Sikher, sikhism

Allmän information

Sikher är anhängare av sikhism, en indisk religion som ursprungligen kommer från Punjab i nordvästra Indien. År 1971 hade Indien cirka 10,3 miljoner sikher, 1,9% av befolkningen. Små samhällen sikher finns även i Storbritannien, Kanada, USA, Malaysia och Östafrika.

Rörelsen grundades i Punjab av Guru Nanak (1469 - 1539), som försökt kombinera hinduiska och muslimska delar i en enda religiös tro. Han lärde "Guds enhet, broderskap, avslag på kast och det meningslösa i idol tillbedjan. "Han följdes av nio mästare, varav det sista var Guru Gobind Singh (1666 - 1708, Guru 1675 - 1708), som är inblandade sina anhängare i ett misslyckat martial kamp mot Mogul regel.

Efter Gobind mordet, förföljdes sikhernas av den muslimska Mogul härskare fram till 1799, då under Ranjit Singh (1780 - 1839), som de påstår att en stor del av nordvästra Indien. Efter Ranjit död sikherna rike sönder i anarki. Den brittiska flyttade in i Punjab, och den sikhiska Wars följt (1.845 till 46, 1848 - 49).

TRO
Religiösa
Information
Källa
webbplats
Vår lista över 2300 religiösa Ämnesområden
E-post
Den sikher besegrades, och britterna annekterade Punjab. Sikhism inte återhämta sig förrän den 20-talet, då sikherna fick kontroll över sina heliga platser (gurdwaras). När den indiska subkontinenten delades 1947, västra Punjab blev pakistanskt territorium och den östra delen Punjab i Indien. Sikhernas var offer för den följande kommunala upplopp, särskilt i Pakistans Punjab, och ca 2.500.000 flyttade från Pakistan till Indien.

Den heligaste platsen för sikher är det gyllene templet i Amritsar (nu i den indiska delstaten Punjab) grundades av fjärde guru, Ram Das (guru från 1.574 till 81). Den femte guru, Arjun (guru från 1581 till 1606), gav sikhism dess heliga bok, Granth Sahib, som innehåller hymner av sikhiska gurus liksom de hinduiska och muslimska helgon som Kabir.

Sikher är lätt identifierbara genom sin turban. De tar ett löfte att inte klippa håret samt att inte röka eller dricka alkoholhaltiga drycker. När Gobind Singh grundades (1699) krigiska broderskapet Khalsa ( "ren"), lovat sina anhängare att hålla de fem K: s: att bära långt hår (Kesh), en kam i håret (kangha), ett stål armband på högra handleden (Kara), kvarstår soldattorp shorts (kachha), och ett svärd (kirpan). Traditionen till idag.

Några av Indiens sikher ynnest att upprätta ett separat Sikh nation. I början av 1980 Akali Dal, en sikh nationalistiskt parti, provocerade fram en konfrontation med den indiska regeringen genom att kräva större självständighet för Punjab. Unassuaged genom valet av en sikh, Zail Singh, till stor del ceremoniell ordförandeposten i Indien år 1982, fortsatte den militanta till etapp våldsamma demonstrationer. Då striderna mellan sikher och hinduer blev utbredd i Punjab, tog statens direkta kontroll staten 1983. By April 1984 50.000 trupper ockuperade Punjab och den angränsande delstaten Haryana. Sant Jarnail Bhindranwale, ledare för Akali Dal mest oförsonliga fraktion, sökt tillflykt från gripandet i Gyllene templet.

Karl H Potter

Bibliografi
MA Macauliffe, den sikhiska Religion (1909), WH McCleod, Guru Nanak och sikhiska Religion (1968), G Singh, den religion som sikher (1971), H Singh, arvet från sikher (1964), M Singh, Sikhism: Its Impact (1973).


Grundläggande Creed av sikher

Allmän information

Grundläggande trosbekännelse av sikher - den Mul Mantra - ger idén om verklighet några talande ord. Den trosbekännelse är:
Ekonkar Satnam, Karta Purkh, Nirbhav, Nirvair, Akal Murat, Ajoni, Suabhav, Gur Parsad.

I dessa ord, berömmer Guru Nanak Gud och nämner några av hans stora attribut: Han är Sanningen, själv skapade, utöver gränserna för tid, kan han förverkligas genom nåd Guru. Låt oss studera betydelsen av varje ord i Mul Mantra.

