Nusayriyyah, Nusayr, Nusayri, Nusayris

Allmän information

Doktriner

Nusayriyyah är en extrem shiitiska grupp uppkallad efter sin påstådda grundare, Abu Shu'ayb Muhammad ibn Nusayr (d.868). Nusayri doktrin är en blandning av islamiska, gnostiska och kristna tro. De Nusayris har tre distinkta läror som har lett dem att behandlas som kättare av sunnimuslimer.

 1. Tron på inkarnationen. De Nusayris tror att Ali är Gud i köttet. Ali skapade Muhammad från hans ande, och Muhammad skapade Salman, en tidig shiitiska helgon. Dessa tre bildar en Trinity som Ali beskrivs som "betyder" är Muhammad "namn" och Salman är "dörren".
  TRO
  Religiösa
  Information
  Källa
  webbplats
  Vår lista över 2300 religiösa Ämnesområden
  E-post
  Avvisande av Koranen och alla former av bön i samband med den sunnimuslimska traditionen. Alla islamiska undervisning kan tolkas andligt och därför inte tas bokstavligt.
 2. Nusayris tror på reinkarnation. I motsats till islamisk tro, de Nusayris hävdar att kvinnor inte har själar och därför finns det ingen anledning att förklara hemligheter Nusayri lära för kvinnor.

Nusayris har sina egna distinkta religiösa ledare, kallade shaikhs. Dessa shaikhs tros vara utrustad med ett slags gudomlig auktoritet. En av Shaikh arbetsuppgifter är att leda religiösa och andra former av ceremoni. Nusayris har speciella fester där de firar årsdagen av deras heliga figurer.

Vid en ålder av 19 Nusayris genomgår en inledande ritual där de börjar lära sig några av de hemligheter sekten. Nusayris är i själva verket född i sekten, den invigningsceremoni tjänar till att bekräfta sitt medlemskap.

Historik

De Nusayris spåra sitt ursprung till den elfte shia Imam Hasan al-Askari (d.873) och hans elev Ibn Nusayr (d.868). De Nusayris bodde mestadels i bergen i Syrien, med stöd av den shiitiska Hamdanid dynastin. År 1085 den shiitiska staten föll till seldjukiska turkarna. Nedbrytningen av politiskt stöd gjorde Nusayris extremt sårbara för angrepp och förföljelse. År 1260 mongolerna fångade Aleppo, huvudstad i regionen och dödade tusentals Shi'as. I slutet av 13-talet många Shi'as massakrerades av sunnimuslimer som motsatte sig shia stöd för kristna korsfarare. Från och med då de Nusayris och andra shiitiska grenar var tvungna att uppfylla praxis sunniislam.

Under nittonhundratalet Nusayris har haft en viss politisk dominans som står i proportion till deras storlek. Efter första världskriget i Frankrike, som var härskande Syrien på tiden, gjorde ett misslyckat försök att etablera en separat Nusayri stat. Sedan 1970, efter kuppen i Nusayri flygvapnet chef, Hafiz al-Asad har Nusayris varit dominerande i syrisk politiska och militära livet. Försök att politiskt misskreditera president Asad på grund av sin heterodoxa religiösa tro har misslyckats.

Symboler

Nusayris använder vin som en symbol för Gud.

Anhängare

Det uppskattas att det om 600.000 Nusayris i Syrien som utgör cirka 11% av befolkningen i landet (Halm 1991, 159).

Huvudsakliga högkvarter / centrerar

Huvudkontoret för rörelsen är i Damaskus, Syrien.

Bülent Thenay
Översikt av världsreligioner Project

Denna fråga presenteras i den ursprungliga engelska språket


Skicka ett e-mail eller kommentar till oss: E-post

De viktigaste TROR web-sida (och indexet till personer) är
http://mb-soft.com/believe/belieswm.html'