Latitudinarianism

Avancerad information

Denna kritiska etikett blev knutna till en grupp anglikanska präster i slutet av sextonhundratalet vars tanke visas en stor respekt för auktoritet förnuft och en tolerant, antidogmatic humör ( "gentlemen av ett stort svala").

På många sätt produkter av Cambridge platonisterna (till vilken termen användes ursprungligen), saknade de ändå deras mystiska och fantasifulla djup.

Dessutom, även om det mesta Cambridge män, blev de framstående präster.

De ingår John Tillotson, ärkebiskop av Canterbury, Edward Stillingfleet, biskop av Worcester, Simon Patrick, biskop av Chichester och Ely, Gilbert Burnet, reformationen historiker och biskop av Salisbury, och Thomas Tenison, ärkebiskop av Canterbury.

De har reagerat mot Calvinism av puritaner och var i stort sett Arminian i Outlook.

De instämde i progressiva och liberala rörelser i den samtida intellektuella världen.

Fientliga mot skolastiken och aristotelism drar man mer inspiration från Descartes nya "mekaniska" filosofi.

Respekt för "Theatre of art" ledde dem att stödja den vetenskapliga utvecklingen, t.ex. Royal Society.

Thomas Skarpsill, biskopen av Rochester, var dess historiker, och Joseph Glanvill var en karl i sällskapet samt rektor Bath och författare till The Vanity of Dogmatizing och avtalet of Reason and Religion.

Den nya matematiken Isaac Barrow och Isaac Newton de hyllas som tecken på en ny era av ljus.

TRO
Religiösa
Information
Källa
webbplats
Vår lista över 2300 religiösa Ämnesområden
E-post
D> Deras fullständighet tillåtet endast en liten kärna av fundamenten i religionen.

De motsatte sig Laudian eller HÖGKYRKA krav på överensstämmelse i nonessentials såsom kyrka ordning och liturgi. Stillingfleet's Irenicum förespråkade "förståelse" mellan anglikaner och presbyterianer, Burnet försökt införliva frikyrkomedlemmar i Church of England.

De godkända "att vertuous medelmåtta som vår kyrka har påpekat mellan liderlig PRÅLIGHET av kyrkan i Rom, och den smutsiga sluttery av Fanatick konventiklar" (Patrick). Framför allt de hade att "sanna filosofin aldrig kan såra ljud gudomlighet", vilket i praktiken normalt innebar harmonisera Skriften och fäder med förnuftets ljus.

Teologiskt vaga och andligt magra, var deras religion starkt moraliserande. Deras betoning på rimlighet såg fram emot skepticism av Hume och reduktionistiska teologi i nästa århundrade.

De var också föregångare till de allmänna kyrkliga av det nittonde århundradet, till exempel, som bidrar till Essays and Reviews (1860), och av modernister och radikaler av nyare anglikanska gudomlighet.

DF Wright

(Elwell evangelikal ordbok)

Bibliografi


GR Cragg, Kyrkan och Age of Reason och från puritanismen till Age of Reason, B. Willey, sextonhundratalet Background; MH Nicolson, "Christ's College och Latitude Men," MP 27:35-53.

Denna fråga presenteras i den ursprungliga engelska språket


Skicka ett e-mail eller kommentar till oss: E-post

De viktigaste TROR web-sida (och indexet till personer) är