Ekonkar:
Den enda Absolute Gud som är evigt utvecklas. Han är det absoluta - det transcendentala. Som sådan är han Unknowable, outgrundliga. Han är bortom beskrivning och bortom mänsklig förståelse.

Satnam:
Hans namn är sant. Han verkligen finns. Han är inte en idé eller en hypotes eller en illusion. Som en som existerar, är han ständigt förändras. Han är aldrig lika, utveckling och växande. Allt finns i honom och orsakas av Honom. Hans namn är sanning. Han är formlös - Han är "den Helige Ande" - NAM.

Karta Purkh:
Han är skaparen av kosmos. Han är ansvarig för tillkomsten av hela universum.

Nirbhav:
Han är orädd. Han är rädd för att ingen därför att han är universums Herre.

Nirvair:
Han är utan fiendskap. Hans kärlek och skyddet omfattar alla. Detta minskar till grund för teorin om den valda profeterna och det utvalda folket. Liksom Gud, måste en äkta sikh vara orädd och opartisk. Detta bidrar till att skapa jämlikhet och rättvisa.

Akal Murat:
Han är tidlös. Han är inte föremål för döden.

Ajoni:
Han är ofött. Gud tar inte barn på något sätt. Detta är raka motsatsen till teorin om inkarnation.

Suabhav:
Han är själv-existerande. Han är unik i sin egen rätt.

Gur Prasad:
Av nåd Guru, kan den sikhiska kunskaper om Gud

Den korta formen av trosbekännelse är Ekonkar SATGUR Prasad som används i Guru Granth Sahib.


Core Beliefs av sikher

Allmän information


Sikhism

Katolsk information

Religion en krigisk sekt i Indien, har sitt ursprung i Punjab och centret i den heliga staden Amritsar, där deras heliga böcker är bevarade och tillbad. Namnet Sikh betyder "lärjunge", och i senare tider strikt observants eller välja kallades Khalsa. Grundare av sekten, Nanak (numera Sri Guru Nanak Deva), en Hundu tillhör Kshastrya kast, föddes nära Lahore år 1469 och dog 1539. Att vara från barndomen av ett religiöst sinnelag, började han vandra genom olika delar av Indien, och kanske längre än så, och gradvis mognat ett religiöst system som, upprörande än den rådande polyteismen, ceremonialism och kast-exklusivitet, tog för sin chef doktriner Guds enhet, frälsning genom tro och goda gärningar, och jämlikhet och broderskap. Den nya religionen spred sig snabbt och under ledning av nio på varandra gurus eller lärare, blev snart en aktiv rival inte bara för äldre hinduismen, men även nyare muhammedanismen av regerande dynastier. Den "lärjungar" var därför något illa behandlade av de styrande befogenheter. Denna förföljelse gav endast färskt beslut för den sekt som gradvis fått en militär karaktär och tog namnet Singhs eller "krigare mästare", enligt Govind Sing, deras tionde och sista gurun (f. 1660, d. 1708), som hade varit framkallats av någon allvarlig misshandel av sin familj med muslimska härskare, började de att föra ett aktivt krig mot kejsaren av Delhi. Men kampen var ojämlik. Sikhernas besegrades och småningom drevs tillbaka till bergen. Yrket deras tro blev huvudstad brott, och det var bara att nedgången för Mogul makt, efter döden av Aurungzeb år 1707, vilket gjorde det möjligt för dem att överleva. Sedan beslag deras möjligheter de kom från sina gömställen, organiserade sina styrkor och upprättade en krigisk överhöghet över en del av Punjab runt omkring Lahore.

En återföring ägde rum 1762, då Ahmed Shah illa besegrade dem och orenade deras heliga templet i Amritsar. Trots detta omvända de manged fortfarande att utvidga sitt välde längs stränderna av Sutlej och Jumna Älvar, norrut så långt Peshawar och Rawalpindi, och söderut över gränser Rajputana. Under 1788 Mahrattas invaderade Punjab och väckte sikher under tribut. Efter Mahrattas supervened britterna, som fick trohet i en del av sikher 1803, och senare, 1809, genomförde ett fördrag om skydd mot deras fiende Runjeet Singh, som även själv en framstående sikher ledare, visade sig vara högdragen och outhärdligt för andra delar av sekt. Flera andra fördrag mellan britterna och sikher, med utsikt över öppna Indus och Sutlej floderna till handel och sjöfart, ingicks, men eftersom dessa avtal hölls inte, britterna förklarade krig mot sikher 1845. Av 1848, dels genom faktiska nederlag, delvis genom intern oreda och brist på ledare, den sikhiska makt bröts, de så småningom bosatte sig bland resten av befolkningen, bara bevara sin religiösa särprägel intakt. Enligt folkräkningen från 1881 antalet sikher beräknades till 1.853.426, vilket i folkräkningen 1901 uppgick till 2.195.339. I skrivande stund folkräkningen 1911 är ännu inte offentliggjort.

