Apokryfisk Nya testamentet

Allmän information

De apokryfiska Nya Testamentet är en obestämd grupp av tidiga kristna skrifter i regel likartade form med de bibliska böckerna men som inte ingår i kanon av Bibeln. Vissa, som evangelierna enligt hebréerna, Nazarenes, och egyptier (förlorat, utom för fragment), var en gång som används i vissa kyrkor som Skriften. Den barndomsevangelium James har påverkat kristen tradition och konst.

Det finns handlingar apostlar tillskrivits Petrus, Paulus och Jakob och apocalypses, eller böcker av avslöjanden, som den till Peter. De tilldelas Paul (3 Corinthians och Laodikeia) och andra apostlarna är uppenbara förfalskningar.

Många av de koptiska verk upptäckts under de senaste åren var produkter av Gnostisism. Få av dessa, med undantag för den koptiska Thomas Evangeliet, innehåller värdefulla traditioner om Jesu undervisning, men de apokryfiska fungerar kasta ljus över historien om tidiga kristendomen, särskilt i sin populära och kättersk former. Skrifter apostoliska fäderna inte riktigt hör till de apokryfiska Nya testamentet.

TRO
Religiösa
Information
Källa
webbplats
Vår lista över 2300 religiösa Ämnesområden
E-post
Sherman E. Johnson

Bibliografi
Cameron, R., red., De andra evangelierna (1982), Jeremias, Joachim, Unknown uttalanden av Jesus, 2d ed. (1974); Hennecke, Edgar, och Schneemelcher, Wilhelm, Nya testamentet Apocrypha, vol. I (2d ed., 1968) och vol. II (1964). Haardt, Robert, Gnosis: Tecken och vittnesbörd, trans. av JF Hendry (1971); Pagels, Elaine, De gnostiska evangelierna (1981).


Apokryfisk Nya testamentet

Avancerad information

De apokryfiska Nya Testamentet är en stor samling verk som publicerades under samma namn som apostoliska författare under den andra och de följande århundradena. För det mesta de var avsiktliga lögner och aldrig haft några allvarliga anspråk på canonicity. Således i detta sammanhang ordet "Apocrypha" används i enlighet med osanna eller oäkta.

Tydligen NT Apokryferna uppstod främst av två skäl. Först några försökt att tillfredsställa nyfikenhet som uppstått på grund av att de kanoniska evangelierna att beskriva Kristi tidiga liv eller flera aspekter av hans personlighet. Andra försökte att lämna uppgifter om apostlarna utelämnats från Apostlagärningarna. För det andra gjorde de med heretiska tendenser ett försök att få en acceptans för sina åsikter genom att bädda in dem i verk tillskrivs Kristus och apostlarna. Speciellt gjorde gnostikerna försöka att driva sin sak på detta sätt.

Författare av NT apokryfiska verk försökt att framställa litterära former parallella med NT böcker. Därav deras ansträngningar kan klassificeras som evangelier, handlingar, brev, apocalypses.

Populariteten av NT Apokryferna framgår av många av dessa verk fortfarande existerar helt eller delvis och den stora spridningen av deras användning. För att vara säker, ledare i kyrkan såg till att apokryferna aldrig fått officiell sanktion, men i mer okunnig samhällen de användes ibland utan misstanke i gudstjänsten, och deras innehåll har fortsatt att göra en omfattande inverkan på den populära fromhet. Detta faktum framgår av en studie av reliefer på sarkofager i västra Europa under medeltiden, liksom av mosaik och glasmålningar i kyrkor och katedraler, spelar konsten att upplysta manuskript och teman mysteriet. Alla dessa drog sig inspireras av NT Apokryferna.

Därför, om man ska förstå många aspekter av medeltida liv, är det nödvändigt att studera Apokryferna. Dessutom kommer ett få viktiga insikter i karaktären av kristendomen under postapostolic perioden. Heretiska tendenser och folktro och vidskepelse har en stor roll i dessa arbeten. Man kan urskilja de klarar av sina lärdomar av nåd och en motsvarande ökning av paragrafrytteri, en växande vördnad för Maria, och en ökning av sacramentalism. Dessutom kommer en studie av dessa apokryfiska verk demonstrera överlägsenheten av NT böcker på både innehåll och form och kommer att öka respekten för Canon och giltigheten av de kanoniska processen.

Som nämnts ovan, NT apokryfiska arbetar parallellt i form av NT böckerna. Någonting som är känt om över femtio apokryfiska evangelier. Några av dessa har bevarats i sin helhet, andra i fragment, och bara namnen är kända än andra. I dessa generellt författaren dolde sitt eget namn och tillskrivs sitt arbete till en apostel eller lärjunge. De finns i sin helhet är Protevangelium James (bror till Herren), Gospel of Pseudo-Matteus evangeliet om Jungfru Maria, historia av Josef Carpenter, Thomas Evangeliet, evangeliet om barndomen, evangeliet Nikodemos, Gospel Filippos evangelium egyptierna.

Åtskilliga Apostlagärningarna skrevs också. Bland de mer kända är samlingen kallas Leucian Acts eftersom de togs omhand av Leucius. Fem till antalet, dessa fragmentariska verk omfattar Acts of Paul, John, Andreas, Peter och Thomas.

Apokryfiska epistlar inte är så många att det var svårare att tillverka dem ha några intryck av äkthet. Bland de mer kända är episteln av apostlarna, som handlade om heretiska tendenser, episteln till Laodikeia (jfr Kol 4:16), utdrag ur Paulus brev (särskilt Filipperbrevet), Tredje Corinthians, och korrespondensen Paul och Seneca.

Apocalypses var designad något om Uppenbarelseboken. De mest kända är Petrusapokalypsen (talet) och Apocalypse Paul (fjärde århundradet). Bland annat har båda visioner om himmel och helvete med scener av salighet och skrämmande beskrivningarna av straff.

En av de viktigaste fynden av NT apokryfiska verk inträffade år 1946 vid Nag Hammadi, omkring trettio miles norr om Luxor i Egypten. Detta inkluderade trettiosju komplett och fem fragmentariska verk, vanligen med en gnostiker bias. Alla i koptiska, de översattes från grekiska original.

HF Vos

(Elwell evangelikal ordbok)

Bibliografi
EJ Goodspeed, Strange New Gospels, A. Helmbold, The Nag Hammadi gnostiska texter och Bibeln, James, de apokryfiska NT; RM Wilson, ed., NT Apokryferna, 2 vols., JM Robinson, The Nag Hammadi Library.


Apokryfisk Nya testamentet

Avancerad information

Annan omfattande Advanced Information artikel om detta ämne finns i Apokryferna presentationen.


Se även:
Protevangelium av James
Petrusapokalypsen
Gospel of Thomas
Hermas Herden

och
Apocrypha (Gamla testamentet)
Pseudepigrafi


Denna fråga presenteras i den ursprungliga engelska språket


Skicka ett e-mail eller kommentar till oss: E-post

De viktigaste TROR web-sida (och indexet till personer) är
http://mb-soft.com/believe/belieswm.html'