(Pesach påskhögtid) Seder

Allmän information

(Denna presentation diskuterar i första hand judiska perspektiv på eukaristin. Vid slutet av denna presentation finns länkar till katolska och protestantiska persectives och en mer allmän presentation om eukaristin som inkluderar presentation av det ortodoxa perspektiv.)

Allmän information

Seder (från det hebreiska ordet för "order") är den festal måltiden äts på de första två nätterna av påsken, den judiska firandet av uttåget ur Egypten. Den huvudsakliga Seder måltid börjar inte förrän berättelsen om uttåget har återberättas genom läsning av Haggadah och, ännu viktigare, reexperienced av celebrants. Denna rekreation av omständigheterna kring slaveri, tillsammans med detaljer i befrielsen, utgör hjärtat och andan i seder och påsk festivalen själv.

Vissa livsmedel äts i set för under ceremonin, däribland matzoth, det osyrade bröd träldom, Maror, bittra örter (riven pepparrot), till minne av bitterhet slaveri, baitzah, en hårt kokt ägg, en symbol för livets kretslopp av födelse och döden, zaroah, en rostat lamm ben representerar påskalammet, haroseth, hackade nötter, äpplen och vin, symboliska av leran som används av Faraos hebreiska slavar för att göra tegel samt Karpas, persilja, sallad eller andra grönsaker, som en påminnelse om att den nya tillväxten under våren festivalen ger nytt hopp av universell fred. Fyra koppar vin druckit på olika moment i ceremonin. En bägare vin för Elias placeras på seder bordet i det symboliska hoppet att profeten, vars utseende kommer förebåda den kommande Messias, kan komma in och ta del av det vin som väntar honom.

TRO
Religiösa
Information
Källa
webbplats
Vår lista över 2300 religiösa Ämnesområden
E-post
Påsken Allmän information

Påsken (på hebreiska, Pesach) är en av de viktigaste judiska festivalerna. Firas i slutet av mars eller början av april (med den judiska kalendern, Nisan 15-22), firar det Exodus - befrielse Israel från slaveriet i Egypten. Namnet Påsken tolkas i Mishnah hänvisa till uttalandet (Exod. 12:23) att Gud skulle passera över husen i israeliterna i döda de förstfödda i Egypten. I Bibeln är dock namnet appliceras på en festival där offret av ett lamm eller killing och ätandet av osyrat bröd, detta var förmodligen en gammal vårfest.

Herrens Påsk firas i 7 dagar (utanför Israel, traditionellt observant judar lägga till en extra dag), de första och sista dagarna är fulla semester när arbete inte ska göras. Under hela veckan bara osyrat bröd (osyrat bröd) äts, det noggrant uppmärksam avstå från all syrat mat och även från nonleavened mat inte beredd för festivalen med särskild omsorg. Samariterna utför fortfarande den gamla Påskoffret, alla andra judar gav upp denna rit när templet förstördes. Istället är de första två kvällar i påsk präglas av en festal måltid, kallad seder, där historien om uttåget återberättas genom läsning av Haggadah (berättelsen) och symboler tillfälle - osyrat bröd, bittra örter och andra - förklaras.

Den kristna högtiden kallas påsk på engelska kallas påsk i många andra språk (Pascha, Pascuas, Paques).

Påsklammet tolkas som förebådade offret på korset av Jesus, Guds lamm.

Bernard J. Bamberger

Bibliografi
Bokser, BM, ursprunget till Seder (1984); Gaster, TH, påskhögtid: dess historia och traditioner (1949, repr 1962.), Goodman, Philip, red, Herrens Påsk Anthology (1961), Wolfson, Ron och. Grishaver, JL, konsten av judisk Living: Herrens Påsk Seder (1988)


Pesach påskhögtid Seder

Allmän information (Grundläggande)

Av alla judiska helgdagar är Pesach den vanligast observerade, även av annars icke-observant judar. Enligt 1990 National Jewish Population Survey (NJPS), har mer än 80% av judar deltagit i ett Pesach seder.

Pesach börjar den 15: e dagen av den judiska månaden Nissan. Det är den första av de tre stora festivaler med både historiska och jordbruk betydelse (de andra två är Shavu'ot och Sukkot). Agrikulturellt, representerar det i början av skördesäsongen i Israel, men lite uppmärksamhet ägnas åt denna aspekt av semestern. De primära ceremonier i Pesach är relaterade till uttåget ur Egypten efter generationer av slaveri. Denna berättelse berättas i Andra Moseboken, kap. 1-15. Många av Pesach ceremonier inleds i Chs. 12-15.

Namnet "Pesach" (betal-sahch, med en "ch" som i Scottich "loch") kommer från det hebreiska roten PEH-Samech-Chet, vilket innebär att passera genom, att passera över, att undanta eller avvara. Den hänvisar till det faktum att Gd "passerade över" husen av judarna när han var slakten de förstfödda i Egypten. På engelska är semestern kallas påsk. "Pesach" är också namnet på den uppoffrande erbjuda (ett lamm) som gjordes i templet på denna semester. Semestern är också kallad Chag han-Aviv, (vårfest), Chag ha-Matzoth, (Festival of Matzahs) och Z'man Cherutenu, (tiden för vår frihet) (igen, alla med de skotska "ch" s).

Förmodligen den mest betydande efterlevnad i samband med Pesach innebär avlägsnande av chametz (surdeg, låter som "hum är det" med att skotska lm) från våra hem. Detta firar det faktum att judarna lämnade Egypten var bråttom, och inte har tid att låta deras bröd stiga. Det är också ett symboliskt sätt att ta bort "svullnader" (arrogans, stolthet) från våra själar.

Chametz inkluderar allt gjort av de fem största korn (vete, råg, korn, havre och spelt), som inte har varit helt kokta inom 18 minuter efter att ha kommit i kontakt med vatten. Ortodoxa judar Ashkenazic bakgrund undviker också ris, majs, jordnötter och baljväxter (bönor) som om de vore chametz. Alla dessa objekt ofta används för att göra bröd och därmed använda dem förbjöds att undvika förvirring. Sådana ytterligare föremål kallas "kitniyot."

