Övertagande av Mary

Allmän information

I romersk-katolska läran, antagandet innebär att Maria, mor till Jesus, togs (troligen) kroppsliga i himmelsk härlighet när hon dog. I den ortodoxa kyrkan, koimesis eller Dormition ( "somna"), av Jungfru började att commemorated den 15 august i 6: e århundradet.

Den respekten gradvis sprida sig till Västbanken, där det blev känt som högtiden för antagande.

Senast den 13: e århundradet, tron accepterades av de flesta katolska teologer, och det var ett populärt ämne med renässansen och barocken målare.

Antagandet förklarades en dogm av den romersk-katolska tro av Pope Pius XII 1950.

TRO
Religiösa
Information
Källa
webbplats
Vår lista över 2300 religiösa Ämnesområden
E-post
D>


Övertagande av Jungfru

Allmän information

Antagandet av Virgin (latin assumere, "ta upp") i den romersk-katolska kyrkan och den ortodoxa kyrkan är en doktrin som efter hennes död kropp Mary, mor till Kristus, togs i himlen och återförenas med sin själ.

Definieras som en trosartikel av Pope Pius XII i 1950, under förutsättning var första commemorated som Högtiden i Dormition (somna) av Maria i 6: e århundradet.

Denna högtid senare utvecklades till Högtiden för antagandet, nu firas i den romersk-katolska kyrkan på august 15 varje år.


Övertagande av Mary

Advanced Information

I princip denna lära var en del av den romersk-katolska och bysantinska tänker på medeltiden.

Den apostoliska konstitution Munificentissimus Deus, utfärdades av Pius XII den 1 november 1950, gjorde det en doktrin nödvändiga för frälsningen, som anger, "The felfritt Guds moder, den ständigt jungfru Maria, som fullföljt loppet av sitt jordiska liv, antogs kropp och själ till himmelsk härlighet. "

Ingen bas, bibliska, apostolisk eller postapostolic finns till stöd för läran.

Apokryfisk handlingar av det fjärde århundradet, GNOSTISK karaktär, såsom Påskriften Marias tips på det.

Gregorius av Tours i hans De Gloria martyrum av sjätte århundradet citerar en ogrundad legenden om Marias antagande.

Som historien blev populära i både öst och väst tog det två former.

Den koptiska versionen beskriver Jesus tycks Mary att förutsäga hennes död och kroppsliga höjden till himlen, medan de grekiska, latinska och syriska versioner bild Mary kräver apostlarna, som transporteras till hennes mirakulöst från sina platser av tjänst.

Då Jesus, efter hennes död, förmedlar hon fortfarande till himlen. Läran först behandlas i deduktiva teologi om 800. Benedict XIV (d. 1758) föreslagit det som en trolig doktrin.

Feasts firar död Mary datum från femte århundradet.

I öst slutet av sjunde århundradet högtiderna ingår antagandet.

Efter det åttonde århundradet västvärlden följde efter.

Nicholas I genom påbud (863) placeras Högtiden i Assumption på samma nivå som påsk och jul.

Cranmer utelämnas från Book of Common Prayer och det har inte sedan dess ingår.

I 1950 åtgärder för antagandet av Mary bygger på deklarationen om "Den obefläckade avlelsen" (Dec 8, 1854), som förklarade Mary fri från arvsynd.

Både frågan från begreppet Maria som "Guds moder".

Hennes speciella tillstånd, Pius XII filt, krävde särskild behandling.

Om Maria är verkligen "full av nåd" (se Luk 1:28, 44) Antagandet är en logisk samtidig.

Precis som Jesus, hon är sinless, konserverade från korruption, uppståndne, som inkom till himlen, och en mottagare av fysiska härlighet.

Således Mary kröns Queen of Heaven och tar på sig roller FÖRESPRÅKARE och medlare.

Argumentet i Munificentissimus Deus utvecklas längs flera linjer. Det understryker Marias enighet med henne Guds Son, för att hon "alltid kommer att dela hans parti."

Eftersom hon delade i det förflutna i sin inkarnation, död och uppståndelse, som nu, eftersom hans mor, hon är mor till hans kyrka, hans kropp.

Rev 12:1 tillämpas på Maria, hon är prototypen för kyrkan, för hon har upplevt anticipatorially fysiska förhärligande i sitt antagande.

Tre gånger Mary benämns "New Eve," arbeta igen parallellen för Kristus som den nya Adam och presentera den förhärligade Kristus som ett med den nya Eva.

