de Bure. När vänner till Calvin fick kontroll i Genève rådet i 1541, de bad honom att återvända, och han motvilligt överenskommits. Under de närmaste 14 åren hans reformer mötte hård motstånd. Vissa Genevans sedan, och många kritiker senare anses Calvin's moral absurt svår, med dess förbud mot spelar och dess försök att införa religiösa pamfletter och psalm sång i Genève s tavernor.

Andra har beundrade modet hos hans övertygelse om att allt liv skulle förhärliga Gud. Slutligen har libertinerna blundered under 1553 genom att erbjuda TVETYDIG stöd till kättare Michael Servetus. Servetus dömdes till döden genom bränning, och 1555 staden tillhörde Calvin. De Presbyterian kyrkan för att han inrättats etablerat en princip för låg inblandning som hade stor betydelse i hela Europa.

Under Calvin senaste åren, Genève var hem för många religiösa flyktingar som transporteras bort viljan att genomföra en Genevan reformer i sina egna länder. Hans personliga brev och publicerade arbeten nås från de brittiska öarna till Östersjön. De Genève Academy, grundat 1559, utvidgades kretsen av sitt inflytande. Hans klarsynt använda franska främjas det språket mycket som Luthers arbete sprida inflytande tyska. Vid tiden han dog, Calvin, trots en reserverad person, hade genererat stora kärlek bland hans vänner och intensiva förakt från sina fiender. Hans inflytande, som spred sig över hela den västerländska världen, ansågs särskilt i Skottland genom arbetet med John Knox .

Mark A Noll

Bibliografi
WJ Bousma, Calvin (1987), Q Breen, John Calvin: En studie i franska Humanismo (1968), J Calvin, institut av den kristna religionen, 1559 ed.; HJ Forstman, Word och Ande: Calvin doktrin om bibliska Authority (1962 ); THL Parker, John Calvin: A Biography (1975), R Stauffer, Den Humanness av John Calvin (1971), F Wendel, Calvin: uppkomst och utveckling av sin religiösa Thought (1963).


John Calvin (1509 - 1564)

Advanced Information

John Calvin anses vara far till reformerta och Presbyterian doktrin och teologi. Calvin föddes Noyon, Picardie. Hans far var notarie som tjänat biskop i Noyon, och som ett resultat Calvin, medan han fortfarande ett barn, fick en STIFT i domkyrkan som skulle betala för hans utbildning. Trots att han påbörjat en utbildning för prästerskapet vid universitetet i Paris, hans far, på grund av en kontrovers med biskop och präster i Noyon katedral, nu beslutat att sonen skulle bli jurist, och skickade honom till Orleans, där han studerade under Pierre de l'Etoile. Senare studerade han vid Bourges under humanistiska advokat Andrea Alciati. Det var förmodligen under Bourges att han blev en protestant.

På faderns död Calvin återvände till Paris, där han blev inblandad i protestanterna finns och som en följd tvungen att gå, så småningom utgifterna någon gång i Italien och i Basel, Schweiz. I sistnämnda stad han publicerade den första upplagan av institut av den kristna Religion (1536). Efter vandrade runt Frankrike, beslöt han att åka till Strasbourg, en protestantisk stad, men samtidigt stanna över natten i Genève han kontaktats av William Farel, som hade infört den protestantiska rörelsen där. Efter betydande argument Calvin var övertygad om att stanna och hjälpa till. Calvin och Farel dock snart stötte på starkt motstånd och tvingades lämna staden, Calvin kommer till Strasbourg, där han stannade i tre år (1538 - 41), ministering till franska protestanter flykting församling. Kallas tillbaka till Genève i 1541, han stannade där för resten av sitt liv som ledare för den reformerade kyrkan.

Medan Calvin var pastor i Eglise St Pierre och tillbringat mycket av sin tid predikningar, hans största inflytande kom från hans skrifter. Både hans latinska och hans franska var klar och hans resonemang klarsynt. Han skrev kommentarer om tjugohundratre i OT böcker och på alla de NT utom Apocalypse. Dessutom han producerat ett stort antal broschyrer, ANDAKTS, doktrinär och polemiskt . Men viktigast av allt, hans Institutes gick igenom fem upplagor, expanderar från en liten bok av sex kapitel till ett stort arbete sjuttionio kapitel i 1559. Calvin också översatt den ursprungliga latinska versioner i franska. Alla dessa verk spridda och lästa i hela Europa.