Vi kan inte äta chametz under pesach, vi kanske inte ens äger den eller dra nytta av den. Vi kan inte ens mata den till våra husdjur eller boskap. Alla chametz inklusive redskap som används för att laga mat chametz, måste antingen kastas eller säljas till en icke-Judisk (de kan återköpas efter semestern). Husdjur "dieter måste ändras för semester, eller husdjur måste säljas till en icke-Judisk (som livsmedels-och redskap, kan husdjur återköpas efter semestern slut). Jag har märkt att många icke-judar och icke-observant judar förlöjligar denna praxis att sälja chametz som en konstgjord teknikalitet. Jag försäkrar er att denna försäljning är mycket verklig och juridiskt bindande, och skulle inte vara giltig enligt judisk lag om det inte vore. Ur hedning perspektiv fungerar köpet ungefär som köp och försäljning av terminer på aktiemarknaden: även om han inte tar fysisk innehav av varorna är hans tillfälliga äganderätten av dessa varor mycket verklig och potentiellt lönsamma.

Processen för rengöring i hemmet för alla chametz inför Pesach är en enorm uppgift. För att göra det rätt, måste du förbereda i flera veckor och tillbringa flera dagar skura ner allting, gå över kanterna på din spis och kylskåp med en tandpetare och en Q-Tip, som omfattar alla ytor som kommer i kontakt med folie eller hylla-liner, etc., etc., etc. När rengöringen är klar på morgonen innan seder, en formell sökning av huset för chametz sker, och eventuellt kvarvarande chametz bränns.

Säden produkt vi äter under Pesach kallas matzah. Matzah är osyrat bröd, gjorde helt enkelt av mjöl och vatten och tillagas mycket snabbt. Detta är det bröd som judarna gjorde för sin flykt från Egypten. Vi har kommit fram till många uppfinningsrika sätt att använda matzah, det finns i en mängd olika texturer för matlagning: matzah mjöl (finmalen för tårtor och kakor), matzah måltid (grovmalet, används som ett bröd smula substitut), matzah Farfel (små bitar, en Nudel eller bröd kub substitut) och fullstora matzahs ​​(ca 10 inches fyrkant, ett bröd substitut).

Dagen före Pesach är snabbt på den förstfödde, en mindre snabb för alla förstfödda män, till minne av att de förstfödda judiska män i Egypten inte dödades under den sista plågan.

På den första natten i Pesach (första två nätter för traditionella judar utanför Israel) har vi en speciell familj måltid fylld med ritualer för att påminna oss om betydelsen av semestern. Denna måltid kallas seder, från en hebreisk rot ord som betyder "ordning", eftersom det finns en särskild uppsättning information som måste diskuteras i en viss ordning. Det är samma rot som vi härleda ordet "Siddur", (bönbok). En översikt av en traditionell seder ingår nedan.

Pesach varar i sju dagar (åtta dagar utanför Israel). De första och sista dagarna av semester (två första och två sista utanför Israel) är dagar då inget arbete är tillåten. Se extra dag av semester för mer information. Arbetet är tillåten på de mellanliggande dagarna. Dessa mellanliggande dagar då arbetet är tillåten kallas Chol Ha-Mo'ed, liksom de mellanliggande dagarna i Sukkot.

När Pesach börjar på en lördag kväll

Ibland börjar Pesach på en motzaei Shabbat, det vill säga på lördag kväll efter sabbaten har ingått. Detta skedde under år 5761 (2001). Detta komplicerar arbetet med att förbereda för Pesach, eftersom många av förberedelserna normalt vidtas dagen före pesach inte kan utföras på sabbaten.

Fast i den förstfödde, normalt observeras dagen före Pesach, observeras på torsdag istället. Sökandet efter chametz normalt utförs på natten innan Pesach, utförs på torsdag kväll. Seder bör vara förberedda på så mycket som möjligt innan sabbaten börjar, eftersom tiden inte bör tas bort från Shabbat att förbereda sig för Pesach. Dessutom finns allvarliga komplikationer som handlar om konflikten mellan kravet på att ta bort chametz senast förmiddagen på lördagen, förbud mot att äta matzah dagen innan seder, och kravet på att äta tre måltider med bröd under Shabbat! För ytterligare information, se en utmärkt sammanfattning av den ortodoxa unionen, världens största, äldsta och kanske mest respekterade kosher certifiering byrå.

Den Pesach Seder

Texten till Pesach seder är skrivet i en bok som heter Haggadah. Förslag för att köpa en Haggadah ingår nedan. Innehållet i seder kan sammanfattas genom följande hebreiska rim:
Kaddesh, Urechatz,
Karpas, Yachatz,
Maggid, Rachtzah,
Motzi, Matzah,
Maror, Korech,
Shulchan Orech,
Tzafun, Barech,
Hallel, Nirtzah

Nu, vad betyder det?

1. Kaddesh: Helgelsen
En välsignelse över vin för att hedra den semester. Vinet är berusad, och en andra kopp hälls.

2. Urechatz: Tvätt En tvätt av händerna utan en välsignelse, i förberedelsen för att äta Karpas.

3. Karpas: Vegetabiliska En grönsak (vanligtvis persilja) doppas i saltvatten och ätit. Den vegetabiliska symboliserar de ringa ursprung det judiska folket, det salta vattnet symboliserar tårarna skjul som ett resultat av vårt slaveri. Persilja är en bra grönsak att använda för detta ändamål, eftersom när du skaka av saltvatten, det ser ut som tårar.

4. Yachatz: Breaking En av de tre matzahs ​​på bordet bryts. Del återförs till högen, är den andra delen som avsatts för afikomen (se nedan).

