Ariska

Allmän information

Ariska är en term som tidigare använts för att beteckna både en språklig och en förmodat ras kategori i samband med språk familjen nu kallas indo-europeiska.

Tidiga forskare, slås av likheterna mellan forntida indiska språk som sanskrit och gamla europeiska språk såsom latin och grekiska, hypoteser det finns inte bara i ett proto-indoeuropeiskt språk, men också av ett proto-indo-europeisk ras grupp, Aryans .

Denna grupp, hävdades det, hade spridning i Sydasien och Europa från en centralasiatiska hemland i en rad migration under 2d årtusendet f Kr. Det hävdades att, i motsats till de mörkare hudfärg Dravidians i södra Indien, norra indianer var rasistiskt sett Aryans, dela gemensamma härstamning med folken i Västeuropa.

Idag är sådana argument om ras ursprung brukar ses som något mer än spekulationer.

Termen ariska nu användas för att beteckna den indo-iranska språk, eller mer snävt, det indo-ariska (Indic) gren av familjen.

Det var bland den ariska delen av befolkningen i norra Indien under 2d och 1 årtusenden BC att religion Hinduism och institutioner i kast första utvecklas.

TRO
Religiösa
Information
Källa
webbplats
Vår lista över 2300 religiösa Ämnesområden
E-post
D> Hilary ständiga och RL Stirrat

Bibliografi


Basham, AL, The Wonder Det var Indien, 3d ed. (1967), Childe, VG, The Aryans (1926, repr. 1988); Deshpande, MM och Hook, PE, eds., Ariska och icke-ariska i Indien (1979), Mallory, JP, På jakt efter den indo-européer (1991); Zysk, KG, et al., Perspectives on indoeuropeiskt språk, kultur och religion (1992).

Denna fråga presenteras i den ursprungliga engelska språket


Skicka ett e-mail eller kommentar till oss: E-post

De viktigaste TROR web-sida (och indexet till personer) är