Inte bara var Calvin inflytande utbredd i eget dag genom hans skrifter, men hans inflytande på den kristna kyrkan har fortsatt till idag. Hans verk har översatts till många olika språk, ett av de senaste är översättningen av Institutes i japanska. Detta har lett till att hans teologiska läror samt hans politiska och sociala uppfattningar har wielded ett starkt inflytande på både kristna och icke - kristna sedan reformationen.

WS Reid
(Elwell evangelisk Dictionary)

Bibliografi
THL Parker, John Calvin, WS Reid, ed., John Calvin: Hans inflytande på den västerländska världen, GE Duffield, ed., John Calvin, J Cadier, mannen Gud behärskar, TB Van Halsema, det var John Calvin, G Harkness , John Calvin, mannen och hans etik, J Moura och P Louvet, Calvin: A Modern Drama; BB Warfield, Calvin och Augustinus, R Stauffer, Den Humanness av John Calvin, F Wendel, Calvin.


John Calvin

Katolska Information

Denne man, utan tvekan det största protestantiska divines, och kanske, efter St Augustine, den mest uthålligt följt av hans lärjungar i alla västerländska författare om teologi, föddes på Noyon i Picardie, Frankrike, den 10 juli 1509 och dog i Genève , den 27 maj 1564.

En generation delas honom från Luther, som han aldrig träffat. Genom födelsen, utbildning och mildra dessa två huvudpersoner i reformera rörelsen var starkt kontrast. Luther var en Saxon bonde, hans far en gruvarbetare, Calvin sprang från franska medelklass-, och hans far, en advokat, hade köpt den fria staden Noyon, där han utövade civil-och kanonisk rätt. Luther trädde orden Augustinian eremiter, tog en munk: s löften, gjordes en präst och som uppstått mycket OVILJA genom att gifta sig en nunna. Calvin aldrig var ordinerade i den katolska kyrkan, hans utbildning var främst i juridik och humaniora, han tog inga löften. Luthers vältalighet gjorde honom populär genom sin kraft, humor, oförskämdhet och vulgära stil. Calvin talade med de lärde i alla lägen, även när predika inför många. Hans sätt är klassisk, han skäl system, han har lite humor, i stället för slående med en påk han använder vapen av en dödlig logik och persuades av en lärare, inte av en demagog som ringer namn. Han skriver franska liksom Luther skriver tyska, och som han har räknat en pionjär inom den moderna utvecklingen av sitt modersmål. Slutligen, om vi kallar doktor i Wittenberg en mystisk kan vi summera Calvin som ELEV, han ger formulera uttryck för de principer som Luther hade stormily kastas ut på världen i sin starka pamphleteering och "institut" som de var kvar av upphovsmannen har varit ända sedan standard ortodoxa protestantiska tron på alla kyrkor kallas "reformeras." Hans franska lärjungar kallade deras sekt "religion", så det har visat sig vara utanför den romerska världen.

Familjen namn, spält på många sätt var Cauvin latinized enligt den anpassade för den ålder som Calvinus. Av någon okänd anledning reformatorn brukar kallas Maître Jean C. Hans mor, Jeanne Le Franc, född i eparkatet Cambrai, nämns som "vacker och hängiven" hon tog hennes lilla son till olika helgedomar och förde honom upp en bra katolik. På fars sida, hans förfäder var sjöfartsverksamhet män. Hans farfar fast vid Pont L'Eveque nära Paris, och hade två söner som blev låssmeder, den tredje var Gerard, som vände Procurator på Noyon, och hans fyra söner och två döttrar såg ljuset. Han bodde på den plats au Blé (Cornmarket). Noyon, en Bishop's se, hade länge varit ett län av de mäktiga gamla familj Hangest, som behandlade den som sin personliga egendom. Men ett evigt gräl, där staden deltog, pågick mellan biskopen och kapitlet. Charles de Hangest, brorson av alltför välkända Georges d'Amboise, ärkebiskop av Rouen, överlämnat biskopsborg under 1525 till sin egen brorson John, blir hans kyrkoherde-allmänhet. John hålls upp kampen med sina kanoner tills parlamentet i Paris ingripit, då han reste till Rom, och till sist dog i Paris 1577. Detta PRELATEN hade protestantiska släkt, han är åtalad för att ha främjat kätteri som under dessa år började höja sitt huvud mellan franska. Clerical dissensions i alla händelser får den nya läror en lovande område, och Calvins var mer eller mindre infekterade av dem innan 1530.

