Palmsöndagen, PALMSÖNDAG

Allmän information

Palmsöndagen i kristendomen, är söndagen före påsk, så anropas från seden att välsignelse palmer och bära delar av filialer i procession, till minne av triumfatoriska införandet av Jesus in i Jerusalem. Den anpassade kan spåras tillbaka åtminstone till den 4: e århundradet.

TRO
Religiösa
Information
Källa
webbplats
Vår lista över 2300 religiösa Ämnesområden
E-post
PALMSÖNDAG Avancerad information

Palmsöndagen är söndagen före påskdagen, anses vara den andra söndagen i passion vår Herre Jesus Kristus. Användningen av palmer introducerades i Rom så sent som det tolfte århundradet. Palmerna hjälper symboliserar den sista posten av Jesus i Jerusalem före sin korsfästelse, då folket strödde palmer i hans väg som ett tecken på vördnad. I dagens återskapande av den ingången till Jerusalem människor uppmuntras att bära palmer som en del av den liturgiska erfarenhet.

TJ tyska
(Elwell evangelikal ordbok)

Bibliografi
WJ O'Shea, Betydelsen av Stilla veckan.


PALMSÖNDAG

Katolsk information

Den sjätte och sista söndagen i fastan och början av Stilla veckan, en söndag av högsta rang, inte ens en åminnelse av något slag som tillåts i mässan i common law den fastställer inledningen av påsken plikt. Den romerska missalet markerar stationen vid San Giovanni in Laterano (se stationer) och före september 1870, utförde påven ceremonier där. Grekerna firar dagen med stor högtidlighet, de kallar det kyriake eller heorte ton baion eller heorte baiophoros eller också Lazarus söndag, eftersom dagen innan de har fest på återupplivning av Lazarus. Kejsarna som används för att distribuera grenar av palm och små presenter bland sina adelsmän och tjänstefolk. De latinska liturgiska böcker kallar det Dominica i Palmis, Dominica eller avlider palmarum. Från rop av människor under processionen dagen har fått namnet Dominica Hosianna eller helt enkelt Hosianna (Ozanna). Eftersom varje stor fest på något sätt ett minne av Kristi uppståndelse och var följaktligen kallas Pascha, finner vi namn Pascha floridum, i franska Paques Fleuries, på spanska Pascua Florida, och det var från denna dag 1512 att vår stat Florida fick sitt namn (Nilles, II, 205). Från sed också välsigna blommor och kombinerar både dem bland palmerna uppstod begreppen Dominica Florida och dör floridus. Flower-söndag var välkänd i England, i Tyskland Blumensonntag eller Blumentag, liksom bland serber, kroater och Ruthenians, i Glagolite BREVIARIUM och missalet, och bland armenierna. De senare fira en annan Palmsöndagen den sjunde söndagen efter påsk till minne av "Ingressus Domini i coelum juxta visionem Gregorii Illuminatoris" kallas Secundus floricultus eller Secunda palmarum Dominica (Nilles, II, 519). Eftersom denna söndag är början av Stilla veckan, då syndare slogs samman, var det kallas Dominica indulgentioe, competentium och capitilavium från tvättning av och rakning av huvudet som en kroppslig förberedelse för dop. Under de första århundradena av kyrkans detta sakrament tilldelades högtidligt endast i natten Påskafton hade texten till tro gjorts kända av katekumenerna på föregående palmsöndagen. Denna praxis följdes i Spanien (Isidore, "De av. Pred.", I, 27), i Gallien (PL, LXXII, 265), och i Milano (Ambrosius, Ep. Xx). I England dagen kallades Olive eller gren söndag, sälg, pil, Yew eller Blossom söndag eller söndag i Willow grenar. Eftersom firandet erinrade högtidliga inträde Kristus i Jerusalem folket använt sig av många pittoreska och realistiska representationer, alltså, en siffra på Kristus sitter på en åsna, huggen ur trä bars i procession och även fört in i kyrkan. Sådana siffror kan fortfarande ses i museerna i Basel, Zürich, München och Nürnberg (Kellner, 50).