5. Maggid: Berättelsen En återberättelse av historien om uttåget ur Egypten och den första pesach. Detta börjar med den yngsta person som ansöker de fyra frågorna, en uppsättning frågor om förfarandet för att uppmuntra till deltagande i seder. De fyra frågorna är också känd som Mah Nishtanah (Varför är det annorlunda?), Vilka är de första orden i de fyra frågorna. Detta är ofta sjungs. Se nedan.

Den Maggid är utformat för att tillgodose behoven hos fyra olika typer av människor: det kloka en, som vill veta de tekniska detaljerna, den onde, som utesluter sig själv (och lär straffet för detta), den enkla ett, som behöver att känna till grunderna, och en som inte kan be, som inte ens vet nog att veta vad han behöver veta.

I slutet av Maggid är en välsignelse reciteras under andra kopp vin och det är full.

6. Rachtzah: Tvättning En andra tvättning av händerna, denna gång med en välsignelse, i förberedelsen för att äta matzah

7. Motzi: Välsignelse över spannmålsprodukter HA-motzi välsignelse, en generisk välsignelse för bröd eller korn som används som en måltid, är reciteras över matzah.

8. Matzah: Välsignelse över Matzah En välsignelse som är specifik för matzah reciteras, och lite matzah äts.

9. Maror: bittra örter En välsignelse reciteras under en bitter grönsaker (vanligtvis rå pepparrot, ibland romansallad), och det äts. Detta symboliserar bitterheten av slaveri. Den Maror doppas charoset, en blandning av äpplen, nötter, kanel och vin, som symboliserar morteln som används av judarna att bygga under slaveriet.

Observera att det finns två bittra örter på seder plattan: en märkt Maror och en märkt Chazeret. Det som är märkt Maror bör användas för Maror och den märkta Chazeret bör användas i Korech nedan.

10. Korech: The Sandwich Rabbi Hillel ansåg att Maror bör ätas tillsammans med matzah och påsk erbjudande i en smörgås. I hans ära, vi äter lite Maror på en bit matzah, med viss charoset (vi inte gör djuroffer längre, så det finns ingen påsk erbjudande att äta).

11. Shulchan Orech: Middag En festlig måltid äts. Det finns inga särskilda krav om vad att äta på denna måltid (förutom, naturligtvis, att chametz inte kan ätas). Bland Ashkenazic judar är gefilte fisk och matzah bollen soppa traditionellt äts i början av måltiden. Stekt kyckling eller kalkon är vanliga som en huvudrätt, som är oxbringa.

12. Tzafun: Den Afikomen Den del av matzah avsatt tidigare äts som "öken", den sista maten av måltiden. Olika familjer har olika traditioner i samband med afikomen. Vissa har barnen dölja det, medan föräldrarna måste antingen hitta den eller lösen tillbaka. Andra har föräldrarna dölja det. Tanken är att hålla barnen vakna och uppmärksamma hela före måltid förfaranden, väntat på denna del.

13. Barech: Grace efter måltider Den tredje bägare vin hälls och Birkat ha-Mazon (nåd efter måltider) reciteras. Detta liknar den nåd som skulle sägas på någon Shabbat. I slutet är en välsignelse sade över den tredje bägaren och det är full. Den fjärde bägaren hälls, däribland en kopp som avsatts för profeten Elia, som är tänkt att förebåda Messias, och är tänkt att komma på Pesach att göra detta. Dörren öppnas för en stund på denna punkt (förmodligen för Elijah, men historiskt eftersom judar anklagades för nonsens som att sätta blodet av kristna barn i matzah, och vi ville visa våra kristna grannar att vi inte gör något opassande) .

14. Hallel: Lovorden Flera psalmer reciteras. En välsignelse deklameras under de senaste bägare vin, och det är full.

15. Nirtzah: Utgående En enkel förklaring om att seder har slutförts, med en önskan om att nästa år kan vi fira Pesach i Jerusalem (dvs att Messias kommer under nästa år). Detta följs av olika psalmer och berättelser.

The Music för Pesach

Många tror att Pesach som en tid av nöd: en tid då vi inte kan äta bröd eller andra syrade livsmedel. Det är inte det traditionella sättet att se på semester. Pesach är Zeman Herutenu, tiden för vår frihet, och glädjen av den tiden är tydlig i musiken av säsongen. Det finns många glada sånger under seder. Mah Nishtanah (Varför är det annorlunda?)

Detta är låten sjungs under den yngsta deltagaren recitation av de fyra frågorna.

Varför är denna natt olik alla andra nätter, från alla andra nätter? Mah nishtanah ha-lahylah ha-Zeh km-kol ha-layloht, MI-kol ha-layloht?

På alla andra nätter, kan vi äta chametz och matzah, chametz och matzah. På denna natt, denna natt, bara matzah.She-b 'Khol ha-layloht anu okhlin chameytz U-matzah, chameytz u-matzah. Ha-lahylah ha-Zeh, ha-lahylah ha-Zeh, kooloh matzah. På alla andra nätter, äter vi många grönsaker, många grönsaker. På denna natt, denna natt, maror.She-b 'Khol ha-layloht anu okhlin sh'ar y'rakot, sh'ar y'rakot. Ha-lahylah ha-Zeh, ha-lahylah ha-Zeh, Maror.

På alla andra nätter, så doppar vi inte ens en gång. På denna natt, denna natt, twice.She-b 'Khol ha-layloht Ayn anu mat'bilin afilu pa'am echat, afilu pa'am echat. Ha-lahylah ha-Zeh, ha-lahylah ha-Zeh, sh'tay p'amim.

På alla andra nätter, äter vi antingen sittande eller liggande, antingen sittande eller liggande. På denna natt, denna natt, vi recline.She-b 'Khol ha-layloht anu okhlin bayn yosh'bin u'vayn m'soobin, bayn yosh'bin u'vayn m'soobin. Ha-lahylah ha-Zeh, ha-lahylah ha-Zeh, koolanu m'soobin.

