Book of Kells

Allmän information

Den stora irländska Illuminated Manuskript av de fyra evangelierna kallas Book of Kells är en av de mest kända av alla medeltida böcker.

Nu i biblioteket på Trinity College, Dublin, det påbörjades troligen av munkar på ön klostret Iona och avslutas i irländska klostret i Kells någon gång mellan mitten av 8: e och början 9th århundradet.

Evangelierna är skrivna på tjockt vellum och påkostade belysta med rik ornamentik karakteristiska för keltisk konst av denna period.

Förutom 31 helsidor illustrationer, fantasifulla figurer och tätt sammanflätade band, knutar och spiraler av extraordinära Intricacy och densitet förekommer i hela boken.

TRO
Religiösa
Information
Källa
webbplats
Vår lista över 2300 religiösa Ämnesområden
E-post
f= Tania Bayard

Bibliografi


Alton, EH, och Meyer, Peter, The Book of Kells, 3 vols.

(1950-51), Henry, Francoise, The Book of Kells (1974).


Book of Kells

Katolsk information

En irländsk manuskript innehållande de fyra evangelierna, ett fragment av hebreiska namn, och Eusebian kanon, också känd som "Book of Columba", förmodligen för att det var skrivet i klostret Iona att hedra helgonet.

Det är troligt att det är till denna bok som posten i "Annals of Ulster" under år 1006 hänvisar inspelning som under det året "evangelium Columba var stulen.

Enligt traditionen är boken en relik från tiden för Columba (d. 597) och även verk av hans hand, men på palæographic skäl och att döma av den karaktären av ornament kan denna tradition inte upprätthållas, och dagen av sammansättningen av boken kan knappast sättas tidigare än slutet av den sjunde eller början av det åttonde århundradet.

Detta måste vara den bok som walesare, Geraldus Cambrensis, såg på Kildare under det sista kvartalet av det tolfte århundradet och som han beskriver i glödande ordalag (Topogr. Hibern., II, xxxviii). Nästa gång vi hör talas om det vid katedralen i Kells (iriska Cenannus) i Meath, en stiftelse för Columba's, där det förblev under lång tid, eller fram till år 1541.

I det sjuttonde århundradet ärkebiskopen Ussher presenterade den för Trinity College, Dublin, där det är den mest värdefulla manuskript (AI 6) i College Library och den överlägset utsöktaste kvarleva av irländsk konst som har bevarats.

I den finns alla olika utformning typisk för irländsk konst från sin bästa sida.

Några små portioner i början och slutet av manuskriptet har gått förlorade, men annars är det i mycket gott skick.

Det var tydligen kvar ofullbordad, eftersom en del av ornament återstår endast en översikt.

Den är skriven delvis svart, rött, lila eller gult bläck, och man har tänkt på att det händer två skriftlärda och ingen av dem är känd för oss med namn, är skönjas i skrivandet och belysning av manuskriptet.

Det mest karakteristiska ornament of the Book of Kells, från andra upplysta irländska handskrifter av perioden, är det nära ringlade spiraler förbundna med varandra genom ett antal kurvor och slutar i den så kallade "trumpet pattern".

Nästan lika karakteristiska är zoomorphic interlacements, färgade skildringar av fantasifulla varelser, eller män, djur, fåglar, hästar, hundar, och groteska, Gargoyle-liknande mänskliga figurer vridna och krokiga tillsammans i intrikat detalj.

Andra ofta förekommande mönster är ett system av geometriska vävning av band flätade och knöt ihop, och en enklare utsmyckning med röda streckade linjer.

Mångsidigheten och uppfinningsrikt geni illustratören överträffar all fantasi.

Linjer avviker och konvergerar i ändlös rad, och de mest komplicerade siffror i påkostade överflöd och med förbluffande mängd prydnad, kombineras och vävs in i en harmonisk design.

Trots omfattningen av arbetet och dess tusentals utsökt initialer och terminaler, det finns inte en enda modell eller en kombination som kan sägas vara en kopia av en annan.

Konstnären visar en underbar teknik för att utforma och kombinera olika symboler, kors, vin, drake, fisk och orm.

Ritningen är perfekt själv.

Det har prövats under ett starkt förstoringsglas för timmar i sträck och befunnits vara, även i de mest minut och komplicerade uppgifter, utan en enda falsk eller oregelbunden linje.

Några av de mest fulländade moderna tecknare har försökt kopiera sin eleganta design, men är så det känsliga utförande att de var tvungna att överge uppgiften hopplös.

I ett utrymme av en tum fyrkant räknades inte mindre än 158 interlacings vitt band med en svart ram på båda sidor.

Å andra sidan, bilderna av de skisserade personligheter är svag och primitiva och visa, men en begränsad kunskap om den mänskliga figuren och dess relativa proportioner.

Inga ord kan beskriva den skönhet och extrema prakt av färgstarka första bokstäver, som är riklig i "Book of Kells" än i andra hand.

Det enda som de kan jämföras är en bädd av många färgade krokusar och tulpaner eller de allra finaste målat glas fönster, som de lika vackra färg och rival i känslig prydnad och ritning. Konstnären hade en underbar kunskap om andel av färg och distribution av hans material - Sienna, purpur, lila, rött, rosa, grön, gul, oftast är de färger som används - och han lyckades skuggning och toning av skrivelserna med fulländad smak och skicklighet.

Det är anmärkningsvärt att det inte finns några spår av användningen av silver eller guld på pergament.

Ibland är färgerna läggs på i tjocka lager för att ge intryck av emalj, och här och där så ljust och mjukt och glänsande som när den tas på färsk mer än tolv hundra år sedan. Även den bästa fotografiska och färg reproduktioner ge men en svag Idén om skönheten i originalet.

Speciellt värd att anmälan är det serie av upplysta miniatyrer, inklusive bildframställningar av evangelisterna och deras symboler, den heliga jungfrun och den gudomliga Child, frestelsen av Jesus, och Jesus beslagtagits av judarna.

Dessa bilder når sin höjdpunkt när det är i vissa avseenden, de mest fantastiska exempel på utförande som världen någonsin har producerat, nämligen hela sidan monogrammet XPI som förekommer i texten evangelium Matteus.

Det är inte konstigt att det var länge trott att "Book of Kells" kunde ha skrivits enbart av änglar.

Publikation information Skrivet av Joseph Dunn.

Kopierat av Paul Knutsen. The Catholic Encyclopedia, Volume VIII.

År 1910.

New York: Robert Appleton Company.

Nihil Obstat, 1 oktober 1910.

Remy Lafort, STD, censurerar. Imprimatur.

+ John huvudsakliga Farley, ärkebiskop av New York


Illuminated Manuscripts

Katolsk information

I. URSPRUNG

Ett stort antal handskrifter är täckta med målade ornament som kan presenteras i olika former:

initialer kapitel eller paragrafer, ornamenterade ibland mycket enkelt, ibland på andra sidan med ett stort överflöd av interlacings, blad och blommor, de utvecklas längs hela längden på sidan och inom ibland avbildade personer eller scener från vardagen; målningar på marginalen, där vissa scenen sker över flera sidor, gränser kring texten (interlacing portiker, etc.), är det mest anmärkningsvärda exemplet att den evangelisk normer för medeltiden, helsidor målningar (eller t.ex. endast täcker en del av sidan), men utgör real bilder, liknande fresker eller staffli bilder, dessa är främst finns på mycket gamla eller mycket senare manuskript (fjortonde och femtonde århundradena);

Slutligen finns det rullar av pergament helt täckt med målningar (Roll of Josue i Vatikanen, Exultet Roll of S. Italien, se nedan).

