Unification Church - Moonies

Moon, Sun Myung

Allmän information

The Reverend Sun Myung Moon, f. 6 januari 1920, är en koreansk religiös ledare, som 1954 grundade enhetliga kyrkan. En Presbyterian minister, Moon 1946 började proklamera sin egen version av kristendomens läror som han beskrivs i The Divine Principle (1952). Den Helige Ande Föreningen för enhetliga World kristendomen etablerade 2 år senare, snabbt vunnit konvertiter i Korea, Japan, och på 1960-talet, Förenta staterna. År 1973 flyttade Moon kyrkans högkvarter till Tarrytown, NY, och har sedan dess bott mestadels i USA.

Många av hans anhängare, populärt kallad "Moonies," om deras ledare som en ny Messias, den mest hängivna praktiken en sträng disciplin och gemensamma uppehållsrum. Moon kritiker har anklagat organisationen av hjärntvätt rekryter och kunna ägna mer tid till anti kommunistisk propaganda än religiösa ideal. Moon själv har anklagats för ekonomiska oegentligheter och illegal politisk verksamhet på uppdrag av den sydkoreanska regeringen. Kyrkan har varit engagerad i täta stämningar, och 1982, Moon, dömd för skattefusk genom att en amerikansk domstol, dömdes till 18 månaders fängelse.

TRO
Religiösa
Information
Källa
webbplats
Vår lista över 2300 religiösa Ämnesområden
E-post
Bibliografi
C Edwards, Crazy for God (1979), I Horowitz, red., Vetenskap, synd och Scholarship (1978), F Sontag, Sun Myung Moon och enhetliga kyrkan (1977).


Unification Church

Avancerad information

Den ursprungliga och officiella namnet på denna nya religiös rörelse som grundades av pastor Sun Myung Moon är den Helige Ande Association for the Unification of World Christianity. Trots sin relativt ringa storlek (mindre än 500.000 medlemmar över hela världen), har den fått stor publicitet och uppmärksamhet i media på grund av sitt kontroversiella åsikter och praxis.

Moon föddes Presbyterian föräldrar i Korea 1920. Han hävdar att på påskdagen 1936, medan det i bön på en koreansk sluttning visade sig Jesus för honom och visade att han hade valts för att slutföra det arbete som Jesus hade börjat. Denna erfarenhet var den första i en serie avslöjande möten med Gud i vilken Moon uppger sig ha fått ny sanning för en ny tidsålder. Den nya avslöjanden och läror Rev Moon sattes därefter fram i gudomlig princip, som först publicerades 1957. Moon inrättades officiellt sin nya kyrka i 1954 med det uttalade syftet att få frälsning för världen och inleda en verkligt internationell familj.

Läran om enhetliga kyrkan är mycket eklektisk och spiritistic i naturen. Det avspeglar egenheter Koreas religiöst jordmån och månens livslångt intresse för spiritualistiska fenomen. Förekomsten av mycket biblisk och kristen terminologi i enande teologi har lett tillfälliga observatörer till slutsatsen att månens kyrka är bara en annan variant av kristendomen. Men Moon har själv erkänt att hans läror kätterska med utgångspunkt från traditionell, ortodox kristendom. Han hävdar att på grund av sekteristiska splittringar och oförmåga konventionella kyrkor för att tillgodose behoven i dagens komplexa värld, Gud önskar att förmedla en ny uppenbarelse av sanning som, biträdd av den andliga världen och rörelsens lojala efterföljare (allmänt känd som "Moonies"), kommer att medföra en andlig revolution. Sådana transporter kommer att leda till verkliga, bestående återförening av familjen av människan och världen.

Kärnan i enande teologi är månens undervisning på hösten Adam och Eva. Enligt gudomlig princip, den främsta teologiska dokumentet från enhetliga kyrkan, ingen har riktigt förstått att sjunka fram till månens uppenbarelse, som förde belysning och förtydliganden i de befintliga bibliska konto. Moonies tror att Lucifer förförde Eva och att det sexuella förening orsakat andliga fallet mänsklighetens liksom hösten Lucifer. Eva inledde då ett sexuellt förhållande med Adam, som resulterade i fysiska syndafallet.

Denna dubbla aspekt av hösten, andliga och fysiska, kräver ett återställande till Gud (frälsning) som också är både andlig och fysisk art. Unificationists lär att Guds ursprungliga avsikt med mänskligheten vid tiden för bildandet var för män och kvinnor att mogna till perfektion i Gud, för att förenas med Gud i ett äktenskap centrerad på Guds kärlek, och att producera perfekt barn, skapade därigenom en syndfri familj och slutändan en syndfri värld. Guds planer motarbetades av hösten, dock, och det blev sedan Guds önskan att återställa allt i syfte att åstadkomma det jordiska och himmelska Guds rike.

För att åstadkomma detta, Unificationists lär att en Messias, en Kristus, är nödvändig. Enligt gudomlig princip, funnit Gud slutligen en lydig människa, Jesus, som kom i Adam ställe att återställa mänskligheten. Moonies lär att Jesus inte var Gud, men en perfekt människa utan arvsynd. Guds avsikt var för Jesus att ta en perfekt brud Evas plats, gifta sig, och producera utan synd barn. Ytterst andra perfekta familjer skulle bildas och Guds plan för restaurering av hela samhället skulle fullbordas. Detta är essensen av gudomlig princip, Guds plan för återställande av mänskligheten, som en gång var dold, men Unificationists tro, nu har uppenbarat.

En central undervisning av enhetliga kyrkan är att Guds vilja förhindrades av Jesu korsfästelse. Moonies lära att det inte var Guds ursprungliga avsikt att Jesus dö. I denna mening Jesus misslyckades med att slutföra sitt uppdrag, han gifte sig inte, han inte nådde fysisk inlösen. Eftersom Jesus räddade mänskligheten andligt men inte fysiskt, är det nödvändigt, enligt Unification tänkte, för en annan Messias, Herren i den andra advent att åstadkomma fysisk inlösen. Detta kommer att ske under den messianska ålder (även kallat avslutade testamente ålder eller new age), som nu på jorden.

Den gudomliga princip innebär att Herren i den andra advent kommer att vara född i Korea och att alla religioner kommer att förenas under honom. Enhetliga kyrkans medlemmar känner att Messias är redan på jorden, även om många är förtegna om att offentligt förklara att Sun Myung Moon är att Messias. Moon själv är undvikande på frågan och hävdade att hans uppgift är att förkunna det kommande av messianska ålder och att Gud kommer att avslöja vem som Messias, den "centrala siffra" till hjärtan uppriktiga sökare.

RM Enroth
(Elwell evangelikal ordbok)

Bibliografi
J Björnstad, månen är inte Sonen, RM Enroth, ungdomsfrågor, hjärntvätt och de extremistiska Kulter och The Lure of the Cults, F Sontag, Sun Myung Moon och enhetliga kyrkan, JI Yamamoto, The Puppet Master och "Unification Church" i A Guide to Cults and New Religions, ed. RM Enroth.


Denna fråga presenteras i den ursprungliga engelska språket


Skicka ett e-mail eller kommentar till oss: E-post

De viktigaste TROR web-sida (och indexet till personer) är
http://mb-soft.com/believe/belieswm.html'