Armeniska kyrkan

Allmän information

Den armeniska kyrkan, även kallad Armeniska apostoliska eller gregoriansk kyrka, är en fristående kristen kyrka som omfattar majoriteten av Armenian people. Medlemskap uppskattas till 1.600.000.

I slutet av 3d-talet, kung av Armenien, Tiridates III, hade konverterat till kristendomen genom Saint Gregory den ILLUMINATOR. Sedan den 5: e århundradet den armeniska kyrkan har anammat Monophysitism, en doktrin som säger att Kristus är en enda mänskliga och gudomliga natur . Anslutning till Monophysitism har hållit armeniska kyrkan skild från andra kristna grupper. I andra avseenden är de flesta metoder för armeniska kyrkan liknar dem i den ortodoxa kyrkan.

Chefen för kyrkan kallas högsta Catholicos. Hans permanent uppehållstillstånd är Echmiadzin i Republiken Armenien.

TRO
Religiösa
Information
Källa
webbplats
Vår lista över 2300 religiösa Ämnesområden
E-post
D> John Meyendorff

Bibliografi


Gulleserian, Papken, armeniska kyrkan, trans.

av Vartapet T. Poladian (1939, repr. 1970); Sarkassian, Karekin, Council of Chalcedon och den armeniska kyrkan (1965); Zahirsky, Valerie, omräkningen av Armenien (1985).


Armeniska kyrkan

Allmän information

Den armeniska kyrkan är en av de äldsta grenarna av den kristna tron. Tidigast giltig redovisning för införandet av kristendomen i Armenien dag från den apostoliska arbete St Gregory den ILLUMINATOR, som i 303, omräknat King Tiridates III och medlemmar av hans domstol.

Kristendomen stärktes i Armenien av en översättning av Bibeln till armeniska språket av armeniska munk och akademiker St Mesrob.

Efter den kyrkliga kontroversen om den dubbla karaktären av Kristus, armeniska kristna vägrade att acceptera de beslut som fattas av rådet i Chalcedon och bildade en egen kyrka, som ibland kallas den gregorianska kyrkan. I 1439 en union med den romersk-katolska kyrkan accepterades av vissa medlemmar i Armeniska kyrkan.

Det var senare förkastade, men en grupp armeniska katoliker acceptera påvliga överhögheten och myndigheten i den katolska armeniska patriarkatet Sis eller Cilicia (i Beirut, Libanon), som inrättades 1742.

De använder en Armeniska riten.

De övriga större del av den armeniska kyrkan leds av dess Catholicos, som är bosatt på Echmiadzin, ett kloster nära Jerevan i Armenien.

Han är namnet på myndigheten under de armeniska patriarker av Jerusalem och Konstantinopel (som är bosatta i Ýstanbul, Turkiet).

Klostret har varit den kyrkliga metropol för den armeniska nationen sedan den 4: e århundradet, och det sägs vara den äldsta monastiska grunden i den kristna världen.

Den äldre grenen av den armeniska kyrkan i USA, den armeniska kyrkan i Nordamerika, har kommit att omfattas av Se i Echmiadzin sedan 1887.

Under 1957 här stiftet gick National Council of Churches.

I början av 1990-talet stiftet rapporteras om 14.000 bekräftade medlemmar i 72 församlingar.

En annan stiftet, som lämnade föräldern amerikanska organ i 1932, redovisas den myndighet i Se av Cilicia 1957.

Känd som den armeniska apostoliska kyrkan i Amerika, det rapporterats ett bekräftat medlemskap i 30.000 i 32 kyrkor.


Se även:


Monophysitism


Orientaliskt ortodoxa kyrkor

Denna fråga presenteras i den ursprungliga engelska språket


Skicka ett e-mail eller kommentar till oss: E-post

De viktigaste TROR web-sida (och indexet till personer) är