Alla dessa ornament kallas "eluminures", Illuminations, eller miniatyrer, en värld som använts sedan slutet av det sextonde århundradet.

Först "miniator" åtalades för spårning i rött lägstapris rubriker och initialer.

Trots sina begränsningar, är konsten att belysningen en av de charmigaste någonsin uppfunnits, det exacts samma kvalifikationer och producerade nästan lika kraftfulla effekter som måleri, det kräver även en delikatess av beröring alldeles eget.

Och medan de flesta av målningarna i medeltiden har omkommit, dessa små verk utgör en nästan oavbruten serie som ger oss en klar bild av de främsta skolor för målning av varje epok och varje region.

Slutligen, i konsthistoria roll Illuminated Manuscripts var omfattande, genom att behandla i sina verk scener heliga historien manuskriptet målare inspirerat andra konstnärer, målare, skulptörer, guld, elfenben arbetstagare etc., det är speciellt i miniatyr att ebb och flod av konststilar under medeltiden kan spåras. i Orienten måste sökas ursprunget till denna art, liksom den i manuskript själva.

De äldsta exemplen finns på egyptiska papyrusrullar, där mitt i texterna, och inte skiljas från det, porträtt, oftast i profil, enligt den egyptiska metod.

Efter att ha dragit kontur i svart i konstnären fyllt på ritningen i färger.

Konsten tycks ha också odlas av de grekiska konstnärerna i Alexandria.

Papyrus innehåller dikter av Timotheus (fjärde århundradet f.Kr.) finns på Abousir, har en långbent fågel i huvudtexten som ett tecken på splittring.

En skärva av en romans på papyrus (Paris, Bib. Nat., Supp. Gr. 1294; första århundradet efter Kristus) visas en text som delas av grupper av miniatyrer: män och kvinnor i blå-grå eller rosa dräkt sticker ut i relief från bakgrund av papyrus själv.

Latinska författare visar oss att miniatyr infördes i Rom redan under första århundradet f.Kr. (Plinius, "Hist. Nat.", XXV, 8).

Martial (XIV, 1865) nämner ett porträtt av Virgil målade på ett pergament manuskript, och Varro samlats sjuhundra sådana porträtt av berömda män.

(Porträtten av evangelisterna i medeltida handskrifter resultatet från denna tradition.) Ingen av dessa arbeten återstår och endast spår av illuminationer antikens finns i följande manuskript av fjärde och femte århundradena:

den "Virgil" i Vatikanen (lat. 3225), skriven av en hand, har femtio miniatyrer som verkar vara ett verk av minst tre olika konstnärer. Det är små bilder kantas av färgade band (sex av dem fyller en hel sida), några av dem, särskilt i "Georgica", representerar land landskap friskhet som är värdig den text de illustrerar.

Bakgrunden av byggnader och tempel påminner om målningarna i Pompeji, den "Iliaden" i Milano (liknande technic);

Bibeln i Quedlinburg (Berlin), innehåller den äldsta kristna kända miniatyrer;

"Kalender" i Philocalus, komponerat 354, har i original, som förvärvades av Peiresc försvann, men kopiorna i Bryssel, Wien och Barberini biblioteket bevis ett arbete med en renhetsgrad grundligt antik, mest nyfiken delen är en illustrerad kalender där varje månad symboliseras av en scen i land liv, detta är en art illustration av gammalt ursprung som återkommer mycket ofta i miniatyrer av medeltiden.

II.

ÖSTRA miniatyrer

Egypten

Traditionen med miniatyrer på papyrus bevarades till den kristna eran.

På en Berlin papyrus (kejsar Fredrik Museum) finner vi en bild av Kristus bota en demonisk.

I Goleniscev samlingen finns sexton blad av en universell koptisk krönika på papyrus, daterad 392 och prydda med miniatyrer på ett mycket barbariskt stil, avsedd att illustrera texten.

I marginalen ses successivt månader (kvinnor krönt med blommor), provinserna Asien (berikade gateways), profeterna, kungarna av Rom, Lydia, Makedonien, romersk kejsare, och kanske patriarken Tehophilus ordförande vid destruktion av Serapeion.

Författaren var född munk och en komplett främling till Hellenic konst.

Syrien och Mesopotamien

Förekomsten av persiska handskrifter på pergament mycket rik på miniatyrer, bevisas av anspelningar på St Augustine (Adv. Faustum, XIII, 6, 18).

Redan på femte århundradet skolor miniatyrmålarna bildades i kristna kloster i Syrien och Mesopotamien som tog en del av sin inspiration från grekisk konst (draperad siffror), men främst beroende av prydnadsväxter traditioner forntida Orienten.

Ett mästerverk av den här skolan är den syriska Evangeliary skriven år 586 på klostret Zagba (Mesopotamien) av munken Rabula (eftersom det femtonde århundradet i Laurentian biblioteket, Florens).

I museet är verkliga bilder med en dekorativ ram som bildas i sicksack, kurvor, regnbågar, är etc. Gospel kanon som i spelhallar prydda med blommor och fåglar.

Scenen för Korsfästelsen behandlas med ett överflöd av detaljer som är mycket ovanligt vid denna tid.

Verk av den syrisk-Mesopotamiens skolan tycks ha missat innebörden av Greklands siffror (siffrorna i strömmande draperier) som de behöll traditionen.

På en Syriska evangeliary i Borgian Museum (manuskript Syr.,, 14 f, K.) män och djur är målade i overkliga färger, och är kantad med svarta linjer som ger till illuminationer utseende cloisonné emalj.

Arbetet, som är daterad 1546, tycks ha inspirerats av en äldre modell.

Armenien

Den armeniska School of lysande hör också till Syrien.

Den representeras av evangeliary av Etschmiadzin (tionde århundradet), det miniatyrer av vilka härrör från en sjätte-talsmodell, den evangeliary drottning Mlke (Venedig, kloster Mechitarists, daterad 902), och evangeliary i Tübingen, daterad 1113.

I alla dessa verk rikedom ramen och hieratic karaktären av det mänskliga ansiktet är anmärkningsvärda.

Muslim Art

Alla ovannämnda egenskaper som till ytterligheter finns i muslimska skolor miniatyrer (arabiska, turkiska och persiska manuskript), det äldsta datum först från det trettonde århundradet.

Tillsammans med kopior av Koranen, beundransvärt belyses med rent geometriska figurer utstrålar symmetriskt kring ett centralt motiv som utformningen av en matta, det finns framför allt i Persien, en givande skola med målare som inte var rädd för att skildra det mänskliga ansiktet.

Ingenting är mer pittoresk än den varierade scener avsedda att illustrera böcker krönikor, legender etc. Dessutom fantastiska scener ( "Apocalypse of Mohomet", Paris, Bib. Nat., Supp. Turk., 190) finns samtida reproduktioner av scener från det verkliga livet som tar oss ut på gatorna i Bagdad i det trettonde århundradet eller tillåta oss att följa en armé eller en husvagn på marsch ( "Maqâmât" på Hariri, Bib. Nat., Paris, supp. arabiska., 1618).

