Satanism

Allmän information

Satanism, dyrkan av Satan, som utvecklats från den religiösa doktrinen att det finns två suveräna varelser - en bra, den andra onda. Det innebär svart magi, trolldom och åkallan av demoner och mörkrets krafter, som blidkade av blod uppoffringar och liknande ceremonier. I kristna kulturer dessa ceremonier bland annat Black Mass, ett hån mot den kristna riten.

Satanister, eller Luciferians, tror att Satan är kraften bakom processerna i naturen. Vad är naturligt är acceptabelt. Synd är bara det som är obehagligt. Till skillnad från den kristna guden - sträng och moralistisk, besöksförbud fritt uttrycka instinkter med en rad svåra och onaturliga bud under hot om bestraffning nedan - Satan är ledare för ett befriat människor som är gratis och verkligen uppmuntras att hänge sig åt det goda livet, inklusive ohämmat sexuell aktivitet. Historien om satanism är dunkelt. Medeltida kristna författare tenderade att märka någon dualistisk sekt (t.ex. bogomilerna och albigenserna) som satanist.

TRO
Religiösa
Information
Källa
webbplats
Vår lista över 2300 religiösa Ämnesområden
E-post
Benjamin Walker

Bibliografi
WS Bainbridge, Satan's Power: a Deviant Psykoterapi Cult (1978), P Haining, ed., Satanister (1970), A Masters, The Devil's Dominion (1979), C Nugent, masker av Satan (1984).


Satanism och Witchcraft

Avancerad information

Dyrkan av Satan och användningen av trolldom med onda avsikter. Sannolikt inget ämne alarm kristna mer än satanism och trolldom. Idag är många grupper som påstår sig vara nyhedningar som tillhör sådana förflyttningar. Dessa grupper, tillsammans med utövare av rituell magi, ofta ses som hör till en stor underjordisk rörelse med rötter i antiken. I själva verket består NYHEDNING förflyttning av ett stort antal små och heterogena grupper som delar den gemensamma tron att de är arvtagare till gamla religiösa traditioner. Några av dessa grupper våldsamt mot kristna, men andra hävdar att det sanna arvtagare gnostisk kristendom. Traditionerna som de överklagande i sina försök att legitimera sig variera kraftigt. Vissa hävdar att en förnyelse av den Druidism, andra grekiska religioner, eller forntida egyptiska mysterier. Många bara hävdar att tillhöra vad de kallar WICCA, som de hävdar är den urgamla trolldom religion i Europa. Några grupper som påstår sig vara satanister som dyrkar djävulen i den kristna traditioner.

I den nya hedniska förståelse av världen, kristna har förvrängt mänsklighetens utveckling genom att betona den dominans av intellektet över andra aspekter av det mänskliga psyket. Kristna, hävdar de, kräver att människor underordna sig, sina känslor, och kommer till Gud. Den nya hedningarna hävdar att människor måste leva i harmoni med naturen. Sådan harmoni är en kosmisk inriktning som de hävdar ger man i kontakt med de kosmiska krafterna i universum.

För de nya hedningar, är religionen en praktisk verksamhet som bedrivs genom rituella och ceremoniella agerar för att anpassa deltagarna med kosmiska ordningen och därmed frigöra de mystiska krafterna inom dem. Exakt ritualer, tekniker och myter om nya hedniska grupperna varierar kraftigt. Men allt handlar om en strävan efter makt och önskan att människan kontrollera sitt eget öde.

Rötterna till den nya hedendom ligger i den romantiska rörelsen av artonhundratalet och önskan att upphöja känslor och fantasi över intellektet. Således poesi av William Blake är ofta mycket viktigt att medlemmar i sådana grupper. I motsats till sina fordringar, historien om dessa hedniska rörelser är relativt kort. Stället företräder långa historiska traditioner majoriteten bestående av grupper bara några decennier gammal.

En av de viktigaste personerna i tillväxten av moderna hedendomen är Alphonse Louis Constant (1810 - 75), som kallade sig Eliphas Levi. En ex katolska seminarian hävdade han att vara en ockult initiera och skrev många böcker som påstår sig avslöja forntida mysterier och ockult lag. Han drog på teorier om magi och Kabbalah, som är ett gammalt system av judisk mysticism.

I Storbritannien har lett till uppkomsten av modern hedendom av grundandet av Order of the Golden Dawn 1888. Detta är den mest kända av många esoteriska grupper som växte fram ur artonhundratalet romantik. Rörelsens inflytande sträcker sig till arbete i sådana siffror som poeten WB Yeats och den ökända svartkonstnären Alistair Crowley. Mest rituell magi och satanistic grupper spåra sitt ursprung till dessa källor.

Majoriteten av trolldom grupper har en annorlunda och mindre bisarra historia. I England arbete historikern Margaret Murray, som påstod sig ha funnit bevis för en i förväg reformationen trolldom religion, och Gerald Gardiner, innehavaren av en trolldom museum på Isle of Man, utgör grunden för de flesta WICCA grupper. Även dessa författare ger trolldom en till synes respektabel historia, deras verk inte har stått sig genom tiderna. De är i själva verket vederlagts av behöriga historiker. grupper Idag trolldom vanligtvis bygger på den journalistiska skrifter själv proklamerade häxor som föra fram en religion baserad på idén om en mor gudinna. Under 1970-talet denna rörelse förstärktes kraftigt av skrifter vissa religiöst böjd feminister.

Även grupper liksom den ökända Manson familjen är naturligtvis mycket farligt, de flesta av trolldom och rituell magi tycks vara relativt ofarliga. I försök att bedöma sådana grupper är det mycket viktigt att noga överväga sin specifika påståenden. Några själv proklamerade "vit magi" grupper verkar vara lite mer än dåligt informerade personer med vaga religiösa känslor. M.fl. att praxis rituell magi kan vara mer artikulera men fortfarande huvudsakligen ofarlig. Det återstår dock ett litet antal sociala avvikare som är psykiskt störda och socialt potentiellt skadlig. Det är viktigt att inse är dock att de allra flesta personer som deltar i NYHEDNING rörelse tillbakavisar och starkt fördöma sådana avvikande. Trots ett avvisande av traditionella kristendomen, NYHEDNING rörelsen verkar i huvudsak vara mer skadlig än många andra religiösa grupper som också står utanför den kristna traditionen.

I Hexham
(Elwell evangelikal ordbok)

Bibliografi
JW Montgomery, furstendömen och befogenheter: A New Look at the World av det ockulta, MF Unger, bibliska Demonologi, KE Koch, Christian Rådgivning och ockultism, W Cavendish, The Black Arts; WS Bainbridge, Satan's Power: a Deviant Psychotherapy Cult.


Denna fråga presenteras i den ursprungliga engelska språket


Skicka ett e-mail eller kommentar till oss: E-post

De viktigaste TROR web-sida (och indexet till personer) är
http://mb-soft.com/believe/belieswm.html'