Dahyenu (det skulle ha varit nog för oss)

Detta är en av de mest populära låtarna i seder, ett mycket upp-beat låt om de många favörer som Gd skänkt oss när han förde oss ut ur Egypten. Låten visas i Haggadah efter att berätta historien om uttåget, strax före förklaringen av Pesach, Matzah och Maror. Jag ger bara två prov verser från en ganska lång låt. Den engelska omfattar inte alla av upprepning som finns i hebreiska.

Hade han förde oss ut ur Egypten och inte bedömt dem, skulle det ha varit tillräckligt för us.Ilu hotzi-hotzianu hotzianu mi-Mitzrayim, v'lo asah bahem s'fateem dahyenu.

(Chorus) Det skulle ha varit tillräckligt för oss. Dahy-dahyenu, dahy-dahyenu, dahy-dahyenu, dahyenu, dahyenu, dahyenu. Dahy-dahyenu, dahy-dahyenu, dahy-dahyenu, dahyenu, dahyenu! Hade han bedömde dem och inte gjort så att deras idoler, skulle det ha varit tillräckligt för us.Ilu asah bahem s'fateem, v'lo asah beyloheyhem, v'lo asah beyloheyhem dahyenu.

Chorus, etc.

Eliyahu Ha-Navi (Elia, profeten)

Många sjunga den här låten när cupen Elias hälls och dörren öppnas i väntan på hans återkomst.

Elia profeten, Elia tisbiten, Elia, Elias, Elia GileaditeEliyahu ha-Navi, Eliyahu ha-Tishbi, Eliyahu, Eliyahu, Eliyahu ha-Giladi.

Snabbt och i våra dagar, kommer till oss med Messias, Davids son, med Messias, son till David.Bimhayrah v'yamenu, yavo aleynu, im Moshiach ben David, im Moshiach ben David. Adir Hu (han är Mighty)

Adir Hu är en stor allsång sång, eftersom det har en hel del upprepning. Du behöver inte veta mycket hebreiska att klara sig med detta! Det fick också en catchy melodi. Det sjungs som seder kommer till ett slut. Det uttrycker vår förhoppning att den messianska åldern börjar snart, och templet kommer att återuppbyggas. Varje rad av beröm börjar med en annan bokstav i det hebreiska alfabetet, i alfabetisk ordning, en gemensam gimmick i judiska psalmer.

Han är mäktig, är han mightyAdir HU, Adir hu

Chorus:
Må han bygga snart hans hus
Snabbt, snabbt och i våra dagar, snart.
Gd, bygga! Gd, bygga!
Ombyggnad ditt hus snart! Chorus:
Yivneh vayto b'karov
Bim'hayrah, bim'hayrah, b'yamenu b'karov
E-yl b'nay! E-yl b'nay!
B'nay vayt'kha b'karov
Han utmärker sig, är han stor, han exhalted
(Chorus) Bachur HU, Gadol HU, dagul HU,
(Chorus)
Han är härlig, är han trofast, han felfri, är han rättfärdig
(Chorus) Hadur HU, vatik HU, zakay HU, chasid HU,
(Chorus)
Han är ren, är han unik, är han mäktig,
Han är klok, han är kung, han är fantastisk,
Han är sublim, är han allsmäktig, Han är den frälsare, han är
All-rättfärdiga
(Chorus) Tahor HU, yachid HU, Kabir HU,
Lamud hu, melekh hu, Nora HU,
Sagiv hu, izuz HU, podeh HU, TZADIK hu
(Chorus)
Han är helig, är han barmhärtig är han allsmäktig, är han allsmäktig
(Chorus) Kadosh HU, rachum HU, Shaddai HU,
takif hu
(Chorus)

Recept på Charoset

Denna frukt, nötter och vin mix äts under seder. Det är tänkt att påminna oss om bruket som används av judarna för att bygga under slaveriet. Den bör ha en grov textur. Ingrediensen mängder som anges här är i bästa fall en grov uppskattning, jag brukar bara eye-ball den. Receptet nedan ger en mycket stor mängd, men vi brukar avveckla göra mer innan semestern är över. Andra frukter eller nötter kan användas.

4 medelstora äpplen, 2 syrliga och 2 söta
1/2 dl finhackad mandel
1/4 kopp sött vin
1/4 kopp torrt vin
1 msk. kanel

Strimla äpplena. Lägg till alla andra ingredienser. Låt sitta i 3-6 timmar, tills vinet absorberas av de andra ingredienserna. Servera på matzah. Går mycket bra med pepparrot.

Att köpa en Haggadah

Om du vill veta mer om Pesach, är det bästa stället att börja med Haggadah. Haggadah skrevs som ett pedagogiskt verktyg, så att människor på alla nivåer för att lära sig betydelsen av pesach och dess symboler. Det finns ett brett utbud av Haggadahs tillgängliga för alla politiska och religiösa perspektiv: traditionell haggadahs, liberala haggadahs, mystiska haggadahs, feministiska haggadahs och andra. Jag har även sett vad som kan beskrivas som en ateist Haggadah: en som inte nämner roll Gd i utflyttningen.

Om du köper en Haggadah för studier eller insamling, finns det många haggadahs med omfattande kommentarer eller bilder från upplysta medeltida haggadahs. Men om du köper haggadahs för faktisk användning i en seder, du bäst bort med en billig pocket. Tänk på att du behöver en för alla, kommer du antagligen att få mat och vin på dessa saker, och du kommer att använda dem år efter år.

Jag är särskilt delvis till Artscroll / Mesorah serien "The Family Haggadah. Den har fullt ortodoxa text Haggadah på engelska sida vid sida med hebreiska och arameiska, med fullständiga instruktioner för att förbereda och utföra seder. Översättningarna är mycket lättläst och boken innehåller marginalanteckningar som förklarar betydelsen av varje stycke i texten. Denna bok är oftast bara finns på judiska gåva eller bokhandlar, och vanligtvis säljer för ungefär $ 2,50.

En annan bra traditionell en är Nathan Goldbergs påsk Haggadah. Detta är den välkända "gula och röda lock" Haggadah att så många av oss växte upp med. Tro det eller ej, är det ofta tillgänglig i dagligvaruhandeln i påsk gången. Det säljer oftast för mindre än $ 5, och ofta ges bort gratis med vissa livsmedelsbutiker inköp.