Eastern artister, vare sig kristna eller muslimer, ofta framställer sina ämnen på bakgrund av guld, på persiska handskrifter, dock finns försök till landskap bakgrunder, varav flera förråda ett kinesiskt inflytande.

III.

BYSANTIN miniatyrer

Historia bysantinska miniatyrer är ännu inte har skrivits, det är omöjligt att nu bestämma dess ursprung eller för att studera dess utveckling.

Det verkar mer och mer uppenbart att bysantinsk konst, långt ifrån en originell skapelse, är inget annat än en förlängd överlevnad av Greklands-Mynt från fjärde till sjätte århundraden.

Den grekiska munkar som ansvarar för belysningen av manuskript aldrig upphört att kopiera modeller efter mode och ockupationen av tiden, varierar dessa modeller ibland, varför bysantinsk konst har genomgått en utveckling mer skenbar än verklig.

Under nuvarande förhållanden, utan att försöka bestämma skolorna måste vi nöja oss med att ange de viktigaste grupperna av manuskript.

Femte och sjätte Centuries

Flera av de bibliska manuskripten i guld bokstäver på lila pergament har riktigt jämföras med varandra, dvs.

Bakgrunden till kejserliga biblioteket i Wien, vid Evangeliarium av Rossano, och fragmentet av evangelium Matteus upptäckts i Sinope (sedan 1900 i Bib. Nat., Paris).

I dessa tre manuskript målningen har en ANEKDOTISK karaktär, det är avsett att illustrera texten, och ibland två perioder i en scen är representerade i en bild.

Både evangelaries visar ett skäggigt ansikte Kristi majestätiska och svår, vilket redan föreslår "Pantocrator" av kyrkan kupoler.

Jämfört med samma period dag två verk som verkar vara transkriptionen på pergament av ett original på papyrus, ett är Roll of Josue i Vatikanen biblioteket, som visar en serie miniatyrer, elva meter lång, om historia Josue; den andra är manuskriptet till resa Kosmas Indikopleustes (Vatikanen), en munk i Sinai, i detta, tillsammans med symboler i olika delar av världen, är många scener och personligheter i Bibeln, målade mitt i texten, med manuskript själv som bakgrund.

Mycket skiljer är illustrationen av medicinska manuskript som "Dioskorides" i Wien, avrättades omkring år 500, för Juliana, dotter till Placidias.

Heron återfinns real bilder kopieras från antika original (porträtt av läkare och Juliana).

Åttonde till elfte århundradet

The iconoclastic krisen ödesdiger för belysning och målade manuskript var antingen skadade eller förstörda.

Ett försök gjordes att ersätta religiösa föreställningar ett rent prydnadsträd konst.

Förmodligen den här skolan tillhör en evangeliary i Paris (Bib. Nat., Gr. 63), där motiven för dekoration är lånade från flora och fauna.

Triumf av bilder i det elfte århundradet var också en triumf för religiösa miniatyrmåleriet, som tillsammans med kalligrafi genomgick en stor utvecklingspotential i Scriptorium på Studion.

En av de böcker som illustreras av preferensaktier av munkarna var Psalter, vars målningar består av två delar: scener ur historien om David och de symboliska antydningar till livet i Kristus finns i Psaltaren.

Det ska skiljas (1) den aristokratiska psalter, företrädd av Psalter i Paris (Gr. 139), den miniatyrerna sträcka sig över hela sidan inom en rik gräns, och verkar vara de reproduktion från ett gammalt original i tredje fjärde århundradet, några bilder, som den om David tenderar sina hjordar, har en ganska Pompeian friskhet.

Antik påverkan gör sig påmind genom ett stort antal personifierade allegorier och draperad i Grekland kostymer, (2) klosterväsendet och teologiska psalter där miniatyrerna placeras i marginalen följa texten steg för steg.

The Chloudov Psalter Moskva (nionde cent.), De Vatopedi (tionde cent.) Vatikanstaten (Barberini bibliotek: daterad 1059), osv är de främsta exemplaren av denna klass.

Några miniatyrer av Chloudov Psalter representerar episoder av omstörtande konflikter.

Annan manuskript illustreras ofta vid denna tid var "Menologion", som innehöll ibland förutom det liturgiska kalender och förkortning av livet för de heliga för varje dag.

Den mest berömda är att Vatikanen, dekorerad för Basileios II (976-1025) av sju konstnärer som lämnat sina namn som bifogas varje miniatyr.

Ett stort urval av färger lättade en ganska extrem enformighet inspiration, överallt finns samma arkitektoniska bakgrunder, samma lidanden mitt i samma landskap.

Den vackra handskrift av "predikningar" av Gregory av Nazienzus (Paris, Bib. Nat., Gr. 510: slutet av nionde århundradet) bestod av Basileios II, det är tyvärr skadad men det är också en fantastisk serie av de mest skilda bilder (porträtt av St Gregorius av Nazienzus och Basil I; sessioner nämnder, bibliska scener, etc.).

Denna period var avgjort guldålder bysantinska belysning.

Manuskript, även de som saknar bilder, har åtminstone ornamenterad inledande bokstäver, som i de tidigare exemplen är mycket enkla, men med tiden blev omgiven av grönska, mitt i vilken djur eller små figurer disported själva.

(Dessa initialer, dock aldrig nått samma dimensioner som i västra manuskript.).

ELVAHUNDRATALET

Den höga traditioner bysantinska miniatyrmåleriet var upprätthållas intill Konstantinopels fall år 1204.

En grupp av Octateuch (Smyrna, Atos, Vatikanstaten och SERALJ bibliotek) tycks ha samma ursprung.

Konstnärerna rörde främst med illustrerar texten, det steg för steg, och några av scenerna är pigg och pittoreska, men inspirationen verkar som härrör från gamla modeller (t.ex. Roll of Josue).

Provkroppen vid SERALJ komponerades för prins Isaac, några av Alexios I Komnenos.

En handskriven vars bild utövat stort inflytande på bysantinsk konst är att den "predikningar på Virgin", av James, en munk i Coxynobaphos (Vatical 1162, Paris, 1208).

Initialerna är anmärkningsvärda för rikedom, och målningarna utveckla alla händelser i livet i den heliga jungfrun fram till Kristi födelse (jfr mosaiker i Narthex av Kahrié-Djami i Konstantinopel).

Trettonde till femtonde århundradet

Studiorna i miniatyr målningar under en lång tid kände effekterna av katastrofen 1204, och efter det trettonde århundradet munkarna upphörde att belysa lyxigt liturgiska handskrifter.

En av de manuskript mest karaktäristiska för denna period är att den "krönikan" av Skylitzes (Madrid, Nationalbiblioteket, trettonde århundradet).

Färgerna är klara i ton och mycket fräsch, men konstnären har någon gammal modell framför honom och lämnade hans egna medel har genomförts sannskyldiga bons-hommes, som ändå charm av livlighet sina rörelser och sin pittoreska attityder.

Imitation av antiken men övergavs inte, vilket framgår av porträtten av Dosiades och Theokritos (Cod. Paris, Gr. 28 till 32) som består i fjortonde århundradet, men förmodligen kopierat från Alexandria original av den tredje och fjärde århundradena.