På vissa platser i Tyskland och Frankrike var det brukligt att strö blommor och gröna grenar om korset på kyrkogården. Efter Passion hade reciterat på Mass välsignade palmer fördes och detta kors (i följd som ibland kallas Palm korset) var Wreathed och prydd med dem för att symbolisera Kristi seger. I Lower Bavaria pojkar gick omkring på gatorna sjunga "Pueri Hebræorum" och andra julsånger, varifrån de fick namnet Pueribuben ("Theologisch-Praktische Quartalschrift", 1892, 81). Ibland ett oskyddat krucifix, eller evangeliet-bok, och ofta det heliga sakramentet, bars i recession. I många delar av England en stor och vacker tält var beredd på kyrkogården. Två präster tillsammans med ljus förde det heliga sakramentet i en vacker kopp eller pyx hängde i en helgedom av öppen arbete detta tält. En långdragen procession med palmer och blommor kom ut ur kyrkan och gjorde fyra stationer vid Laics "kyrkogården norr om kyrkan, på södra sidan, i den västra dörren och innan kyrkogården kors, vilken sedan avslöjade . Vid varje av dessa stationer evangelierna sjöngs. Efter sång av den första evangeliet helgedom med det heliga sakramentet bars fram. På mötet, föll alla och kysste marken. Processionen fortsatte sedan. Dörren till kyrkan öppnades höll prästerna upp på hög helgedomen med det heliga sakramentet, så att alla som gick i var tvungen att gå under denna helgedom, och därmed processionen kom tillbaka in i kyrkan. Införandet av det heliga sakramentet i palmsöndagen processionen i allmänhet tillskrivs Bl. Lanfranc som beställde ceremonin för hans Abbey of Bec.

Liturgiska författare skiljer tilldela en tid för införandet av välsignelsen av palmer och processionen. Martène, "De Antiq. Pred. Discipl." xx, 288 finner inte nämner dem innan, den åttonde eller nionde århundradet. Peliccia, "kristen. Pred. Politia", II, 308, är av samma åsikt och nämner Amularius, "De div. Av.", Jag, x, som den första att tala om dem. Binterim, V, I, 173, på uppdrag av Severus, patriark av Antiochia, och Josue styliten, säger att Peter biskop av Edessa, beordrade ungefär 397 välsignelsen av palmer för alla kyrkor i Mesopotamien. Ceremonierna hade sitt ursprung sannolikt i Jerusalem. I "Peregrinatio Sylviæ", genomförs mellan 378 och 394 är de sålunda beskrivna: På Herrens dag som börjar den påsk, eller Great, vecka, efter alla de sedvanliga övningar från Cook-gala till morgonen hade ägt rum i Anastasia och på korset, gick de till större kyrkan bakom korset på Golgata, kallad Martyrium, och här de vanliga söndag tjänsterna hölls. Vid den sjunde timmen (13:00) alla fortsatte till Oljeberget, Eleona, grottan där Vår Herre brukade undervisa och i två timmar psalmer, hymner och lärdomar reciterade. Om timme Ingen (3:00) allt gick, sjöng psalmer till Imbomon, varifrån Vår Herre uppsteg till himlen. Här två timmar mer spenderades i hängiven övningar, tills ca 5 klockan när övergången från evangeliet om hur barnen bär grenar och Palms mötte Herren och sade "Välsignad är han som kommer i Herrens Namn" är läsa. Vid dessa ord alla gick tillbaka till staden, upprepa "Välsignad är han som kommer i Herrens Namn." Alla barnen bar grenar av palm eller oliv. De troende passerade genom staden till Anastasia, och det reciterade Vespers. Sedan efter en bön i kyrkan av den heliga korset alla återvände till sina hem.

I tre äldsta romerska sacramentaries nämns inte hittas av antingen välsignelsen av palmer och processionen. Den tidigaste meddelande är i "Gregorianum" i Frankrike i nionde och tionde århundradena. I det finns bland bönerna på dagen en som uttalar en välsignelse på bärare av palmer, men inte på handflatorna. Namnet Dominica i palmis sker De Passione Domini i "Gelasianum", men bara som en överskrift och Probst ("Sacramentarien und Ordines", Münster, 1892, 202) är förmodligen rätt i att misstänka den första delen är ett tillägg, och i De Passione Domini den ursprungliga inskriften. Det verkar säkert att lagret av palmer under tjänster var tidigare praxis, sedan kom processionen, och senare välsignelsen av palmer.