Gerard fyra söner blev präster och höll benefices på ett anbud ålder. Reformatorn fick ett när en pojke i tolv blev han Avhjälpande av Saint-Martin de Marteville i Vermandois i 1527, och Pont L'Eveque i 1529. Tre av pojkarna deltog i den lokala Collège des Capettes, och det John visade sig en apt akademiker. Men hans folk var intim med mer folk, att de Montmor, en filial till den raden i Hangest, vilket ledde till hans medföljande några av sina barn till Paris 1523, när hans mamma var förmodligen döda och hans far hade gift sig igen. Denne dog 1531, enligt EXKOMMUNICERING från kapitel för att inte skicka in sin redovisning. Den gamla mannens sjukdom, inte hans brist på ärlighet, var får vi veta, orsaken. Men hans son Charles, nettled av misstroendevotum, fäste för de protestantiska läror. Han anklagades för 1534 för att förneka den katolska dogmen om eukaristin, och dog ut ur kyrkan under 1536, hans kropp var allmänt gibbeted som en OLYDNARE.

Samtidigt yngre John gick igenom hans egna studier vid universitetet i Paris, dekanus eller syndic varav Noel Bédier hade stått upp mot Erasmus och bar hårt på Le Fèvre d'ETAPLES (Stapulensis), firade för hans översättning av Bibeln i franska. Calvin, en "Martinet" eller OPPIDAN i Collèege de la Marche, som den här mannen är bekant (han var från Picardie) och kan ha glanced i sina latinska kommentaren till St Paul, daterat 1512, som Doumergue anser att den första protestantiska bok härrör från en franska pennan. Ett annat inflytande tenderar samma sätt var att Corderius, Calvin's tutor, som han riktade därefter sitt beskrivningsdialogrutan på I Thessalonians, remarking, "om det finns någon bra i det jag har publicerat, jag är skyldig dig ". Corderius hade ett utmärkt latinska stilen, hans liv var strama, och hans "Colloquies" tjänat honom bestående berömmelse. Men han föll under misstanke om kätteri, och Calvin bistånd tog tillflykt i Genève, där han dog september 1564. En tredje Herald i "New Learning" var George Cop, läkaren att Francis I, i vars hus Calvin hittades en välkommen och gav örat till religiösa diskussioner som Cop gynnade. Och en fjärdedel var Pierre-Robert d'Olivet av Noyon, som också översatt Skriften, vår ungdomliga mannen av brev, hans brorson, skriva (i 1535) en Latin förordet till det Gamla Testamentet och en franska en - sitt första framträdande som en infödd författare - till Nya testamentet.

Som 1527, när mer än arton, Calvin utbildning var fullständigt i sina huvudlinjer. Han hade lärt sig att vara en humanist och reformator. Den plötsliga omställning till ett andligt liv i 1529, där han talar, får inte tas bokstavligt talat. Han hade aldrig varit en ivrig katolik, men berättelserna berättade på ett Temne hans dåligt reglerat beteende har ingen grund, och med en mycket naturlig process gick han över till den sida på vilken hans familj tog sin monter. I 1528 han inskrivet själv i Orléans som ett lag student, som vänner med Francis Daniel, och sedan gick för ett år till Bourges, där han började predika privat. Margaret d'Angoulême, syster till Francis I och Duchess av Berry, bodde där med många kättersk tyskarna om henne.