Slutligen uppmärksamhet kallas på vissa fjortonde-talet manuskript i västra eller italiensk inspiration (Cod. Paris, Gr. 135, daterad 1362, på detta manuskript, skrivna av en skriftställare John V Cantacuzenus finns en gotisk monster, riddare med skölden prydda med fleur-de-lis, etc.).

I de slaviska länderna, upplysta manuskript av bulgariska, ryska eller serbiska kloster tillhör den bysantinska skolan, men har också varit direkt påverkade av Orienten, särskilt genom Syrien.

Vissa ryska manuskript belysta i det sextonde århundradet (t.ex. bok tsarerna, 1535-53). Skandinaviska influenser återfinns i ryska manuskript (monster och interlacings förkortningar), och en av de märkligaste monumenten i slaviska miniatyrmåleriet är Servian Psalter i München, där målningar utförs av en impressionistisk konstnär, som använder kontrasterande färger i stället för penna mönster.

IV.

WESTERN miniatyrer

Utvecklingen av miniatyrmåleriet i västerlandet var ett helt annat, imitation av gamla modeller har aldrig varit så komplett som i Orienten, och som i alla andra konstformer, kom när hjälpbelysning för manuskript övergivna tradition och försökte kopiera naturen.

I västerlandet ännu mer än i Orienten, är det möjligt att följa en verklig utveckling av upplysta böcker.

Sjätte till åttonde århundradet

Fram till den karolingiska epoken enda ursprungliga skolan av belysning måste sökas i den irländska kloster, eller i de grundas på kontinenten av irländska munkar.

Verk av den irländska skolan präglas av underbar dekorativ känsla, långt från naturalismen.

Ingenting är mer graciös än de stora bokstäverna som bildas av band prydda med interlacings, mitt i som ibland människors huvuden eller djur.

Vissa gränser dekorerade med spiraler, Rose-arbete, och interlacings återkallande av deras visning av fantasi, sidor i den belysta koraner.

Det finns faktiskt i irländsk konst element som sagt Oriental, och geometriska och symmetriska aspekt av den mänskliga formen i irländska handskrifter kan jämföras med vad vi hittar på vissa koptiska monument, byggnader eller lågreliefer.

I Irland som i Orienten, finner forntida ornament litet ställe, bladverk är helt frånvarande från denna dekoration, som nästan uteslutande består av geometriska element.

Släktskapet med dessa motiv med dem som finns på barbariska smycken och skulpturer sten Irland är uppenbar.

Bland de mest kända verk i denna skola kan nämnas: den "Book of Kells" (Trinity College, Dublin), transkribering som kan tillskrivas St

Columba, men som i själva verket är det sjunde århundradet, den "Evangeliarum Durham", som hör till stiftet Lindisfarne (British Museum, Cotton manuskript, Nero D. IV), kopieras till ära av St Cuthbert av biskop Eadfrith (698 -721), bundna av biskop Æthilwald, och prydda med ädelstenar av munken Billfrith, är också av stort värde.

Även kopieras i ett engelskt kloster det har alla kännetecken av irländsk konst, stora initialer dekorerad med interlacings och utan blad, en övervikt av enkla färger (violett, grön, gul, röd) frånvaro av guld och silver, porträtt av evangelisterna som liknar de på bysantinska manuskript. Börjar med det sjätte århundradet denna konst av belysning väcktes av irländska munkar, inte bara England utan även till kontinenten, där klostren i Luxeuil, Würzburg, St Gall, och Bobbio blev centrum för irländsk konst.

Som exemplar av denna expansion kan nämnas: den "Evangeliarium av Willibrordi" (d. 730), apostel friserna (Cod. Paris, supp. Lat. 693), vars initialer likna dem i manuskriptet till Durham utan "Evangeliarum av Maeseyck" (Belgien) åttonde århundradet, den handskrift av Bibeln som kallas Codex Bigotianus (Cod. Paris, Lat. 281 och 298), arbetet i klostret Fécamp, åttonde århundradet, den så kallade St Cainim manuskript (nu med franciskanerna i Dublin, men har sitt ursprung i Italien), i verkligheten i tionde och elfte århundradena.

Flera manuskript of St Gall innehåller miniatyrer av denna skola, men visar utländskt inflytande.

I resten av Europa, bland visigoterna, frankerna, och burgunder, fanns det skolor i kalligrafi liknande dem i Irland, med en mer uttalad spår av Ancient Art (frånvaro av interlacings som ersattes av kransar, robusta blad, etc. ).

Som exempel kan nämnas den första av burgundiska papyrus i Genève, sjätte århundradet (predikningar av St Avitus).

En firade Bibeln, ornamentik som fortfarande är ett problem, måste beaktas isär.

Detta är den berömda manuskriptet till St Gatien i Tours, stulet av Libri omkring 1846, och återvände till Paris Bibliothèque Nationale 1888, efter att ha räknat på Ashburnham samlingen.

Detta Moseböckerna, skriven i sjunde-talet uncials, är prydd med stora helsidor miniatyrer inramat i rött band och presentera ett antal scener som anordnas på olika marginaler, men utan symmetri.

Vad är slående om manuskriptet är dess syfta pittoreska och rörelse, och helt orientaliska karaktär och i synnerhet om kostymerna av personligheter (kvinnorna bär långa frisyr och slöja lågreliefer Palmyra) och den arkitektoniska bakgrunder (uppsvällda kupoler omväxlande med pedimented byggnader).

Arrangemanget av scenerna påminner vissa fjortonde-talet persiska manuskript.

I det här fallet har vi att göra kanske med reproduktionen av en cykel med miniatyrer utformats i öst för att illustrera Vulgata av Hieronymus.

Nionde och tionde århundradet

Den karolingiska perioden som avgörande för belysning av manuskript som för andra konstarter.

Tack vare initiativ av Karl den store och hans chef assistenter, Alcuin, Theodulfus osv, skolor miniatyrmåleriet bildades i de viktigaste klostren i riket, och vårt bibliotek besitter ett stort antal av sina verk.

De element som skriver denna konst var mest skiftande, påverkan av irländska och anglosaxiska illuminationer är obestridlig, och att det var förfaller under den förkärlek för stora bokstäverna som fram till den femtonde århundradet var en populär prydnad Western manuskript.

Karolingiska konsten var inte enbart irländsk och i manuskript av denna period finns spår av forntida konst och orientaliska influenser (evangeliary kanon, symboliska motiv såsom källa till liv, etc.).

Med hjälp av dessa manuskript en hel iconographical cykel kan bildas, encyklopedisk karaktär, där sida vid sida med religionshistoria förekommer personer från den profana vetenskaper (fria konsterna, kalendrar, zodiaker, dygder och laster, osv).

Dekorationerna är lyxigare, färgerna är mer kraftfulla och beslutade i tonen, silver och guld har inte varit förskonat och det finns även en återgång till manuskript i guld bokstäver på lila marken.

Många av dessa biblar, Psalters eller Evangeliaries bestod av härskare, vars porträtt presenterades på den första sidan i alla sina kungliga kläder, de är ofta omgivna av allegoriska figurer lånade från antiken.