Antagandet av Maria fortsätter att vara ett fruktbart område för romersk-katolska teologer ens som bibliska förnyelse, karismatisk, och liberal teologi också göra verkan.

WN Kerr


(Elwell evangelisk Dictionary)

Bibliografi


James, The apokryfisk NT, EL Mascall och HS Box, eds., The Jungfru Maria, IOU, L.-J.

Suenens, Mary mor till Gud.


Högtiden i Assumption

Katolska Information

Högtiden för antagandet av Jungfru Maria, 15 augusti, som också kallas i gamla liturgiska böcker Pausatio, Nativitas (till himlen), Mors, Depositio, Dormitio S. Mariae.

Denna högtid har ett dubbelt syfte: (1) den lyckliga avgång Mary från detta liv, (2) Antagandet av hennes kropp till himlen.

Det är den viktigaste högtiden för Jungfru.

Faktum antagandet

När det gäller den dagen, år, och det sätt på Our Lady död ingenting vissa är kända.

De tidigaste kända litterära hänvisning till antagandet återfinns i grekiska arbete De Obitu S. Dominae.

Katolska tro, men har alltid härrör vår kunskap om mysterium från apostoliska traditionen.

Epiphanius (d. 403) medgav att han visste ingenting bestämt om det (Haer., lxxix, 11).

De datum som för det variera mellan tre och femton år efter Kristi himmelsfärd.

Två städer anspråk på att vara den plats där hennes avgång: Jerusalem och Ephesus.

Gemensamma samtycke gynnar Jerusalem, där hennes grav finns, men en del talar för Ephesus.

De första sex århundraden kände inte av grav Mary i Jerusalem.

Tron på den fysiska antagandet om Mary bygger på apokryfisk avhandling De Obitu S. Dominae, med namnet Johannes, som hör dock till det fjärde eller femte talet.

Det finns även i boken De Transitu Virginis, felaktigt tillskrivas St Melito av Sardis, i en falsk skrivelse tillskrivas St Denis de Areopagite.

Om vi höra äkta skrifter i öst är det som nämns i predikningar av St Andrew Kreta, St John Damascene, St

Modestus av Jerusalem och andra.

I väst, St Gregorius av Tours (De Gloria mart., I, iv) nämner det första.

De predikningar av St Jerome och St Augustine till denna högtid, men är falska.

Johannes av Damaskus (PG I, 96) sålunda formulerar den tradition av kyrkan i Jerusalem:

St Juvenal, biskop av Jerusalem, på den Kalcedon (451), meddelas kejsaren Marcian och Pulcheria, som ville ha kroppen i Guds moder, att Maria dog i närvaro av alla apostlarna, men att hennes grav, när de öppnas, på begäran av St Thomas, hittades tomma, VARIFRÅN apostlarna drog slutsatsen att organ togs upp till himlen.

Idag, tron på den fysiska antagandet om Mary är universella i öst och i väst, enligt Benedict XIV (De Festis BVM, I, VIII, 18) Det är en trolig yttrande, som att förneka var ogudaktig och hädiska.

Högtiden för antagandet

När det gäller ursprung högtiden vi är också osäkert.

Det är mer sannolikt årsdagen av engagemang av vissa kyrka än den faktiska årsdagen av Our Lady död.

Att det uppstod vid tiden för den Ephesus, eller att St

Damasus infördes i Rom är bara en hypotes.

Enligt liv St Theodosius (d. 529) Det firades i Palestina före år 500, förmodligen i augusti (Baeumer, PETIT, 185).

I Egypten och Arabien, men det hölls i januari och sedan munkarna i Gallien antog många sedvänjor från de egyptiska munkar (Baeumer, PETIT, 163), hittar vi denna högtid i Gallien i sjätte århundradet, i januari [mediante mense undecimo (Greg. Turon. De Gloria mart., I, ix)].

Den Gallican Gudstjänst har det på 18 januari, under titeln: Depositio, Assumptio eller Festivitas S. Mariae (jfr anteckningar Mabillon på Gallican Gudstjänst, PL, LXXII, 180).

Denna anpassade hölls i Gallican kyrkan till tidpunkten för införandet av den romerska riten.

I den grekiska kyrkan, tycks det, en del hålls denna högtid i januari, med munkarna i Egypten, andra i augusti, med de i Palestina, varför kejsaren Maurice (d. 602), om hänsyn till "Liber Pontificalis" ( II, 508) vara korrekta, som högtiden för grekiska riket den 15 augusti.

I Rom (Batiffol, Brev. Rom., 134) Den äldsta och bara njuta av Our Lady var den 1 januari, den oktav Kristi födelse.