Han hittas igen i Paris 1531. Wolmar hade lärt honom grekiska i Bourges, från Vatable han lärt sig hebreiska, och han underhöll några kontakter med lärda Budaeus. Om den här dagen han tryckt en kommentar till Seneca: s "De Clementiâ". Det var bara en övning i stipendium har någon politisk betydelse. Francis I var faktiskt hantering protestanter allvarligt och Calvin, nu juris doktor vid Orléans sammansatt, så historien körningar, en ORATION om kristen filosofi som Nicholas Cop levereras på Alla helgons dag, 1532, båda författare och talare med att ta omedelbar flykt från utövandet av den kungliga inkvisitorer. Denna legend har förkastats av moderna kritiker. Calvin spenderat lite tid, men med Canon du Tillet på Angoulême under en simulerad utseende. I maj 1534 åkte han till Noyon, gav upp sin PREBENDE, och det sägs, har fängslats. Men han kom undan med Nerac i Béarn, Uppehållskortets av Duchess Margaret, och det återigen uppstått Le Fèvre, vars franska Bibeln hade fördömts av Sorbonne att elden. Hans nästa besök till Paris föll under en våldsam kampanj i Lutherans mot Massa, som väckt den repressalier, Etienne de la Forge och andra brändes på Place de Greve, och Calvin med du Tillet, rymt - om än inte utan äventyr - att Metz och Strasbourg. I sistnämnda stad Bucer regerade högsta. De ledande reformvännerna dikteras lagar från predikstolen till sina anhängare, och denna resa visat ett avgörande år för den franska humanistiska, som dock till sin natur försagda och blyga, åtog sig att ett krig på papper med sitt eget suveräna. Den berömda brev till Francis I är daterad den 23 augusti, 1535. Det fungerade som en prolog till "Institutioner", vars första upplaga kom ut i mars 1536, inte i franska men på latin. Calvin's ursäkt för att föreläsa kungen var att storetiketter uppsägande protestanterna som rebeller hade postat upp hela riket. Francis I inte läsa dessa sidor, men om han hade gjort det han skulle ha upptäckts i dem en grund, inte för tolerans, som reformatorn helt scorned, men för att göra sig av med katolicismen till förmån för det nya evangeliet. Det kan bara en sann kyrkan, sade den unge teologen därför kungar borde få ett fullständigt slut PAPISM. (För en sammanfattning av "institut" se KALVINISM.) Den andra upplagan tillhör 1539, den första franska översättningen till 1541, det sista latin, reviderad av dess författare, är 1559, men att det gemensamma användning, daterad 1560, har tillägg av hans lärjungar. "Det var mer Guds arbete än mitt", säger Calvin, som tog för hans motto "Omnia ad Dei gloriam" och hänvisning till den förändring han genomgått under 1529 antas för hans enhet en hand sträcks ut från ett brinnande hjärta.

En mycket omstridda kapitel i Calvin biografi är det besök som han länge trodde att ha betalat vid Ferraro till protestantiska Duchess Renée, dotter till Ludvig XII. Många historier temagrupperad om hans resa, som nu gett upp av de bäst informerade författare. Allt vi vet säkert är att reformatorn, efter att hans familj frågor och föra över två av hans bröder och systrar att de åsikter han hade åtagit sig, till följd av kriget mellan Charles V och Francis I, för att nå Bale genom Genève i juli 1536. På Genève Schweiz predikanten Fare, sedan söker hjälp i sin propaganda, besought honom med sådan intensitet att stanna och undervisa i teologi, som Calvin själv avser, han var livrädd till underkastelse. Vi är inte vana vid fint det strama profet så lätt rädda. Men som student och enstöring nytt till offentligt ansvar, han kan mycket väl ha tvekat inför kastar sig in i de oroliga vatten i Genève, sedan på sin stormiest period. Nr porträtt av honom som hör till denna tid är bevarade. Han är representerad med mitt höjd med böjda axlar, stickande ögon, och en stor panna, hans hår var av en rödbrun skiftning. Studie och fastevärden orsakats av svår huvudvärk som han drabbades ständigt. I privatlivet var han glad men känsliga, för att inte säga överlägsna, hans vänner behandlade honom med känslig fråga. Hans vanor var enkla, han brydde sig inte om rikedom, och han aldrig själv semester. Hans korrespondens, varav 4.271 skrivelser återstår svängar huvudsakligen på doktrinär ämnen. Men hans starka, reserverade tecken berättade om alla som han kom i kontakt, Genève överlämnas till hans teokratiska regeln, och reformerta kyrkor accepterat hans undervisning som om det var ofelbar.