Förutom dessa två helsidor målningar finner vi framför allt i dessa manuskript vackra initialer för extraordinära sort, irländsk interlacings ensam eller i kombination med antika bladverk, rent zoomorphic initialer, etc. Det viktigaste manuskripten av denna period är: Evangeliary av Godescalc, gjorda för Charlemagne , 781-83 (Paris), text i guld bokstäver på lila marken med en dekorativ ram som är olika på varje sida, biblar i Teodulf, biskop i Orléans (Paris och Le Puy), Evangeliary av Charlemagne (Wien) Biblar av Alcuin (Zürich, Bamberg, Vallicella, Tours), biblar av Charles the Bald (Paris), Sacramentary av Drogo (Paris), Sacramentary av Gellone (Paris), har initialer unikt bildats med fiskar eller fåglar, Evangeliary av Lothaire (Paris), Bibeln St

Martial i Limoges (Paris, tionde cent.) Evangeliary av Cividale (Friuli), Codex Egberti (Trier), fram Egbert, ärkebiskop av Trier, med två munkar Reichenau i 980.

I samma skola tillhör de manuskript som består i den tyska klostren för Ottos.

Dessutom, irländare eller anglosaxiska konst produceras också anmärkningsvärt monument, bland vilka kan nämnas Psalter i Utrecht (tionde cent.), Den Psalters av Winchester (British Museum), och Benedictionaries av Jumièges (Rouen).

Tionde till tolfte århundradet

I början av det elfte århundradet fiktiv enhet i den konstnärliga och intellektuella området fastställts av Karl den store gav vika för mångfalden av provinsens skolor, men om gränserna för dessa skolor kan nästan spåras när det är fråga om arkitektur, är uppgiften svårare i studien av miniatyrer, forskar inom detta område har knappt påbörjats.

Det belysta manuskript av denna period gjordes i monastiska Studios.

Som en allmän sak författarna var på gång målare och kalligrafi, såsom Guillaume de St Evroult, "Författaren et librorum Illuminator" (Ord. Vital., III, 7).

Ibland kan dock de två yrkena var tydlig; manuskriptet till Peter Lombard (Valenciennes, 178) bär inskriptionen "Segharus mig scripsit" och på titelplansch "Sawalo mig fecit".

Sawalo, en munk i St Amand, är Upplysaren och hans namn finns på annat håll.

Denna period präglas av den extraordinära utvecklingen av stora initialer medan full-sida miniatyrer försvann.

Illustrationer på flera skalor är fortfarande i marginalen.

Dessa initialer romantiken följa traditioner karolingisk belysning, men de är ännu mer komplicerad och mänsklig figur förutsätter en allt viktigare plats.

Några av dem är full längd porträtt av profeter eller apostlar, i andra helt scener (strider, belägrade städer, etc.) utvecklas mitt i pelarna.

Den stora skillnaden mellan denna och den karolingiska perioden ligger i utseende naturalism och anakronism (profeter med spetsiga skor, etc.).

Slutligen finns det många punkter likheter mellan utvecklingen av miniatyrmåleriet och de övriga konst design. Korta och Badly Drawn siffror lyckades i slutet av det tolfte århundradet, med smalare porträtt som liknar den avlånga statyer av Chartres.

Sådan är karaktären av en estetisk skola som producerat otaliga produktioner i Frankrike, Tyskland, norra Italien, Spanien och Bägge Sicilierna.

(Här är det svårt att spåra gränsen mellan västra miniatyrmåleriet och den bysantinska som gjorde sitt inflytande gällande i arbetslokaler på Monte Cassino och särskilt i den vackra målningar av rullar som innehåller texten till "Exultet" på Påskafton.) Även värd att nämna är ett försök av Cistercinerordnarna att ingjuta större enkelhet i upplysande.

En modell manuskript hade varit sammansatt på Cîteaux, där guld och målning ersattes av en kalligrafiska dekoration i perfekt smak.

Det finns ett intimt samband mellan denna allvarliga elegans och Cistersiensorderns arkitektur.

Trettonhundratalet

I det trettonde århundradet belysningen, som kalligrafi, upphörde att vara specialitet klostren.

I Frankrike och om universitetet i Paris verkade låg belysning.

Smaken för upplysta manuskript sprids mer och mer, och viktiga studios i belysning uppstod, huvuden som ofta möblerade skisser av miniatyrer som skall utföras.

Å andra sidan illuminationer intog en allt viktigare plats på bekostnad av texten. Artisterna var inte längre nöjda med utsmyckade initialer, men i en rad medaljer placeras som de dekorerar glasmålningar de utvecklades hela cykler av heliga eller profana historia.

Det skrevs då "Bild biblar" består av en sammanhängande serie av miniatyrer (Bibeln av Sir Thomas Philipps), eller "Sermon biblar", veritabla illustrerad teologiska sammanfattningar, som ger varje vers bokstavlig, symbolisk och moralisk tolkningar.

Detta enorma arbete, som måste ha innehållit 5.000 siffror har inte nått oss fullständigt.

Ett manuskript i 3 vols.

av en predikan Bibeln är uppdelad mellan Bodleian Library, Bibliothèque Nationale i Paris, och British Museum.

The Psalter av Ingeburg (Musée Condé i Chantilly) och Sts.

Louis och Blanche av Kastilien (Arsenal Library) tillhör genom sin ornamentik till monastiska konst tolfte århundradet.

Å andra sidan nya tendenser förekommer i verk av andra hälften av det trettonde århundradet, t.ex. Evangeliarium i Sainte-Chapelle (Bib. Nat.), De två Psalters St

Louis (Paris, Bib. Nat. Och insamlande av HY Thompson), verk av profana litteraturen (chansons de geste, etc.).

Gotiska utsmyckningar med sin rikedom av steg och quatrefoil dekoration, gavlar, tinnar och lövverk ofta utgör ramen för dessa vinjetter.

Guldet bakgrunder är nästan alltid är täckt med mönster, ibland i relief.

Istället för lövverk och fantastiska djur mänskliga siffra innehar den dominerande plats.

I miniatyrmåleriet som i skulpturen av det trettonde århundradet kan observeras hur realism och exakt observation av levande modell.

Dessa vackra miniatyrer av Books of Hours återuppliva för oss med sina fortfarande beundransvärd färger kostymer av samtidens i St Louis och Philip mässan. Sådan är stilen som numera dominerar franska miniatyrmåleriet och som snabbt sprids över hela Europa, i synnerhet England.

Tidig fjortonde århundradet

Denna period representeras främst av den parisiska Illuminator Jean Pucelle, vars namn har upptäckts på flera manuskript.) En av de vackraste av hans verk är BREVIARIUM i Belleville (Bib. Nat., Lat. 10483-84), avrättades i samarbete med Mahiet Ancelet och J. Chevrier.

Den nya skolan var anmärkningsvärd för dess gränser, består av underbara kransar av flätade blad och blommor, inte längre konventionell som förr, men kopierat från naturen. Mellan gränsen och texten var företrädda scener ur vardagen, ibland med en humoristisk karaktär, för exempel en Piper spelar till dans bönder, eller djur, fåglar, apor, fjärilar, trollsländor blandade med bladverk, som på den skulpterade paneler katedraler av samma period.

Spår av italiensk inspiration visas i arkitekturen, som är av blandad gotisk karaktär.

Bland verk av denna skola i "Book of The Miracle of Our Lady" (seminariet i Soissons) är en av de mest utsökta.

Under samma period engelska miniatyrmålarna gett fantastiska verk som "Queen Mary's Psalter" (Brit. Mus.), Som tillhörde Maria Tudor, men som är från början av det fjortonde århundradet.

