Adamiterna

Allmän information

Adamiterna eller Adamians, var en sekt av kättare som blomstrade i Nordafrika i den 2: a och 3: e århundradena. Med utgångspunkt förmodligen på en union av vissa gnostiska och asketiska läror, låtsades denna sekt att dess medlemmar återupprättas i Adams tillstånd av ursprunglig oskuld. De förkastade därför formen av äktenskap, som de sade, skulle aldrig ha existerat, men för synd, och bodde i absolut laglöshet, ansåg att, vad de gjorde, skulle deras handlingar vara varken bra eller dåligt. Under medeltiden läror denna dunkla sekt hade som inte själv finns långa, återupplivades i Europa av bröder och systrar i ensamvargen.

TRO
Religiösa
Information
Källa
webbplats
Vår lista över 2300 religiösa Ämnesområden
E-post
Adamiterna Katolsk information

Adamiterna var en obskyr sekt, med anor kanske från det andra århundradet, som bekände sig ha återfått Adams urtida oskuld. St Epiphanius och Augustinus nämner adamiterna vid namn och beskriva deras metoder. De kallade sin kyrka Paradiset, de fördömde äktenskapet som främmande till Eden, och de avskalade sig nakna samtidigt engagerad i gemensamt dyrkan. De kunde inte ha varit många. Olika konton ges av deras ursprung. Några har tänkt dem för att ha varit en utlöpare av Carpocratian gnostikerna, som bekände en sensuell mystik och en fullständig frigörelse från den moraliska lagen. Theodoret (Haer. Fab., I, 6) höll denna uppfattning av dem, och identifierat dem med de promiskuösa sekter vars metoder beskrivs av Clemens av Alexandria. Andra däremot, anser dem ha varit missriktade asketer, som strävade efter att utrota köttsliga begär av en återgång till enklare sätt, och genom avskaffandet av äktenskapet.

Praxis liknande de ovan beskrivna dök upp i Europa flera gånger i senare åldrar. I det trettonde århundradet de återupplivades i Nederländerna av bröder och systrar i ensamvargen och, i en grövre form, i den fjortonde från Beghards (qv) i Tyskland. Överallt mötte med fast motstånd. De Beghards blev Picards i Böhmen, som tog besittning av en ö i floden Nezarka och gav sig upp till en skamlig kommunism. Ziska är Bussite ledare utrotade nästan sekten i 1421 (jfr Höfler, Geschichtsquellen Böhmens, jag 414, 431), en kort nypremiär av dessa doktriner ägde rum i Böhmen efter 1781, på grund av edikt tolerans utfärdat av Joseph II , dessa kommunistiska Neo-adamiterna dämpades med våld 1849.

Francis P. Havey
Den katolska encyklopedien, volym I

Nihil Obstat, 1 mars, 1907. Remy Lafort, STD, Censor imprimatur. + John huvudsakliga Farley, ärkebiskop av New York

Bibliografi
Clem. Alex, Strom, III, IV,.. EPIPH, Haer, LII,.. Augustine, De Haer, XXXI,. Bossuet, Varianter av Prot. Kyrkor, Rudinger, De Eccles. Killar. i Böhmen, SVATEK, Adamiten und Deisten i Böhmen i culturhist. Senaste bilder AUS Böhmen (Wien, 1879), I, 97, Hergenrother i Kirchenlex. I., 216-218.

Denna fråga presenteras i den ursprungliga engelska språket


Skicka ett e-mail eller kommentar till oss: E-post

De viktigaste TROR web-sida (och indexet till personer) är
http://mb-soft.com/believe/belieswm.html'