Deras heliga böcker kallas Granth "(i original som skall bevaras, och vördas i det stora templet i Amritsar) består av två delar:" Adi Granth ", den första boken eller boka av Nanak, med senare tillägg som sammanställts av det femte guru, "Arjoon och med senare tillägg från senare gurun ner till nionde, och bidrag från olika lärjungar och anhängare, dels" The Book of tionde King ", skriven av Guru Govind Sing, den tionde och sista gurun, främst med syfte att bibringa den krigiska andan i sekten. Teologin i dessa böcker är tydligt monoteistisk. Stora och heliga män, även om gudomligt inspirerade, är inte att dyrka, inte ens den sikhiska gurus själva. användning av bilder är tabooed ; ceremoniella dyrkan, askes och kast restriktioner uttryckligen har avvisat. deras döda ledare ska hälsade genom att helt enkelt mottot "Hail guru" och det enda material som objektet ska det yttre vördnad är "Granth", eller helig bok. I praktiken förefaller emellertid denna vördnad ha urartat till en vidskeplig dyrkan av "Granth", och även en viss vag gudomlighet tillskrivs de tio guruer, vilka var och är tänkt att vara reinkarnation av den första linjen, sitt ursprungliga grundare - För den hinduiska läran om själavandringen behölls även efter Nanak själv, och en viss panteistisk språk förekommer i delar av den heliga hymner. Frälsningen är att endast uppnås genom kunskap om den ende sanne Gud genom Sat Guru ( eller andlig guide), är vördnadsfull rädsla, tro och renhet i sinnet och moral - de huvudsakliga principer som strikt inculcated som markerar den verkliga sikher, medan sådana rådande brott som barnamord och suttee är förbjudna. De rum några restriktioner på avlivning av djur utan nödvändighet, men brist på ett absolut förbud. utmärkande för sekt är att avstå från tobak, och delvis från andra droger såsom opium - en begränsning som införts av Guru Govind Sing under övertalning att rökningen bidrog till lättja och skadliga för den militanta anda. I dagsläget har en aktiv religiös väckelse kommer till uttryck bland sikher, har till syfte att rensa bort vissa vidskepelser och sociala restriktioner som gradvis har filtrerats in från omgivande hinduism.

Publikation information Skrivet av Ernest R. Hull. Kopierat av John Looby. The Catholic Encyclopedia, Volume XIII. År 1912. New York: Robert Appleton Company. Nihil Obstat, 1 Februari 1912. Remy Lafort, DD, censurerar. Imprimatur. + John huvudsakliga Farley, ärkebiskop av New York

Bibliografi

Cunningham, "A History of the sikher" (Calcutta, 1904, MacGregor, "History of the sikher" (2 vols., London, 1846), DOMSTOLEN, "History of the sikher" "Gough," The sikher och den sikhiska Wars "(London, 1897); SAYED MOHAMED Latif," History of the Punjab "(Calcutta, 1891); SEWARAM SINGH Thapar," Sri Guru Nanak Deva "(Rawalpindi, 1904); Bhagat Lakshman Singh," En kort skiss av livet och arbete Guru Govind Singh "(Lahore, 1909); MACAULIFFE," The Sikh Religion "(6 band., Oxford, 1909); TRUMPP," The Adi Granth, de heliga Skrifterna av sikher "(London, 1877), stigmatiseras av Macauliffe som ett opålitligt översättning.


Se även:
Shri Guru Granth Sahib - text - Sikhism


Denna fråga presenteras i den ursprungliga engelska språket


Skicka ett e-mail eller kommentar till oss: E-post

De viktigaste TROR web-sida (och indexet till personer) är
http://mb-soft.com/believe/belieswm.html'