Den innehåller först mer än två hundra scener ur Gamla Testamentet kantad med en enkel ram av lövverk.

Siffrorna är graciösa och eleganta.

Sedan komma scener ur Kristi liv avrättades på guld bakgrunder med mycket större rikedom mitt i otaliga scener av jakt, turneringar, spel, groteska ämnen.

East Anglian kloster (Norfolk, Suffolk) produceras magnifik psalters under samma period (Psalter för Peterborough i Bryssel, Psalter Robert av Ormesby vid Oxford) som tillhör samma skola.

I Tyskland har miniatyrmålarna hade länge varit imitation av bysantinsk konst, börjar med det fjortonde århundradet de också härma franska modeller.

I Österrike vid klostret Florian finns den äldsta exemplet på Biblia Pauperum, avrättades omkring 1300 enligt samma metod som Sermon biblar.

Smaken för miniatyrer så gärna vid denna tid att de till och med gick så långt att belysa några viktiga tecken.

En kopia av huset reglerna i kungar Mallorca visar var och en av tjänstemännen i sin ämbetsutövning (återgiven i Acta SS. Bolland. "Juni, jag, jfr. Förteckning från Delaborde i" Centenaire de la Société des Antiquaires de France ", 93).

Sent fjortonde och femtonde århundradet

Det var under andra hälften av femtonde århundradet att konsten att miniatyrmåleriet var mest grunden förändrat.

Det kan även sägas att den belysning av denna period var till viss del föregångarna till moderna måleri.

Denna nya förändring tycks till stor del ha arbete de mäktiga "Ghildes" av flamländska mästare, mångsidiga artister, många av dem kvalificerade som André Beauneveu inom måleri, skulptur och arkitektur, och tvingas av stress konkurrens lämna sitt eget land För att erbjuda sina tjänster till de som älskar vackra manuskript.

De finns utspridda över hela Europa, och några gick till och med till Italien.

André Beauneveu blev (1393-1397) chef för konstnärer i anställningen av Jean hertig av Berry.

Han gjorde en Psalter (Bib. Nat., Paris), där siffrorna för profeterna och apostlarna varvades med lugna toner.

Det var vid denna tid som manuskript började målas i grisaille.

Guldet bakgrunder ersattes med mönster i färger, därefter av verkliga landskap.

I detta avseende "Très Riches Heures" av hertig av Berry (Chantilly, Musée Condé), som har tillskrivits Pol de Limbourg, markera en verklig revolution (början av femtonde århundradet).

I bilderna av de olika månaderna är representerade alla slott av Prince mitt i förvånansvärt sann landskap.

Långt innan Van Eycks, Pol de Limbourg var bekant med antennen perspektiv.

I hans verk finns effekterna av snö, av stjärnklara nätter, i bländande ljus sommar, den grå toner av hösten, som alla var nya i konsten.

Personer behandlades med samma kärlek till sanningen. Fysionomier kopierade från karaktär utan att dölja av någon defekt, intensitet look (aldrig var religiösa känslor uttrycks med en sådan kraft), minut sanningsenlighet att kostymer och uppgifter om inredning, var sådana egenskaper detta art.

Efter att ha kommit så perfektion miniatyrmåleriet upphört att vara en rent dekorativ konst och var förväxlas med målning i stor skala.

Den anakronism dräkter tillhör den femtonde århundradet, huruvida de har att göra med tecken från Terence eller scener ur evangelierna, är inte en av de minst charm dessa vackra verk.

Liknande är de andra manuskript av Jean de Berry, "grandes heures", tillskrivet Jacquemart de Hesdin, den "Très Belles Heures" (Bryssel) av samma konstnär, "Dukes" Terence "(Paris), som tillhörde först hertigen Guyenne.

Den "Heures de Turin" (förstördes av brand 1904), gjorda för William IV, greve av Holland, tillhör samma skola.

Omkring 1450 kan man urskilja det flamländska-burgundiska skolan (arbeten som utförts för hertigarna av Burgund) från den franska skolan, vars främsta företrädare är Jean Fouquet av Tours (1415-80). Flamländska och italienska influenser är förvirrade i sina verk: "judisk Antiquities "(Paris)," Books of Hours "av Etienne Chevalier (Chantilly)," Grands Chroniques de France (Paris), etc. Efter honom Jean Bourdichon, som omkring 1508 dekorerade "timmar" till Anne från Bretagne (Paris) , kan betraktas som den siste representanten för den stora skolan i miniatyrmåleriet.

Framstegen i trä-gravyr var lika ödesdigert att det, så var det att skriva ut på kalligrafi.

Fram till modern tid Books of Hours, verk av heraldik etc. har fortsatt att vara upplysta, men dessa miniatyrer inte har en enda personlig kvalitet.

Publikation information Skrivet av Louis Bréhier.

Kopierat av Bryan R. Johnson. The Catholic Encyclopedia, Volume IX.

År 1910.

New York: Robert Appleton Company.

Nihil Obstat, 1 oktober 1910.

Remy Lafort, censurerar.

Imprimatur.

+ John M.

Farley, ärkebiskop av New York

Bibliografi

SILVESTRE, Paléographie universelle (Paris, 1839-41), 400, Middleton, Illuminated Manuscripts i klassisk och medeltiden (Cambridge, 1892); Reproduktioner från belysta manuskript från British Museum (London, 1899-1908), Bradley, A Dictionary of miniatyrmålarna, Belysning, kalligrafi och avskrivarnas (London, 1887); LECOY de la Marche, Les manuscrits et la miniatyr (Paris, SD), LABITTE, Les manuscrits et l'art de les Ørner (Paris, 1893), Martin, Les peintres de manuscrits et la miniatyrer en France (Paris, 1910); NIEDLING, Bücher ornamentik (Weimar, 1888); ZORNIUS, Historia Bibliorum pictorum (Leipzig, 1743); BEISSEL, Geschichte der Evangelienbücher in der ersten Hälfte des Mittelalters (Freiburg im Br. , 1906), DE NOLHAC, Le Virgile du Vatican et ses peintures (Paris, 1897), MAI, Iliadis Fragmenta ...

Cum picturis (Milano, 1819); STRZYGOWSKI, Eine Alexandrinische Weltchronik (Wien, 1905); IDEM Das Etschmiadzin Evangeliar (Wien, 1891); IDEM Kleinarmenische Miniaturmaleres im Ver = 94ffentlichungen der Universitätsbibliothek zu Tübingen, I; MIGEON, Manuel d ' konst Musulmán, II (Paris, 1907), 6-60, BLOCHET, Les écoles de peinture en Perse i Rev Archéolog.

(Juli 1905), KONDAKOFF, Histoire de l'art byzantin d'après les miniatures (Fr. tr., Paris, 1886 - 91), OMONT, miniatyrer des manuscrits dreca de la Bibliothèque Nationale (Paris, 1902), hirs, Histoire de l'art, I, III (Paris, 1906-09); RITTER OCH WICKHOFF, Die Wiener Genesis (Wien, 1895); HASELOFF, Codex purpureus Rossanensis (Leipzig, 1898); OMONT, Peintures de l'Evangile de St . Mathieu (die Sinope): Monument Pict., VII (1901), EBERSOLT, bysantiner Miniatures de Berlin i Revue Archéolog.

