Zionism

Allmän information

En judisk nationalistisk rörelse, sionismen var ansvarig för upprättandet av den moderna staten Israel som den judiska hemland. Trots allmänhet hänföras till Theodor Herzl och andra 19th century grupper, sionism går tillbaka till början av den judiska diasporan, den babyloniska exilen i 6: e århundradet BC. Den KLAGOVISORNA av Jeremia och Psalm 137 talar om exil judar "längtan efter Sion (Jerusalem).

Judisk historia under diasporan präglades av uppkomsten av en rad pseudopaketet messiahs - bland dem Sabbatai Zevi - som hävdade att de skulle återvända judarna till Zion. Lika misslyckat var systematiken i italienska Näsi familj, som erhållit ett tillstånd från turkarna att upprätta en judiska samfundet i Galiléen i slutet 16th century.

Fram till 1791 och den judiska emancipation under franska revolutionen, judar saknade rörlighet avgörande för framgång sionismen. I den 19: e århundradet, dock stigande nationella känslor i Europa inspirerade Moses Hess, David Luzatto, Leo Pinsker, Zvi Kalischer och Yehudah Alkalai att försöka höja det nationella medvetandet i gettot Judendomen. Ekonomiskt stöd kom från philanthropists Moses Montefiore, Edmond de Rothschild och Maurice de Hirsch, och olika program för återvändande av judar i Mellanöstern skulle ha genomförts.

TRO
Religiösa
Information
Källa
webbplats
Vår lista över 2300 religiösa Ämnesområden
E-post
Inte förrän 1897, dock med Herzl's världen sionistiska kongressen i Basel, Schweiz, var en effektiv global politisk rörelse skapas. Trots motstånd från fundamentalistiska och assimilationist judar och inre splittring (vid 1905 kongressen en grupp drog när majoriteten av delegaterna avvisade ett brittiskt förslag till inrättande av ett judiskt hemland i Uganda), den sionistiska organisationen samlats styrka. Så småningom det säkrade godkännande för sitt program för upprättande av ett hemland i Palestina från den brittiska regeringen (med Balfour-deklarationen, 1917) och Nationernas förbund (med skapandet av ett mandat för Palestina i 1922). Under mandatperioden som hölls av Storbritannien, ökande våldet ägde rum mellan den judiska bosättare och araber i Palestina. Slutligen FN röstade i november 1947 att dela Palestina och staten Israel proklamerades den 14 maj 1948.

Saul S Friedman

Bibliografi
B Halpern, idén om den judiska staten (1969); W Laqueur, A History of Zionism (1972), M Selzer, ed., Sionism reconsidere: avvisandet av judiska normala (1970), D Vital, Origins of Zionism (1975 ).


Zionism

Advanced Information

Denna term hänvisar till filosofin i det judiska folkets återställande "Sion", som i början av judisk historia identifierades med Jerusalem. Efter den romerska fördrivningen av judarna från Jerusalem i AD 135 denna "Sion" Tanken var aldrig skiljas från judiskt tänkande och judiska böner (både enskilda och företag) betonade önskan att återvända till sitt hemland. Den religiösa Judisk drömt om ett slut period av yttersta release från sin spridning bland folken och en återgång till land lovar. En handfull judar har alltid befunnit sig i Palestina, och deras antal har utökats med flyktingar i spanska inkvisitionen på 1492. Trots att många judar begreppet fysisk återvända till Palestina verkade en illusorisk, om inte omöjligt, dröm.

Under artonhundratalet uppkomsten av hebreiska litteratur, judiska nationalism, och framför allt ett nytt utbrott av anti - antisemitism stimuleras grupper såsom Hoveve Sion ( "Lovers Sion") för att skaffa pengar för att skicka judiska bosättare till Palestina. Pogroms i czarist Ryssland efter 1881 resulterade i tusentals panik - drabbade flyktingar som insåg att Palestina var deras säkraste plats. Jordbruksutgifter bosättningar också sponsras av välgörare såsom baron Edmond de Rothschild.