Det var främling som Farel rekommenderas hans kolleger protestanter, "detta fransman", valt att föreläsning om Bibeln i en stad delat mot sig självt. Genève hade omkring 15.000 invånare. Dess biskop hade länge sin prins begränsas emellertid av populära privilegier. Den vidomne eller borgmästare, var greve av Savojen och hans familj den biskopsborg verkade en fastighet som från 1450, de tal om yngre barn. John av Savojen, oäkta son till den tidigare biskopen, sålde sina rättigheter till hertigen, som var chef för klanen, och dog 1519 vid Pignerol. Jean de la Baume sista av sina kyrkliga furstar, övergivna staden, som fick protestantiska lärare från Bern i 1519 och från Fribourg i 1526. Under 1527 armarna på Savoy har rivits, och i 1530 katolska partiet genomgick nederlag och Genève blev självständigt. Den hade två råden, men den slutgiltiga domen på offentliga åtgärder åvilar personer. Dessa utses Farel, en konvertering av Le Fevre, som predikant i 1534. En diskussion mellan två kyrkor från 30 maj till 24 juni 1535 slutade i seger för protestanterna. Den altaren har skändats, den heliga bilder brutet, Mass avskaffas. Bernese trupper in och "evangeliet" godkändes den 21 maj 1536. Detta innebar förföljelse av katoliker av råden som fungerade både som kyrka och stat. Präster har kastats i fängelse, medborgare i böter för att inte delta i predikningar. I Zürich, Basel och Bern samma lagar infördes. Tolererar inte träda i de idéer av tiden.

Men fastän Calvin hade inte infört denna lagstiftning, främst genom sitt inflytande till att i januari 1537 av "artiklar" röstades som insisterade på gemenskap fyra gånger per år, som spioner på brottslingar, som inrättades en moralisk censur, och bestraffas de besvärliga med EXKOMMUNICERING. Det skulle vara ett barns katekes, som han utarbetade och det rankas bland hans bästa skrifter. Staden nu bröt i "jurants" och "nonjurors" för många skulle inte svära på "artiklar", utan de aldrig helt accepterade. Frågor hade uppstått med Berne vidröra punkter som Calvin bedöms vara likgiltig. Han gjorde en siffra i debatterna i Lausanne försvara frihet Genève. Men störningar följden hemma, där OLYDNAD ännu utbredd, i 1538 rådet exil Farel, Calvin och blinda Evangelist, Couraud. Reformatorn gick till Strasbourg, blev gäst i capito och Bucer, och 1539 förklarade Nya testamentet till franska flyktingar på femtiotvå floriner om året. Cardinal Sadolet hade ett öppet brev till Genevans som sin exil nu besvaras. Sadolet uppmanas att schismen var ett brott, Calvin svarade att den romerska kyrkan var skadad. Han fick applåder av sin angelägna debatterar makten på Hagenau, maskar och Ratisbon. Men han klagar över sin fattigdom och ohälsa, vilket inte hindrade honom från att gifta sig vid denna tidpunkt Idelette de Bure skall änkan till en anabaptist vem han hade konverterat. Inget mer är känt av den här damen, förutom att hon fört honom en son som dog nästan vid födelsen i 1542, och att hennes egen död ägde rum under 1549.

Efter vissa förhandlingar Ami Perrin, kommissionsledamot med ansvar för Genève, övertalas Calvin återvända. Han gjorde det, inte mycket gärna, om den 13 september 1541. Hans intrade var ödmjukt. Kyrkan författning nu erkänt "präster, läkare, äldste, diakoner, men den högsta makten gavs till domare. Ministrarna hade andliga vapen i Guds ord, den KARDINALSKOLLEGIUM aldrig som sådan wielded den sekulära arm Preachers, ledd av Calvin och råd, som påbörjats av hans motståndare, kom ofta i kollision. Men förordningar av 1541 bibehölls, präster, biträdda av bestämmer äldste, regleras despotically och i detalj de åtgärder för varje medborgare. En PRESBYTERIANSK Sparta kan ses i Genève, och det med gott exempel för att senare Puritans, som gjorde allt i deras makt för att imitera sin disciplin. Mönstret höll upp var att i Gamla testamentet, men kristna skulle njuta Gospel frihet. I november 1552 förklarade rådet att Calvin's Institutes "var en" helig doktrin som ingen människa kan säga emot. " Alltså staten utfärdat dogmatiska förordningar, den kraft som hade förväntat tidigare, som när Jacques Gouet greps anklagade för ogudaktighet i juni 1547, och efter svår tortyr halshöggs i juli. Några av de anklagelser som riktas mot olycklig ung man var oseriöst, andra tveksamma. Vilka delar, om någon, Calvin tog i denna dom är inte lätt att fastställa. Verkställandet av dock måste läggas på hans dörr och det har gett större gärningen långt än landsförvisning av Castellio eller sanktioner drabbar Bolsec - moderata män emot extrema åsikter på disciplin och doktrin, som föll under misstanke som reaktionär. Reformatorn inte krympa från hans egen utses uppgift. Inom fem år femtioåtta meningarna död och sjuttiosex i exil, förutom många committals av de mest framstående medborgare i fängelse, ägde rum i Genève. Järn oket inte kunde skakning. År 1555, under Ami Perrin, ett slags revolt försökte. Nr blod var en byggnad, men Perrin förlorade dagen och Calvin's teokrati segrat.

