Voodoo

Allmän information

Voodoo är en religiöst system med anhängare främst i Haiti, Västindien. Utvecklad av slavar förts till Haiti som de franska mellan den 17 och 19-talen, kombinerar inslag av afrikanska och infödda West Indian religion tillsammans med några av den romersk-katolska liturgin och sakramenten. Voodoo gudar, kallade loa, hänger nära samman med afrikanska gudar och kan vara andar av naturliga företeelser - såsom brand, vatten eller vind - eller döda, däribland framstående förfäder. Ett inslag i kulten är att vid speciella ceremonier i Loa har makten att göra sin närvaro känd. De förskjuter tillfälligt astralkroppen av en levande person och ockupera hans eller hennes fysiska kropp. Den enskilde hade alltså sägs monteras av Loa och beter sig och fungerar som Loa leder, vanligtvis på ett sätt som kännetecknar den Loa själv. Präster kallade houngans ordförande dessa ceremonier.

TRO
Religiösa
Information
Källa
webbplats
Vår lista över 2300 religiösa Ämnesområden
E-post
Två huvudgrupper utgör Loa: de Rada, ofta mild och hjälpa, och den petrokemiska, farliga och ofta dödliga. Kyrkogårdar, kistor, svepningar, ben och skallar en framträdande plats i symboliken i den petrokemiska kult. Den bocor eller präst, är särskilt fruktade för sin förmodade förmåga att skapa en zombie, en nyligen död kropp som han reanimates genom att få det att vara besatt av en elementär ande under hans kontroll.

Benjamin Walker

Bibliografi
H Courlander och R Bastein, religion och politik i Haiti (1966); W Davis, ormen och Rainbow (1986) och Passage of Darkness: The etnobiologi av den haitiska Zombie (1988), M Deren, Divine Horsemen (1953); J Haskins, Witchcraft, mystik och magi i Svarta World (1974), J Kerboull, Voodoo och Magic Practices (1978), A Metraux, Voodoo på Haiti (1972).


Denna fråga presenteras i den ursprungliga engelska språket


Skicka ett e-mail eller kommentar till oss: E-post

De viktigaste TROR web-sida (och indexet till personer) är
http://mb-soft.com/believe/belieswm.html'