Se upp för Christianized versioner av Haggadah. Den kristna "Nattvarden" i allmänhet tros ha varit en Pesach seder, så många kristna återskapa ritualen av seder och haggadahs som de använder för detta ändamål har en tendens att omtolka betydelsen av semester och dess symboler för att passa in i deras kristna teologi. Till exempel säger de att de tre matzahs ​​representerar treenigheten, med den trasiga en representerar Jesus på korset (i judendomen, de tre matzahs ​​representerar tre tempel, varav två har förstörts, och den tredje av dessa kommer att byggas när den Moshiach kommer). De talar om påskens lamm som en profetia om Jesus, snarare än ett minne av lammets blod på dörrposterna i Egypten. Om du vill lära dig vad Pesach innebär att judar, då dessa "messianska" haggadahs är inte för dig.

Viktiga termer

Obs: Uttal är avsedda att spegla hur dessa termer oftast uttalas av judar i USA, och får inte vara strikt tekniskt korrekt.

Term Betydelse Uttal
Hebreiska
Pesach Påsken PAY-sahkh eller PEH-sahkh
Matzah Osyrat bröd MAHTZ-uh
Chametz Syrat saker KHUH-Mitz
Seder Home ritual utförs på
första två nätterna av Pesach
Säg d'r
Haggadah Boken läses under seder va-GAH-duh

Lista över datum

Pesach kommer att ske på följande dagar den gregorianska kalendern:

Judiska året 5764: solnedgång April 5, 2004 - nightfall April 13, 2004
Judiska året 5765: solnedgång April 23, 2005 - nightfall 1 maj, 2005
Judiska året 5766: solnedgång April 12, 2006 - nightfall April 20, 2006
Judiska året 5767: solnedgång April 2, 2007 - nightfall April 10, 2007
Judiska året 5768: solnedgång April 19, 2008 - nightfall April 27, 2008

Tracey R Rich


En Seder skisserar

Allmän information

Seder kan kanske bäst beskrivas som en "talk-fest." Bedrivs runt ett bord lastat med belöning på jorden, det är människor som tillbringar en lugn kväll bedriver bra samtal och god mat. För rabbinerna som formaliserade sina förfaranden, var Seder den främsta verktyg för kulturpolitiken överföring från en generation till nästa. Långt innan tryckta böcker och formella skolor, omvandlas den årliga Seder natten varje judiskt hem in i ett klassrum, med Haggadah (från hebreiska roten "att berätta") som text.

Ordet "Seder" betyder ordning. Traditionen förstår påsken bordet ritual som en fast progression, 15 steg, en logisk utvecklande av den enskilt viktigaste judiska lärdomen från återberättelse av den enskilt viktigaste judiska erfarenheten. I verkligheten är pesach Seder ett av de mest noggrant konstruerade lärande upplevelser någonsin skapats. I en fantastisk kombination av fonetiska och taktil inlärning uppgifter har Seder något för alla - dryck, mat, symboler, böner, sånger, berättelser, filosofi, text studie simuleringar, åtgärder rituella - alla designade med en övergripande mål: att tar varje person på Seder tillbaka till Egypten, för att återskapa den dramatiska Exodus story, att var och en av oss känner som hon eller han hade faktiskt lösts in från Mitzrayim (Egypten). Den Pesach Seder är en kanal-fest i fyra akter. Fyra är en allt-stort antal för att förstå Haggadah. Och så, här är det "manus" Seder kontur.

Agera I: The Beginning

Prologen

Redan innan Seder börjar, finns det en rad aktiviteter som skapar inställningen. En produktion av denna storleksordning kan inte arrangeras utan tillräckliga förberedelser. Formella förberedelser kan inkludera befria hus chametz, "kashering" kök för påsken, inställning Påsken bordet och förbereda måltiden.

Hadlakat ha-Nerot (Belysning festivalen Ljus)

Innan seder börjar de Yom Tov (festival) ljus tändes, vilket innebär början av semestern.

Plats 1: Kadeish (den första koppen vin)

Festivalen Kiddush är skanderade prisade Gud som helgar folket Israel och årstiderna Festival, och tacka Gud för att vi ska kunna nå den här tiden på fest.

Plats 2: Ur'chatz (tvätta händerna)

I traditionella hem är det sed att tvätta händerna innan du äter. Här tvättar vi händerna, som om att förbereda för att äta, men utan att deklamera en välsignelse.

Scen 3: Karpas (aptitretare)

En grön grönsak doppas i saltvatten, en påminnelse om tårar våra förfäder i Egypten. Det är en sorts historisk förrätt.

Scen 4: Yachatz (Bryt mitt Matzah)

Den matzah införs tyst. Vi bryter den mellersta matzah för att dölja en del som afikomen, den "dessert" av vår måltid, en symbol för inlösen ännu inte kommit. Gardin: Ha Lachma Anya (inbjudan): Vi avslöja matzot, kallar dem "lidandets bröd" för som vi är på väg att börja vår berättelse, våra förfäder förslavade i Egypten. Vi inbjuder alla som är hungriga eller behövande för att delta i vår Pesach tjänst. Som lag I stänger, erkänner vi vårt slaveri, men hoppas för vår frihet.

Akt II: Maggid (den talande)

Akt II är hjärtat av seder erfarenhet. Vi berättar historien om vår Exodus från slaveri till frihet på fyra olika sätt, i fyra olika tellings. Varje träffande börjar med en fråga, som ett svar ges, och som vi prisar Gud, hjälten i vår historia.

