Påsk, Pascha

Allmän information

Den kristna festivalen i påsk firar Jesu Kristi uppståndelse.

Våren Festivalen har sina rötter i den judiska påsken, som firas till minne Israels befrielse från träldomen i Egypten, och i den kristna omtolkning av dess innebörd efter Jesu korsfästelse vid påsken för AD c.30 och utropandet av hans uppståndelse tre dagar senare.

Tidiga kristna observerade påsk på samma dag som påsken (14-15 Nisan, en dag styrs av en månkalender).

I 2: a århundradet fördes kristna firandet till söndagen efter 14-15 Nisan, om denna dag inföll på en vardag. Ursprungligen var kristna påsken en förenande firande, men det 4th århundradet långfredagen blev en separat minnet av Kristi död och påsk ägnades därefter enbart till uppståndelsen.

Enligt Bede, är namnet påsk härstammar från den hedniska vårfest i den anglosaxiska gudinnan Eostre, och många tullen folk i samband med påsk (t.ex. påskägg) är av hedniskt ursprung. Påskdagen är för närvarande bedöms som den första söndagen efter fullmånen på eller efter den 21 mars. Östra ortodoxa kyrkor följer dock den julianska snarare än den gregorianska kalendern, så deras firande infaller vanligen flera veckor senare än den västerländska påsken.

TRO
Religiösa
Information
Källa
webbplats
Vår lista över 2300 religiösa Ämnesområden
E-post
Reginald H. Fuller

Bibliografi: Dix, Gregory, formen av liturgin, 2nd ed.

(1945), McArthur, AA, utvecklingen av den kristna Year (1953), Perry, CA, The Resurrection Promise (1986).


Påsk, Pascha

Avancerad information

Påsken är den årliga dag och säsong minne av Kristi uppståndelse.

Som den äldsta och viktigaste lös fest, bestämmer sin dag på placeringen av kristna liturgiska året.

I germanska språk de ord som används (engelska påsk, tyska Ostern) tros härröra antingen från namnet på en obskyr germansk gudinna våren Eastre (så populär av den engelska munken Bede), eller, mer troligt, från en gammal tysk rot för gryningen eller öster (tid och plats för den uppgående solen).

I ett tidigt skede och av dunkla skäl dessa germanska ord kom att översätta den grekiska pascha (från hebreiska pesah), Bibelns ord för Paschalis (påsk) fest som används av de flesta romanska språk (franska Paques, italienska Pasqua).

Den tidiga utvecklingen av firandet av påsken och åtföljande tvister kalender var till stor del en följd av kristendomens försök att befria sig från judendomen.

Söndag redan hade ersatt den judiska sabbaten i början av det andra århundradet, och trots ansträngningar i Mindre Asien att behålla den judiska påskhögtiden datum den 14 Nisan till påsk (därav namnet Quartodecimans) antog rådet i Nicaea årliga söndagen efter fullmåne efter vårdagjämningen (21 mars). tyvärr utarbetat olika metoder för påsken beräkning att förena de judiska månen och romerska sol kalendrar lett till flera konflikter, såsom den i sjunde århundradet Storbritannien mellan keltiska och romerska kristendomen.

Även den anmärkningsvärda kalender reform sponsras av Pope Gregory XIII år 1582 var främst ett försök att hålla påsk på våren genom att korrigera för avdrift (elva dagar på den punkten) i mindre exakt julianska kalendern.

Eftersom Östortodox följer fortfarande den gamla kalendern, det kan vara så mycket som fem veckor i strid med andra kyrkor firar påsk.

Under de senaste åren oro för kristen enhet har lett till förslag om en universell fast datum som den andra söndagen i april.

Detta i sin tur skulle göra det möjligt att skapa enhetliga Världen liturgi.

Ursprungligen var påsken en enhetlig natt fest (som påsk) och erinrar både död och uppståndelse i Kristus.

Ceremonin omfattade belysning av Paschalis ljuset, bön, läsningar ur Skriften, och det glada firandet av eukaristin.

Detta blev också det perfekta tillfället för dop (med uppståndelsen liv symboliseras av vita kläder) och ledde i sin tur till en förlängning av den korta förberedande perioden i fyrtio dagarna av fastan (en parallell till Kristi fyrtio dagars fasta före hans passion).

Därför, efter det fjärde århundradet enhetsstaten fest bröts upp i flera delar och uppståndelsen kom att firas separat på påskdagen morgon, med Eastertide förlängning ytterligare fyrtio eller femtio dagar.

Århundradena många populära tullen har lagt reflekterande hedniska våren folklore (Påskägg och kanin) samt judiska och kristna källor.

RK Bishop


(Elwell evangelikal ordbok)

Bibliografi


L. Cowie och J. Gummer, kristna året, G. Dix, formen av liturgin, D. Jones, G. Wainwright, och E. Yarnold, studiet av liturgin, F. Weiser, The Easter Book; E . Zerubavel, påsk och påsken: i kalendrar och Group Identity ", ASR, april, 1982.


East'er, Pascha

Avancerad information

Påsken var ursprungligen en Saxon ord (Eostre), betecknar en gudinna saxarna, för att hedra dem offrade om tiden för Herrens Påsk. Därav namnet kom att ges till festivalen för Kristi uppståndelse, som inträffade vid tiden för påsken.

I början engelska versionerna detta ord användes ofta som översättningen av det grekiska pascha (Påsken).

När Authorized Version (1611) bildades, "Påsken" ordet användes i alla avsnitt där detta ord Pascha inträffade, utom i akt 12:4.

I den reviderade versionen rätt ord, "Påsken, är" alltid används.

(Easton illustrerad ordbok)


Se även:


Uppkomsten av Jesus

Denna fråga presenteras i den ursprungliga engelska språket


Skicka ett e-mail eller kommentar till oss: E-post

De viktigaste TROR web-sida (och indexet till personer) är