(Juli 1905); utläser e Vaticani Selecti ...

VIII, Il Menologio di Basilio, II (Turin, 1907); OUSPENSKY, Le manuscrit de l'Octateque du Sérail i Bulletin de l'Institut Archéol.

russe de Constantinople, XII (1907), STRZYGOWSKI, Die miniaturen des serbischen Psalters (Wien, 1906), GILBERT, Fac-similies nationella manuskript of Ireland (London, 1874-1884), Westwood, Fac-liknelser av miniatyrer och smycken den anglosaxiska och irländska manuskript (London, 1868); UNGER, La miniatyr irandaise i Rev Celtique (1870), Den Lindisfarne och Rushworth Gospels (Surtees SAMHÄLLET 48, 1865), DE BASTARD, Peintures et ornament des manuscrits (Paris, 1868, ofullständiga), LEITSCHUH, Gesch.

der Karolingischen Malerei (Berlin, 1894); Menzel, Die Trierer Ada-Handschrift (Leipzig, 1889), DE BASTARD, Peintures de la Bible de Charles le Chauve (Paris, 1883); BRÉHIER, La Bible historiée de Clermont i Studier archéol.

(Clermont, 1910); Vitzthum, Die Pariser Miniaturmalerei (Leipzig, 1907), Delisle, Fac-liknelser de Livres kopior enluminés et pour le roi Charles V (Paris, 1903), De Lasteyrie, Les miniatyrer d'André Beauneveu et de Jacquemart de Hesdin i Monument PICT., III, DURRIEU, Heures de Turin (Paris, 1902), Les Très Riches Heures du Duc de Berry (Paris, 1904), Reinach, Miniatures des Grandes Chroniques de Philippe le Bon i Monument PICT., XI , DE Laborde, Les Manuscrits = 85 peinture de la Cité de Dieu (Paris, 1910); OMONT, Kopiering réduite des manuscrits miniatures et de la Bibliothèque Nationale (Paris, SD), innehåller Psalter i St Louis, Book of Hours of Anne Bretagne, Grande Chroniques de France Jean Fouquet, etc.


Bild Biblar

Katolsk information

Under medeltiden kyrkan använt sig av bilder som ett medel för undervisning, för att komplettera de kunskaper som erhållits genom att läsa eller muntlig undervisning.

För böcker bara fanns i manuskript och är dyra, har utöver vad de flesta människor.

Dessutom hade det varit möjligt för många att komma i besittning av böcker, kunde de inte har läst dem, eftersom de rude tider var utbildning ett privilegium för några få.

I själva verket kunde knappt någon läsa, utanför raden av präster och munkar.

Så fresker med scener från Gamla och Nya Testamentet, blyinfattade fönster, en liknande sattes upp i kyrkorna, eftersom, som synoden i Arras (1025) sa, "analfabet utformats i lineament att måla vad de, har aldrig lärt sig läsa, kunde inte urskilja skriftligen ".

Speciellt gjorde kyrkan använda sig av bilder för att sprida utomlands kunskap om de händelser som registrerats i Bibeln samt ett ömsesidigt samband mellan de ledande fakta i Gamla och Nya Testamentet, antingen som typ och antitype, eller som en profetia och uppfyllelse.

För detta ändamål bilden biblar från medeltiden kopieras och sättas i omlopp.

Den viktigaste av bilden biblar från medeltiden som har överlevt är att omväxlande utformade de "Bibeln Moralisée", den "Bibeln Historiée", den "Bibeln Allégorisée" och ibland "Emblemes Bibliques".

Det är ett verk av det trettonde århundradet, och från de kopior som fortfarande överleva det råder ingen tvekan om att den existerade i åtminstone två versioner, vill varandra i valet och ordning på använda bibliska texterna, men skiljer sig i den allegoriska och moraliska avdrag dras av dessa passager.

De få anmärkningar som görs här om "" Bibeln Moralisée kommer att göras i samband med kopior av första och andra redactions som har kommit till oss.

Kopian av den första utgåvan, som har hänvisat till, är en av de illustrerade mest överdådiga manuskript, bevarats till oss från medeltiden. Tyvärr inte längre existerar i form av en enda volym, och inte heller förvaras i ett ställe.

Det har delats upp i tre separata delar som hålls i tre olika bibliotek.

Den första delen, som består av 224 blad, är i Bodleian Library i Oxford.

Den andra delen av 222 blad är i Nationalbiblioteket i Paris, och den tredje delen, som består av 178 blad, hålls i biblioteket på British Museum.

Sex blad av den tredje delen saknas, så att den borde innehålla 184 blad.

När fullständiga och binds samman, därför bestod hela volymen av 630 blad skrivna och illustrerade på endast ena sidan.

Detta Bibeln, liksom alla bilden biblar från medeltiden, inte innehålla hela texten i Bibeln.

Korta stycken bara nämndes, och dessa inte så att någon kontinuerlig känsla eller tankegång.

Men syftet med författaren tycks ha varit främst att göra texterna hänvisas grundval av moraliska och allegorisk undervisning på det sätt som är så vanligt i dessa dagar.

I Psalter han var nöjd med att kopiera ut den första versen i varje psalm, medan när det handlar om evangelierna han inte citera från varje evangelist separat, utan använde sig av ett slags förvirrad Diatessaron av alla fyra tillsammans.

Ett försök gjordes att fastställa ett samband mellan registrerade händelser i Gamla Testamentet och de som finns i det nya, även om det inte tycks finnas någon mycket uppenbart samband mellan dem.

Således sömn Adam, inspelad i början av Genesis, sägs förebåda Kristi död och Abraham skickade sin tjänare med rika presenterar att söka en hustru åt sin son är en typ av evige Fadern ger evangelierna av apostlarna att förbereda unionen för sonen med kyrkan.

Hela arbetet innehåller ca 5000 illustrationer.

Bilderna är ordnade i två parallella spalter på varje sida, varje kolumn med fyra medaljonger med bilder.

Parallellt med bilderna och omväxlande med dem är två andra smalare kolumner, med fyra legender vardera, en legend i varje bild, legenderna bestående alternativt bibliska texter och moralisk eller allegorisk tillämpningar, medan bilderna representerar ämnena i de bibliska texterna eller ansökningarna från dem.

I manuskriptet kopia av ", Bibeln Moralisée", nu aktuella bilderna utförs är med största skicklighet. Målningen sägs vara en av de bästa exemplaren av trettonde-talets arbete och manuset var med all sannolikhet förberedda för någon i högsta rang i livet.

Ett exemplar av den andra upplagan av "Bibeln Moralisée" finns på Nationalbiblioteket i Paris (manuskript Français nr 167).

Även om det är identiskt med det exemplar som just har undersökts i urval och ordning av bibliska passager, skiljer det sig från den i större enkelhet och korthet för de moraliska och allegoriska undervisning grundar sig på dem.

En annan viktig Bibeln, avsett att ge med hjälp av bilder, var det som har kallats "Bibeln Historiée toute figurée".

Det var ett arbete i slutet av den trettonde eller början av det fjortonde århundradet.

I huvuddrag och planera det liknar den klass av Bibeln som har gått förut, men det skiljer sig från den i urvalet av bibelställen och i den allegoriska förklaringar från dem.