Plats 1: Första Telling

Den första träffande börjar med de berömda fyra frågor (egentligen en fråga med fyra påståenden), traditionellt bett den yngsta medlemmen i seder partiet. Svaret, som till att börja med degraderingen av vårt folk och slutar med berättelsen om inlösen, berättar i en lysande, kortfattad mening: "Vi var slavar till Farao i Egypten, men Adonai vår Gud förde oss ut med en mäktig hand och med en utsträckt arm. " Men denna berättelse förtjänar mer än en mening sammanfattningen, så har vi ytterligare tre versioner framöver. Gud förtjänar beröm som vi uttalar fyra gånger.

Plats 2: Den andra Telling

Den andra träffande börjar med frågan om de fyra barnen. Här lär Haggadah oss att berätta historien väl, måste vi berätta det olika på olika typer av elever. Även om frågorna är olika, avser de alla till samma centrala frågan: "Vad är detta påskalamm tjänsten om?" Svaret i denna träffande går tillbaka ännu tidigare i judisk historia, tillbaka till våra idol-dyrka rötter. Ändå minns vi löftet Gud gjorde Abraham för att göra hans ättlingar en stor nation. Vi prisar Gud som höll ett löfte sedan och håller förbund med oss ​​vid liv i dag.

Scen 3: Tredje Telling

Den tredje träffande erbjuder eleven kärna historien om uttåget som släkt i fyra verser i Femte Mosebok. Genom att utforska innebörden av dessa ord, försköna vi svaret, vi bygga ut berättelsen om vår befrielse. Höjdpunkten i denna historia är den respektingivande fullständig serie tio plågor som Gud förde över Egypten, övertygande Farao att låta folket gå. Vi prisar då Gud som om Gud hade utfört endast denna handling av vänlighet, Dayeinu - det skulle ha varit tillräckligt!

Scen 4: Fjärde Telling

Den fjärde talande återgår till konkreta symboler med frågor om pesach (påskalammet), matzah och Maror, de centrala symbolerna på seder bordet. De specifika frågor besvaras, men återigen, är den viktigaste frågan "Varför gör vi denna ritual? Varför berättar denna historia?" Svaret är riktad till varje person, individuellt: "För i varje generation, bör varje individ känner sig som om han eller hon hade faktiskt lösts in från Egypten." Vi är återlösta och därför vi hylla Gud med en ny låt, Halleluyah, och vi prisar Adonai, Israels Återlösare.

Gardin: Kos Sheini. (Den andra bägare vin)

Akt II kommer till ett slut med helgandet av den andra bägare vin, en påminnelse om Guds löfte att befria oss. Vi har sagt Exodus story fyra gånger, har vi återupplevde det slaveri och frigörelse från slaveri. Vi firar vår befrielse med en kopp vin.

Lag III: Feast

Den tredje akten av talk-festen är festen själv. Som med alla judiska semester måltider, det finns rituella handlingar före och efter måltiden. På påsken, en del av dessa ritualer är gemensamma för alla judiska måltid (handtvätt motzi, Birkat ha-Mazon), medan andra är specifika för påskfirandet (Maror, korech, tzafun). Betydelsen av dessa ritualer är att understryka det faktum att detta är ingen vanlig måltid. I själva verket är det ingen vanlig Festival måltid. Det är den pesach fest som vi reenact idag som våra förfäder gjorde på den ödesdigra natten i Egypten. Vissa observatörer är detta kulmen på seder själva, vi äter matzah, den Maror och korech - substitut för påskens offret, precis som israeliterna gjorde strax före påsk.

Plats 1: Förbered att äta

Vi började faktiskt förberedelserna för måltiden i början av seder med Kiddush. Sedan tvättade vi utan en välsignelse och åt förrätt, de Karpas. Nu fortsätter vi de förberedelser till festen genom att utföra fyra rituella handlingar:

(Rochtza) (Tvätt) - vi tvättar våra händer och recitera välsignelse för denna handling som föregår brödsbrytelsen vid varje traditionell judisk måltid.

Motzi / Matza (Motzi / Välsignelse av Matzah) - vi prisa Gud, först för den allmänna välsignelsen att få fram brödet ur jorden, och sedan för den specifika välsignelse matzah, bröd av frihet.

Maror - vi äter de bittra örter, symbol för vår tidigare slaveri.

Koreich - vi binder matzah och Maror tillsammans, precis som rabbi Hillel gjorde på hans seder nästan 2000 år sedan som en påminnelse om den påsk erbjudande på påsken kväll.

Plats 2: Schulchan Orech (duka)

Den festliga måltiden äts.

Scen 3: Tzafun (Dessert)

Vi finner eller lösa det som är tzafun - gömd, den afikomen. Det är vår efterrätt, den sista bit mat äts vid seder, en symbol för inlösen.

Scen 4: Bareich (välsignelse efter maten)

Vi prisar Gud för att ge oss mat, det förlovade landet, det osyrade brödets högtid, Jerusalem och allt det goda vi har i våra liv.

Gardin: Kos Shli'shee (Den tredje bägare vin)

Måltiden avslutas med den tredje bägaren vin, en påminnelse om Guds löfte om frälsning.

Lag IV: Redemption

Vi har berättat historien om uttåget. Vi har ätit de symboliska livsmedel och festliga måltiden. Nu firar vi vår återlösning, med beröm för Gud Frälsaren och böner för vårt yttersta inlösen messianska tiden. Vi sjunger lovsånger, jubel, inser vi skördesäsongen, och vi avslutar med den sista bägare vin och bönen för vår återkomst till Jerusalem.

Plats 1: Eliahu ha-Navi (profeten Elia)

Inlösen temat ljuder av lilting, hoppfulla stammar av "Elliahu ha-Navi," välkomna till bordet profeten Elia, förebud om Messias.

Plats 2: Hallel (Songs of Praise)

Recitationen av Hallel som påbörjats före måltiden med Halleluyah nu fortsätter med de återstående psalmer av beröm för Gud som räddar folk Israel.

Scen 3: Songs

Med det formella kravet på den färdiga seder, vänder stämningen mer festlig med sjunga låtar som firar vår glädje.