De viktigaste ceremonier för dagen är välsignelsen av palmer, processionen, mässan, och under den sång av Passion. Välsignelsen av palmerna följer en ritual som liknar Mass på altaret grenar palmer placeras mellan ljusstakarna i stället för blommor vanligtvis används. Handflatorna som välsignade är på ett bord på episteln sida eller i katedralen kyrkor mellan tronen och altaret. Biskopen utför ceremonin från tronen, prästen i episteln sidan av altaret. En Antifon "Hosianna Davids son" följs av en bön. Episteln läses från Mosebok XV, 27-xvi, 7, berätta det porlande av Israels barn i öknen Sin, och suckar för köttgrytorna i Egypten, och ger löftet om manna som ska skickas som mat från himlen . Den gradvisa innehåller profetiska ord yttrats av den höga prästen Kaifas, "att det var lämpligt att en människa skulle dö för folket", och en annan bön Kristus i trädgården av oliver som kalken kan passera, även hans uppmaning att lärjungarna att titta på och be. Evangeliet, tagen från Matteus, xvi, 1-9, beskriver triumferande inträde Kristus i Jerusalem när befolkningen skär grenar från träden och strödde dem som han gick, ropade Hosianna Davids son, välsignad är han som kommer i Herrens namn. (I privata mässor detta evangelium läses i slutet av mässan istället som Johannes.) Följ en oration, ett förord, den Sanctus och Benedictus.

I de fem bönerna som sedan sade biskopen eller prästen ber Gud att välsigna de grenar av palm-eller olivolja, att de kan vara ett skydd till alla platser i vilka de kan föras, att Guds högra sida kan expell alla motgångar, välsigna och skydda alla som bor i dem, som har lösts in av vår Herre Jesus Kristus. Bönerna hänvisas till duvan föra tillbaka olivkvist till Noaks ark och till folket hälsning Vår Herre, de säger att de grenar av palmer betyder seger över fursten av död och olivolja tillkomsten av andlig smörjelse genom Kristus. Den tjänstgörande prästen strössel handflatorna med heligt vatten, rökelser dem, och efter en bön, distribuerar dem. Under fördelningen kören sjunger "Pueri Hebræorum". De hebreiska barnen sprida sina kläder på vägen och ropade sade: »Hosianna Davids son, Välsignad vare han som kommer i Herrens namn." Sedan följer processionen, av prästerskapet och folket, bär välsignade palmer, kören under tiden sjunger antiphons "Cum appropinquaret", "Cum audisset" och andra. Alla marsch ut ur kyrkan. Om återlämnande av processionen två eller fyra spelpipor in i kyrkan, stäng dörren och sjunga psalmen "Gloria, Laus", som upprepas av dem utanför. I slutet av psalmen för subdiakonen knackar på dörren med personalen på korset, öppnas dörren, och alla in sjunger "Ingrediente Domino". Mass firas, den huvudsakliga kännetecken som är sång av Passion enligt Matteus, under vilken alla håller handflatorna i sina händer.

Palmkvistar har använts av alla nationer som en symbol för glädje och seger över fiender, i kristendomen som ett tecken på seger över köttet och världen enligt Ps. xci, 13, "Justus ut Palma florebit", varför särskilt i samband med minnet av martyrerna. Handflatorna välsignade på palmsöndagen användes i processionen av dagen, sedan tas hem av de troende och användas som en sakramental. De bevarade i framträdande platser i huset, i lador, och i fälten, och kastas i elden vid stormar. På nedre Rhen seden finns att dekorera graven med välsignade palmer. Från välsignade palmer askan upphandlas för askonsdagen. På platser där palmer inte kan hittas, är filialer till oliv, Box Elder, gran eller andra träd som används och "Cæremoniale episcoporum", II, xxi, 2 tyder på att i sådana fall åtminstone små blommor eller korsningar gjorda av palm fästas oliv grenarna. I Rom olivkvistar distribueras till folket, medan prästerskapet bär handflatorna ofta torkade och vred i olika former. I delar av Bayern stora träsk pilar, med sina hängen och prydda med blommor och band, användes.

Publikation information Skrivet av Francis Mershman. Kopierat av Mark E. Maier. Den katolska encyklopedien, volym XI. Publicerad 1911. New York: Robert Appleton Företag. Nihil Obstat, 1 februari 1911. Remy Lafort, STD, Censor. Imprimatur. + John huvudsakliga Farley, ärkebiskop av New York

Bibliografi

ROCK, kyrkan Our Fathers (London, 1904), Duchesne, Christian Worship (London, 1904), 247, amerikansk kyrkliga recension (1908), 361, Kirchenlexicon, Kellner, Heortology (tr. London, 1908), Kraus, Realencyklopädie , NILLES, Kalendarium Manuale (Innsbruck, 1897).

Denna fråga presenteras i den ursprungliga engelska språket


Skicka ett e-mail eller kommentar till oss: E-post

De viktigaste TROR web-sida (och indexet till personer) är
http://mb-soft.com/believe/belieswm.html'