Mariology

Avancerad information

Den gängse läror Mariology kan härledas från hennes funktion som Guds Moder (Theotokos), en term som först användes omkring 320 och formellt godkändes av rådet i Efesos i 431.

Mariologists hävdar att Maria, som aktiveras Gud Frälsaren att födas, har en position mer upphöjd än någon annan varelse.

Hon är drottningen av himlen.

Eftersom hennes moderskap var nödvändig för att Guds frälsande verksamhet, är Mary avgörande för det slutliga, andlig fullkomlighet varje varelse.

Därför, även om hon inte var inblandad i deras ursprungliga fysiska skapelsen, är Mary, i denna yttersta mening, Guds moder skapelser.

Detta innefattar att Mother of Humans, hittade en titel i Ambrose men blev populärt runt 1100, och Mother of Angels, en term som först hittades i det trettonde århundradet.

Marias medverkan i frälsningen gör henne co - redemptrix tillsammans med Kristus.

Irenaeus kontrasterade Evas olydnad, som förde mänsklighetens undergång, med Marias lydnad, som "blev orsaken till frälsning både för sig själv och mänskligheten."

Början i det tolfte århundradet referenserna visas hennes frälsning arbete inte bara på Kristi födelse, men också på korset.

Flesta Mariologists insistera på båda.

Medan Jesus erbjöd han syndfri person för att blidka Guds vrede, Mary, vars vilja var perfekt harmonisk med hans erbjöd sina böner.

Båda sonade våra synder, men Kristi tillfredsställelse var primär och helt tillräcklig.

Marias medlande roll innefattar hennes nuvarande förbön för syndarna.

Detta nämndes sällan före tolfte talet, då populära fromhet betraktas Maria som mildare än sin Son, domaren.

TRO
Religiösa
Information
Källa
webbplats
Vår lista över 2300 religiösa Ämnesområden
E-post
D> Marias upphöjda roll innebär Mariological påståenden om hennes liv. Om Maria hade varit färgas av synd, skulle hon ha varit Guds fiende och olämpliga att bära honom.

Därför måste hon ha varit "obefläckad" (helt fri från synd) från det ögonblick hon tänkt var.

Den obefläckade avlelse, omdiskuterad i medeltiden och tidig modern tid, motsatte sig Thomas Aquinas och hans anhängare.

Men 1854 Pius IX förklarade det en officiell dogm.

Marias obefläckade avlelse innebär att hon hade en "fullhet av nåd" från första ögonblick.

Vidare var hon immun mot det minsta synd under hela sitt liv.

Mariologists betonar också Marias eviga oskuld.

Detta omfattar dels hennes oskuld i partu: att Jesus föddes utan att öppna någon del av sin kropp, för det andra, att hon förblev jungfru hela sitt liv.

Även Marias eviga jungfrudom, och särskilt hennes syndfrihet, ifrågasattes av vissa tidiga fäder, de var allmänt accepterade av Augustinus tid.

Förespråkare för eviga oskulden förutsätts ofta att något annat skulle motsäga hennes renhet.

Slutligen Mariologists lära att efter hennes död Mary utgick kropp till himlen.

Ingen tydlig hänvisning till antagandet av Mary visas före den sjätte århundradet.

Det var inte allmänt accepterat förrän den trettonde och utfärdades av Pius XII 1950.

Protestanter har kritiserat Mariology eftersom många påståenden som uppenbarligen saknar biblisk grund.

Skriften nämner inte hennes obefläckade avlelsen eller antagande.

Hennes eviga jungfrulighet utmanas av hänvisningar till Jesu systrar och bröder (Mark 3:31, 6:3; Johannes 2:12, 7:1 - 10, Apg 1:14, Gal. 1:19; Mariologists hävdar att de var kusiner ).

Dessutom gör evangelierna inte är närvarande Mary entydigt syndfri och i ständig överensstämmelse med Kristi vilja. Protestanter har också hävdat att Mariology överdriver det bidrag som varje människa kan komma till gudomlig inlösen.

Luther och Calvin såg Maria som en människa som i sig var ingenting, hon var i stånd att bära Kristus helt genom Guds nåd.

Konservativa protestanter hävdar att de flesta Mariological överdrifter, hennes roll som moder Guds varelser, CO - redemptrix, förebedjare, hennes obefläckade avlelse, och hennes "fullhet av nåd", sprungna ur överskatta människans roll i inlösen, som kanske redan antytts av Irenaeus .

Denna uråldriga teologiska problemet kan vara det mest grundläggande en omgivande Mariology.

TN Finger


(Elwell evangelikal ordbok)

Bibliografi


S Benko, protestanter, katoliker och Mary, L Bouyer, sätet för vishet, EA Carroll, "A Survey of Recent Mariology," Mars 18, och "Teologi på Jungfru Maria: 1966 till 1975," TS 37, JB Carol, Fundamentals of Mariology och Mariology, H Graef, Mary: A History of Läran och Devotion, R Laurentin, frågan om Mary; G Miegge, jungfru Maria, TA O'Meara, Maria i protestantiska och katolska teologi; O Semmelroth, Mary, urtypen för kyrkan, E Schillebeeckx, Mary, Mother of Återbetalningsdagen.


Se även:


Jungfru Maria


Assumption


Obefläckade avlelsen


Jungfrufödelse

Denna fråga presenteras i den ursprungliga engelska språket


Skicka ett e-mail eller kommentar till oss: E-post

De viktigaste TROR web-sida (och indexet till personer) är