Gardin: Kos R'vi'i / Nirtzah (Den fjärde bägare vin / acceptans)

Seder drar nu till en slutsats, präglad av den fjärde bägare vin och en bön att vår Seder godtas och löftet om vår frälsning uppfyllas. Vi avslutar med den messianska hoppet som talas av generationer av judar: "Nästa år i Jerusalem"

Denna Seder kontur anpassades från The Art of Jewish Living: Herrens Påsk Seder av Dr Ron Wolfson, utgiven av Federation of Jewish herrklubbarna och University of judendomen, 1988.


En kristen version av Seder

Allmän information

En messiansk Påsken Seder

Inledning

Ledaren bör läsa igenom ledarens Haggadah bokar i förväg, innan inför Sedermåltiden. Han ska förbereda sig andligt och hans hem för Seder. Detta för att vara en tid av glädje. Seder kan firas genom att bara den närmaste familjen som i judiskt hem eller som en undervisning departement. Hursomhelst, kommer det förhärliga Herren Jesus och dra alla närmare honom. Oroa dig inte om din Seder är "perfekt". Detta är en hyllning inte en föreställning. Ledaren är koordinator för Seder inte en artist.

När du läser Haggadah boka i förväg, välja vilka valfria text som du vill inkludera. Välj också vilken bibelverser du vill läsa och av vem. Känn dig fri att lägga till egna iakttagelser och kommentarer. Du kanske vill lägga till kommentarer och korrigeringar i marginalen.

Seder är uppdelad i tre delar, har jag noterat den ungefärliga tiden för varje del: tiden före måltiden (1 timme), festivalen måltiden (1 timme) och tiden efter måltiden (45 min.). Så ge 2 till 3 timmar för Seder beroende på mängden av valfri text och Skriften läsning och antalet kurser i måltiden.

Judar för Jesus, har en årlig Seder bankett där du kan lära och njuta. Du kan skriva eller ringa dem om du är intresserad av deras Seder.

Referenser Material

Haggadah för den amerikanska Familj: av Rabbi Martin Berkowitz, © 1975, Martin Berkowitz, Merio, PA. (Enkel kort version i modernt engelska)

Påsken Haggadah: en messiansk Celebration: Eric Peter Lipson, © 1986, judar för Jesus

Fira påsken Haggadah, av John Lipis, judar för Jesus

Den messianska Påsken Haggadah: av Barry och Steffi Rubin, The Lederer Stiftelsen

Kommentarer

En kommentar om att ta bort alla surdeg. Eftersom följande sägs och vi är inte under den ceremoniella lagen, (utan under nåden) vi behöver inte ta bort alla surdeg ur våra hus.

NÅGON GENOMSYRA som fortfarande kan vara i huset, som jag har eller inte har sett, som jag har eller inte har avlägsnas skall vara som om den inte finns, och som mullen.

David Sargent


Seder

Judisk Viewpoint Information

Påsken i Jerusalem.

Termen används av Ashkenazic judarna för att beteckna hemmet tjänsten på den första natten av påskhögtiden, som av dem som håller den andra dagen av festivaler, upprepas på andra natten. Den sefardiska judarna kallar denna tjänst "Haggadah" (berättelsen), och den lilla bok som läses i samband likaledes känd för alla judar som "Haggadah", mer fullständigt som "Haggadah Shel Pesaḥ" (Berättelse för påsk) . Den ursprungliga påsken tjänst, som ålade i Ex. xii. 1 ff., Överväger en vanlig måltid i hushållet, i vilken man och hustru, föräldrar och barn, delta. De historiska böckerna i Skriften inte spela inte hur och var Påsklammet åts under de många århundraden före reformen av kung Josia, som anges i II Kings xxiii,. Den är relaterad endast att under hela den långa tid påskhögtiden inte firades enligt de lagar som anges i Toran. I dagarna av det andra templet, då dessa lagar observerades formligen måste kvällsmat av påskhögtiden natten har förlorat mycket av sin karaktär som en familj festival, för endast män var bjudna att närvara vid den valda platsen, och Påsklammet kanske inte dödas någon annanstans (Mos xvi. 5-6). Således kan endast de bodde i Jerusalem njuta av landets födelsedag som en familj festival. Det finns ingen information om hur natten firades under Temple gånger av judarna utanför det heliga landet, som inte "gå upp till högtiden." Förstörelsen av templet, samtidigt som påsken-nattrafik till lite mer än en överlevnad eller åminnelse av sin gamla jag, återigen förde män, hustrur och barn tillsammans runt samma bord, och därmed gjort det möjligt för fadern att uppfylla närmare den bibliska kommando: "Du skall berätta din son den dagen."

Innan skolor Hillel och Shammai uppstod i dagarna av kung Herodes, en tjänst tack, varav sex "psalmer av beröm" (Ps. cxiii.-cxviii.) Bildade kärnan, hade redan grupperade runt måltiden av Påsken kväll, denna måltid rostat lamm, osyrat bröd, och bittra örter var nödvändiga element (Mos LC,.. Mos ix 11). Tjänsten började med helgandet av dagen som på andra festivaler, alltså med en kopp vin (se Kiddush), en kopp följde efter måltiden nåd som på andra festliga tillfällen. Men för att markera kvällen som den gladaste under året var två andra koppar tillagd: en efter "berättelsen" och före måltiden, och en i slutet av hela tjänsten. Mishna säger (Pes. x. 1) att även den fattigaste mannen i Israel inte bör dricka minst fyra koppar vin vid detta tillfälle, varvid detta antal motiveras av fyra ord som används i Ex. VI. 6-7 för leverans av Israel från Egypten.

Seder tabell.