"Jag är djupare scandalized", skrev Gibbon "på den inre utförande av Servetus än vid hecatombs som har blazed i Autos da Fé i Spanien och Portugal. Han givit den fiendskap av Calvin till personlig illvilja och kanske avundas. Fakta i målet är väl konstateras. Född 1511, kanske i Tudela, Michael Serveras y REVES studerat vid Toulouse och var närvarande i Bologna vid kröning av Charles V. Han reste i Tyskland och förs ut i 1531 på Hagenau sin avhandling "De Trinitatis Erroribus", en stark Unitariska arbete som gjorde mycket oväsen bland de mer ortodoxa reformerarna. Han träffade Calvin och ifrågasatts med honom i Paris i 1534, blev Corrector av tryck på Lyons, gav uppmärksamhet åt medicin, upptäckte mindre omsättning av blod, och trädde i en dödlig korrespondens med diktatorn i Genève vidröra en ny volym "Christianismi Återställande ", som han avsåg att publicera. Under 1546 skriftväxlingen upphört. Reformatorn kallade Servetus arrogant (han hade vågat kritisera "institut" i marginalnummer Meddelandet) och uttalade de betydande hot, "Om han kommer hit och jag har varje myndighet, jag kommer aldrig låta honom lämna platsen levande." Den "Återställande" dök upp i 1553. Calvin samtidigt hade dess upphovsman delated till Dominikanska inkvisitorn Ory vid Lyons, skicka den till honom mannens bokstäver för 1545/46 och dessa Meddelandet. HÄRPÅ spanjorerna var fängslade i Vienne, men han rymt från vänligt tyst och brändes det bara i bild. Några extra fascination drog honom till Genève, där han avsåg att passera Alperna. Han kom den 13 augusti, 1553. Nästa dag Calvin, som hade påpekat honom på predikan, fick hans kritiker greps, predikanten egen sekreterare som kommer fram att anklaga honom. Calvin upprättade fyrtioo artiklar kostnad under tre huvuden, om Guds natur, infant baptism och attack som Servetus hade vågat på sin egen undervisning. Rådet tvekade innan ett dödligt beslut, men diktatorn, förstärks av Farel, körde på dem. Fängslad gärningsmannen lidit mycket och högljutt klagat. Den Bernese och andra schweiziska röstade för vissa obestämt straff. Men att Calvin hans makt i Genève verkade förlorat, medan den stigmatisering av kätteri, som han krävde skulle hålla fast vid alla protestanter om detta innovatören inte dödas. "Låt världen se" Bullinger counselled honom, "att genève testamente härlighet Kristus."

Därför meningen var uttalad 26 oktober 1553, brandområdet på spel. "Tomorrow han dör", skrev Calvin till Farel. När handlingen skedde, reformatorn påstod att han hade varit orolig för att lindra straffet, men detta faktum inga uppgifter finns med i handlingarna. Han ifrågasatts med Servetus på dagen för verkställandet och såg slutet. Ett försvar och ursäkt nästa år mottog adhesion av Genevan ministrar. Melanchthon, som hade tagit djupa anstöt på blasphemies av spanska Unitariska starkt godkänt i välkända ord. Men en grupp som ingår Castellio publicerades i Basel i 1554 en pamflett med titeln "Ska kättare vara förföljd?" Det anses vara den första grunden för tolerans i modern tid. Beza svarade med ett argument för jakande, formulerad i våldsamma villkor, Calvin, vars favorit lärjunge han, översatt den till franska i 1559. Dialogen "Vaticanus", skriven mot "påven i Genève" av Castellio inte komma in skriva ut förrän 1612. Åsiktsfrihet, som Gibbon kommentarer, "var en konsekvens snarare än utformningen av reformationen."