Premodern sionism betonade religiösa motiv och ro territoriell lösning. Med offentliggörandet av Der Judenstaat ( "Den judiska staten") av Theodor Herzl i 1896, men politiska sionism är född och med den moderna uppfattningen om sionismen. En ny era i judisk historia utspelade sig när Herzl, en österrikisk journalist, ändras från en förespråkare av judisk assimilering till en övertygelse om att anti - antisemitism var oundvikligt så länge som de flesta judiska folket levde utanför sitt hemland. Han förklarade politiska, ekonomiska och tekniska insatser som han trodde var nödvändigt att skapa en fungerande judisk stat. Den första sionistiska kongressen sammanträdde i 1897, och över två hundra delegater från hela världen antog Basel Program. Det betonas att sionismen var att skapa en rättslig hem i Palestina för det judiska folket och skulle främja lösning, skapar världsomspännande organisationer att binda judar tillsammans stärka judiska nationella medvetandet, och få godkännande från regeringarna i världen.

Herzl tankar var rent sekulära, i själva verket var han en agnostiker. De flesta av hans anhängare var dock ortodoxa sydöstra Europa, och samtidigt Herzl stället vända sionism i en kulturell, religiös eller ofullständiga uppgörelse samhället, det gjorde han göra eftergifter till dessa förespråkar. Detta bräckliga allians visar många aspekter av sionism under nittonhundratalet. För Herzl, det viktigaste målet för sionismen var att få en politisk stadga beviljande judar suveräna rättigheter i sitt hemland. Strax efter hans död år 1904 cirka sjuttio tusen judar hade bosatte sig i Palestina. En majoritet (minst 60 procent) bodde i städer. Sionism var metamorphosed till en massrörelse och politisk makt under andra världskriget I. 1917 British utfärdat Balfour-deklarationen, som tal tjänst när det i Palestina i en judisk nationell hem.

Sionism var en liten rörelse och stötte på motstånd även inom det judiska samfundet. American Reform Judaism, till exempel, trodde att judar inte var lämpade för stelhet i Palestina, där sjukdomar och svält var frodas. Dessutom hävdade de att Palestina inte längre var en judisk mark och att USA var "Sion". Till dessa icke - sionistiska judar, sionism var skadliga för strukturen i judendomen och bara tjänat till att röra upp ryssarna. Det var bara skräcken för massmord av en hundratusen judar av ryska trupper från 1919 till 1921 och slutligen skräcken för den nazistiska Förintelsen under andra världskriget då sex miljoner judar utrotades som drog sionister och icke - sionister till stöd för Palestina som en judisk samväldet, en tillflyktsort för de förföljda och hemlösa.

I november 1947, en partition plan att skapa en judisk stat, som stöddes av både USA och Sovjetunionen, antogs av generalförsamlingen i FN. Staten Israel har formellt erkänt den 14 maj 1948, när brittiska regel upphört. När den unga staten stärkas, definition av sionism och vilka nuvarande mål och syfte bör ha heatedly debatteras i världen sionistiska organisationen själv. Sedan 1968 betoningen av aliyah (personlig invandringen till Israel) har setts av många som ett slutmål, men kontroversiellt, mål.

Zionism har stöd i den nittonde och tjugoonde århundraden av "kristna sionister." På grund av sin premillennial Eskatologi fundamentalistiska evangelicals har särskilt stöd för att återupprätta det judiska folket till Israel och av Israel självt under nittonhundratalet.

DA Rausch
(Elwell evangelisk Dictionary)

Bibliografi
W Laqueur, A History of Zionism; A Hertzberg, den sionistiska Idea: A Historical Analys och Reader, NW Cohen, amerikanska judar och den sionistiska Idea, jag Cohen, Theodor Herzl: Grundare av Politisk sionism, EJ, XVI.


Denna fråga presenteras i den ursprungliga engelska språket


Skicka ett e-mail eller kommentar till oss: E-post

De viktigaste TROR web-sida (och indexet till personer) är
http://mb-soft.com/believe/belieswm.html'