Det firades första i Santa Maria Maggiore, senare i Santa Maria ad Martyres.

De andra högtiderna är bysantinska ursprung.

Duchesne anser (origine du culte Chr., 262) att före den sjunde århundradet ingen annan fest hölls i Rom och att högtiden i Assumption, återfinns i sacramentaries av Gelasius och Gregory, är ett oäkta tillägg i åttonde eller sjunde århundradet.

Probst, dock (Sacramentarien, 264 sqq.) Leder fram goda argument för att bevisa att den massa av Jungfru Maria, finns på 15 august i Gelasianum, är äkta, eftersom det inte nämna den fysiska antagandet av Mary; att därmed högtiden firades i kyrkan Santa Maria Maggiore i Rom åtminstone i sjätte århundradet.

Han visar dessutom att den massa av gregoriansk Sacramentary, såsom vi har det, är Gallican ursprung (eftersom tron på den kroppsliga antagandet om Mary, under inflytande av apokryfisk skrifter är äldre i Gallien än i Rom) och att det undan de gamla Gelasian Mass Vid tidpunkten för Sergius I (700) denna fest var en av de största festligheterna i Rom; processionen startade från kyrkan St Hadrian.

Det var alltid en dubbel i första klass och en Helig Dag skyldighet.

Den octave lades till 847 av Leo IV, i Tyskland denna octave inte observerats i flera dioceses upp till tiden för reformationen.

Kyrkan i Milano har inte accepterat det fram till denna dag (Ordo Ambros., 1906).

Den oktav är privilegierade i eparkat provinserna Sienna, Fermo, Michoacán etc. grekiska kyrkan fortfarande denna högtid till 23 augusti, omfattande och i vissa kloster på Athos är utdragna till 29 augusti (Menaea graeca, Venedig, 1880), eller var åtminstone tidigare.

I eparkat Bayern trettioondel dag (en art av månadens minnet) i Assumption firades under medeltiden, 13 september, med tjänstgörande antagandet (dubbel), i dag, bara eparkatet Augsburg har behållit den gamla anpassad.

Några av de bayerska dioceses och Brandenburg, Mainz, Frankfort, osv, den 23 september hålls högtiden i "Andra Assumption", eller "den fyrtionde dagen av Assumption" (dubbel) tro, i enlighet med de avslöjanden av St Elizabeth i Schönau (d. 1165) och St Bertrand, OC (d. 1170), att BV Mary togs upp till himlen på den fyrtionde dagen efter hennes död (Grotefend, Calendaria 2, 136).

Den Brigittines hålls högtiden av "förhärligande av Mary" (dubbel) 30 aug, eftersom St Brigitta i Sverige säger (Revel., VI, l) att Mary togs i himlen femton dagar efter hennes avgång (Colvenerius, Cal. Mar, 30 aug).

I Centralamerika en speciell högtid för kröning av Maria i himlen (dubbel major) firas 18 augusti.

Staden Gerace i Kalabrien håller tre på varandra följande dagar med rituella en dubbel första klass, regeringskonferensen: 15 august, död Mary, 16 august, hennes kröning.

På Piazza, på Sicilien, det är en av de Övertagande av Mary (double andra klass) den 20 februari, årsdagen av jordbävningen i 1743.

En liknande fest (dubbelt större med oktav) hålls på Martano, eparkatet Otranto, i Apulien, den 19 november.

[OBS: Genom att offentliggöra Bull Munificentissimus Deus, den 1 november 1950, Pope Pius XII förklaras infallibly att antagandet av Jungfru Maria var en dogm i den katolska tron.

Likaså Andra Vatikankonciliet som lärs ut i den dogmatiska konstitutionen Lumen Gentium att "obefläckad jungfru, konserverade fri från alla fläckar av arvsynd, togs upp kropp och själ till himmelsk härlighet, när hennes jordiska liv var över, och upphöjd av Herren som drottning över alla ting (n. 59). "]

Publication information Skrivet av Frederick G. Holweck.

Transkriberas av Janet Grayson. Katolska Encyclopedia, Volume II.

År 1907.

New York: Robert Appleton Company.

Nihil Obstat, 1907.

Remy Lafort, STD, censurerar.

Imprimatur.

+ John M. Farley, ärkebiskop av New York


Se även:


Mariology


Jungfru Maria


Obefläckade avlelsen


Virgin Birth

Denna fråga presenteras i den ursprungliga engelska språket


Skicka ett e-mail eller kommentar till oss: E-post

De viktigaste TROR web-sida (och indexet till personer) är