Ett annat offer för hans glödande iver var Gentile, en av ett Italienska sekt i Genève, som också bland dess anhängare Alciati och Gribaldo. Som mer eller mindre Unitariska i sina åsikter, de var tvungna att underteckna en bekännelse som utarbetats av Calvin i 1558. Gentile tecknade det motvilligt, men i de resultat han dömdes och fängslades i MENEDARE. Han flydde endast två fängslade i Bern, där 1566 var han halshöggs. Calvin's lidelsefull polemik mot dessa italienare avslöjar rädsla för Socinianism som var att lägga avfall sin vingård. Politiskt han lutade sig på den franska flyktingar, nu er här i staden och mer än samma energi - om inte i antal - i den äldre inhemska fraktioner. Invändningsförfarande dött ut. Hans ständiga förkunnelse, företrädd av 2300 predikningar bevarade i manuskript och en omfattande korrespondens, gav reformatorn ett inflytande utan exempel i sina avslutande år. Han skrev till Edward VI, hjälpt till att revidera Book of Common Prayer, och ingrep mellan rivaliserande engelska parter utomlands under Marian period. I Huguenot bekymmer han Dubbelsidig med mer måttliga. Hans kritik av konspiration i Amboise i 1560 gör honom äran. En stor litterära institutionen grundades av honom, kollegiet, efteråt universitetet i Genève, blomstrade mycket. Eleverna var mestadels franska. När Beza var rektor hade nästan 1500 elever i olika kvaliteter.

Genève nu skickats ut pastorer till franska församlingar och ses som den protestantiska Rom. Genom Knox, "den skotska mästare för den schweiziska reformationen", som hade varit predikant till exil i staden, hans FOSTERLAND accepterat disciplin i PRÄSTGÅRD och läran om predestination såsom i Calvin's "Institutioner". Den Puritans i England var också ättlingar till de franska teolog. Hans ogillar teatrar, dans och bekvämligheter i samhället var fullt delas av dem. Staden vid sjön Leman beskrevs som utan brottslighet och utblottade av nöjen. Calvin declaimed mot "libertinerna", men det finns inga belägg för att sådana personer hade en fot innanför dess väggar Den kalla, hårda, men upprätt disposition kännetecknande för reformerta kyrkor, mindre genial än intäkter från Luther, beror helt på deras grundaren själv. Dess väsen är en koncentrerad stolthet, en kärlek till disputation, ett förakt för motståndarna. Den enda art att den tolererar är musik, och att inte instrumental. Det kommer inte att ha några kristna högtider i sin kalender, och det är strama på gränsen till Manikeanska hat i kroppen. När trossatsen misslyckas KALVINIST han blir, som i fallet av Carlyle, nästan en ren stoisk. "På Genève, som för en tid i Skottland, säger JA Froude" moraliska synder behandlades som brott att straffas av domaren. " Bibeln var ett nummer av lag, administreras av präster. Ner till hans döende dagen Calvin predikade och undervisade. Inte alls en äldre man, han var sliten i dessa ofta kontroverser. Den 25 april 1564 gjorde han sin vilja, vilket innebär 225 franska kronor, som han testamenterade tio hans college, tio till de fattiga, och resten till hans brorsöner och brorsdöttrar. Hans sista brev skickades till Farel. Han begravdes utan ståt i en plats som inte är nu fastställbara. Under år 1900 ett monument av försoning restes till Servetus på den plats Champel. Genève har för länge sedan upphört att vara chef för KALVINISM. Det är en samlingspunkt för den fria tanken, socialdemokratiska propaganda och NIHILIST konspirationer. Men i historien det ser ut som den Sparta av reformerta kyrkor och Calvin är Lycurgus.

Publication information Skrivet av William Barry. Ut av Tomas Hancil. Katolska Encyclopedia, Volume III. År 1908. New York: Robert Appleton Company. Nihil Obstat, den 1 november 1908. Remy Lafort, STD, censurerar. Imprimatur. + John Cardinal Farley, ärkebiskop av New York


Denna fråga presenteras i den ursprungliga engelska språket


Skicka ett e-mail eller kommentar till oss: E-post

De viktigaste TROR web-sida (och indexet till personer) är
http://mb-soft.com/believe/belieswm.html'