Som kommer till liv av Vår Herre, författaren till "Bibeln Historiée toute figurée" utsåg någon skriven text helt och nöjde sig med att skriva över bilderna som skildrar scener i vår Frälsares liv, en kort förklarande legend.

Många exemplar av Bibeln har kommit till oss, men vi väljer en del av en förvaras i Nationalbiblioteket i Paris (manuskript Français nr 9561) för en kort beskrivning.

I detta manuskript 129 sidor tas upp med Gamla testamentet.

Av dessa är de tidigare delas horisontellt i mitten, och det är den övre delen av sidan som innehåller bilden belysande för några Gamla Testamentet händelse.

Den nedre delen utgör en motsvarande scen ur Nya Testamentet.

längre fram i volym, tre bilder visas i den övre delen av sidan, och tre nedan.

Sjuttiosex sidor i slutet av volymen ägnas åt som skildrar livet i Jesus Kristus och den heliga jungfrun.

Det skall inte utgå ifrån att detta var de enda biblar i denna klass som fanns på medeltiden.

Tvärtom, från det stora antalet kopior som har överlevt till våra dagar kan vi gissa hur stor deras omsättning måste ha varit.

Vi har ett manuskript som finns i British Museum (addit. 1577) med titeln "Figures de la Bible" som består av bilder som illustrerar händelser i Bibeln med kort beskrivande text.

Detta är slutet på den trettonde, eller början av det fjortonde århundradet.

Samma datum är "Historia Bibliæ metrice" som finns bevarad i samma bibliotek och, som namnet antyder, har en metrisk text.

Men vi har exemplar av manuskriptet illustrerade biblar av tidigare datum.

Sådan är Bibeln bevarad i biblioteket på St Paul's, utanför Roms murar, som i Amiens bibliotek (manuskript 108), och den Kungliga Biblioteket i Haag (handskriften 69).

Så många är de överlevande lämningar av sådana biblar, rygg och med så långt som det elfte och tolfte århundradena, att det kan vara säkert sagt att kyrkan gjorde en systematisk insats för att undervisa Skriften i dessa dagar med hjälp av illustrerade biblar.

SINGLE illustrerade böcker i Bibeln

The biblar som har kommit under meddelande så långt illustrera hela Bibeln. Men vad som gjordes för Bibeln i sin helhet gjordes även för dess olika delar. Flertal vackert illustrerade psalters har kommit till oss, några av dem går så långt tillbaka som till nionde århundradet, som till exempel Psalter vid universitetet i Utrecht.

En sak som kommer ut klart och tydligt från en studie av innehållet och karaktären av dessa psalters är att en mycket stor andel av dem avrättades av konstnärer som arbetar i England.

Så också kopierades Jobs bok och Uppenbarelseboken separat och prydda med många illustrationer.

Men, som vi borde ha väntat var evangelierna ett speciellt favorit fält för medeltida konstnärer som ägnade sin tid till bild-målning.

Biblia Pauperum

En klass av illustrerade biblar som ingen anspelning har gjorts, men som hade en stor spridning, särskilt i femtonde århundradet var "Biblia Pauperum".

Som det namnet antyder var det speciellt avsedd för de fattiga och okunniga, och några säger att det används för att predika i tiggarordnarna.

Det fanns i första hand (i själva verket en handskriven kopia fortfarande existerar i biblioteket på British Museum), men i ett mycket tidigt på säsongen var reproducerade XYLOGRAFI, sedan kom i bruk i Europa.

Som en följd av "Biblia Pauperum" gavs ut och såldes till ett mycket billigare pris än de äldre biblar manuskriptet bild.

De allmänna egenskaperna hos denna Bibeln är desamma som i den tidigare bilden biblar.

Bilderna är i allmänhet placerade endast på ena sidan av sidan och är utformade på ett slags triptyk arkitektonisk formgivning.

I centrum finns en scen från Nya Testamentet, och på ömse sidor av den typiska händelser från Gamla testamentet.

Över och under centrala bilden finns byster av fyra noterade profeter eller andra kända figurer i Gamla Testamentet.

I hörnen av bilden är legender. Antalet dessa bilder i "Biblia Pauperum" var vanligtvis från forty till femtio.

Bild biblar från medeltiden inte uttömma resurserna kristna i illustration av Bibeln.

Eftersom femtonde århundradet en mängd konstnärliga genier har bidragit till att händelserna i Skriften bor i färg inför våra ögon.

Mest framstående bland dem var Michelangelo och Rafael, den förra främst känd för sin Pietà och freskerna i Sixtinska kapellet, den senare för sju teckningar illustrerar händelserna i Nya Testamentet.

Kanske ingen helig bild har varit så ofta kopieras som "Nattvarden" av Leonardo da Vinci målade i matsal på Dominikanska kloster i Milano.

Välkänd, även är Fra Bartolomeo s "presentation i templet" i Wien, och Rubens talrika bibelbilder, finns i Louvren, Bryssel, Wien, München och London, men huvudsakligen i Antwerpen, där är han "Descent från korset "," Crucifixion "och" tillbedjan av Magi ", den mest kända av hans verk.

Detta är bara några av en rad lysande namn alltför många för att nämna här och med Botticelli, Carrucci, Holman, Hunt, Leighton, Murillo, Veronese, Tintoretto, och Watts.

Att studera verk av stora bibel-illustratörer är inte så svårt som man kan tro.

För de senare åren ett stort antal samlingar av Bibelns utskrifter har gjorts, vissa med gravyrer av de mest kända målningar.

Under första hälften av förra seklet Julius Schnorr samlas in tillsammans 180 designer kallade hans "Bibliska bilder eller Skriftens historia", och en annan serie av 240 bilder publicerades 1860 av George Wigand, medan senare under århundradet framträdde Dalziel är "Bible Gallery" .

Hodder and Stoughton har publicerat utmärkt volymer återge några av de bilder av de stora mästarna.

Sådana är "Gamla Testamentet i konsten" (2 delar), "Evangelierna in Art", "Apostlarna in Art" och "Betlehem till Oljeberget", den senare består av moderna bilder. Sällskapet för främjande av Christian Kunskap har inte efterkälken, men har utfärdat bland andra publikationer en volym på "Konst Bilder från Gamla Testamentet" med nittio illustrationer, och en annan på evangelierna med 350 illustrationer från verk av stora mästare fjortonde, femtonde och sextonde århundraden.

Publikation information Skrivet av JA Howlett.

Kopierat av Bryan R. Johnson. The Catholic Encyclopedia, Volume II.

År 1907.

New York: Robert Appleton Company.

Nihil Obstat, 1907.

Remy Lafort, STD, censurerar.

Imprimatur.

+ John M. Farley, ärkebiskop av New York

Bibliografi

Horne, Introduktion till de heliga skrifterna (London, 1822), II, 3d ed., Humphrey, historia boktryckarkonsten (London, 1868); Levesque i VIG., Dict.

de la Bible (Paris, 1894), sv Bibeln en bild, Delisle, Hist.

littéraire de la France (Paris, 1893), XXXI, 213-285, BERJEAU, Biblia Pauperum, återgiven i faksimil från en av kopiorna på British Museum, med en historisk och bibliografisk inledning (London, 1859).

Denna fråga presenteras i den ursprungliga engelska språket


Skicka ett e-mail eller kommentar till oss: E-post

De viktigaste TROR web-sida (och indexet till personer) är