Både i arrangemanget av tabellen och i psalmerna, välsignelser och andra reciterade roll Sedern av dagens instämmer i sak med programmet som fastställs i Mishnah. Tre tjocka osyrade kakor, insvept i servetter, läggs på Seder skålen, persilja och en skål med saltvatten placeras intill, att representera isop och blod av påskhögtiden i Egypten, ytterligare, vattenkrasse eller pepparrot-toppar, till fungera som bittra örter, och en blandning av nötter och äpplen, att imitera leran som israeliterna arbetade i tegel, även skivor av pepparrot. En rostad ben som ett minnesmärke av den påsk lamm, en rostad ägg till minne av den fria kommer erbjuda av festmåltiden, och bartmannkrusen eller flaskor vin, med ett glas eller silver kopp för varje medlem i familjen och varje gäst, likaså placeras på bordet. Det är vanligt att fylla en extra kopp för profeten Elia. Kiddush reciteras först, som på andra festivaler, då husbonden (som präst i tillfälle), att ha tvättat händerna, dips persiljan i vattnet, och med den korta bön av tacksamhet vanligt innan ta del av en grönsak , händer en del av det till dem omkring honom. Han bryter sedan ut hälften av den mellersta tårtan, som läggs åt sidan för Afiḳomen, att fördelas och ätas i slutet av måltiden. Då alla står och lyft upp Seder skålen, skandera långsamt på arameiska: "Detta är lidandets bröd som våra fäder åt i Egypten: vem är hungrig komma och äta: den som är i behov firar påskhögtid med oss," etc.

Därpå yngsta barnet vid bordet frågar: "Varför är denna natt från andra nätter?" etc, med hänvisning till avsaknaden av syrat bröd till de bittra örterna och till förberedelserna för doppning. I dagarna av templet, och en tid efter undergång, fanns det också en fråga: "Varför är det kött alla rostade, och ingen torrt eller stekt?" För detta inte längre lämplig fråga en annan ersattes, nu även föråldrade: "Varför vi alla 'luta runt?" i anspelning på den romerska sed vid banketter, som blev strömmen bland judarna-av liggande på soffor runt den festliga kortet. Fadern eller husbonden svarar då: "Vi var slavar till Farao i Egypten, och Herren levereras oss därifrån," etc. Denna fråga och dess svar är tänkta som en bokstavlig överensstämmelse med bibliska kommandot finns tre gånger i Andra Mosebok och en gång i Femte Moseboken, att fadern skall äga tillfälle till påsken ceremonier för att berätta för sina barn av den underbara leveransen från Egypten.

Ett antal fristående passager i språket av Mishnah-allt hänvisar på något sätt till utflyttningen-följande, att införa bibelverser eller kommentera på dem och "börjar med smälek och slutar med beröm," till exempel, verserna från Joshua xxiv. förklara att innan Abraham män var alla avgudadyrkare, men att han och Isak och Jakob valdes. Den längsta av dessa passager är en löpande kommentar till Mos. xxvi. 5: "En vandrande syrisk [AV" en syrisk redo att förgås "] var min far," osv, nästan varje ord som illustreras av en vers från någon bok av Skriften, den kommentaren stängning med förslaget att de sista orden (ib. vers 8), "med stark hand och med en out-sträckt arm och med stor förskräcklighet, med tecken och under," avser de tio plågor. Vidare anges att ingen har gjort sin plikt på natten tills han har gett röst åt de tre orden "pesaḥ" (påskalammet), "maẓẓah" (osyrat bröd), och "Maror" (bitter ört). En viktigare anmärkning följer, nämligen att det är en plikt för varje israelit att känna som om han personligen hade levererats från Egypten. Sedan två av "psalmsna av beröm" (. Ps cxiii.-cxiv) läses, i enlighet med undervisningen av Hillels skola, medan Shammai skola läste bara en av dessa innan måltiden. En välsignelse följer, där återställandet av Påskoffret är bad för. En andra bägare vin är berusad, och med detta den första delen av Sedermåltiden ändarna, alla närvarande tvätta händerna för nattvarden.

Denna måltid påbörjas genom att lämna runt smulad den första och tredje kakor och tacka först honom "som kom ut bröd ur jorden", och sedan till honom "som helgat oss med kommandot för att äta maẓẓah." Den bittra ört, doppas i imitation lera, äts nästa, med tack för arbetsuppgiften av att äta bittra örter, och sedan pepparrot-skivor görs till smörgåsar med delar av mellersta kakan, till minne av Hillel agerande i Temple tider, då han åt delar av påskalamm bokstavligen "på" osyrat tårta och bittra örter.

Den verkliga måltiden börjar sedan, de sista smulad bryts från afiḳomen. Sedan följer nåd efter måltider med införandet för festivalen, och efteråt den tredje koppen är full. Denna nåd, de återstående fyra psalmer av beröm (Ps. cxv.-cxviii.), Det så kallade "Stora Hallel." (Ps. cxxxvii.) Med dess återkommande börda "Ki le'olam ḥasdo" (Hans nåd varar för evigt), Nishmat och ord tack efter vin utgör den andra delen av Sedermåltiden.

Sådan var ordningen på övningarna så långt tillbaka som mitten av det tredje århundradet. Men som han "som talade det mesta av uttåget ur Egypten" var alltid anses mest värd beröm, några tillägg görs i olika länder vid olika tidpunkter. Således judarna i Jemen fortfarande in i Kiddush på denna natt, efter orden "som har valt oss ovanför varje folk," en bit av ganska groteska självberöm, till exempel "Han kallade oss en gemenskap av helgon, en dyrbar vingård, en trevlig plantage, jämfört med himmelens härskara och uppsättning som stjärnor i himlavalvet ". Sådana passager var en gång reciterade i andra länder också. Många av judarna i muhammedanska länder har i sin tjänst-böcker legendariska synpunkter på Haggadah, främst på arabiska, som fadern läser genom förklaring och utarbetandet av texten. Den sefardiska judarna i Turkiet deklamerar i spanska några legender om Exodus, som inte finns i Haggadah. De tyska och polska judar lägger fem poetiska stycken i slutet av övningarna: en arrangerad enligt alfabetet, med bördan, "Det var mitt i natten" (med hänvisning till händelser i det förflutna, eller förutsagt i profetian, som hände vid den tiden), en annan, en indescribablejingle ("Ki lo Na'eh") före den sista koppen. I Tyskland två andra pjäser lades som från gamla tyska förskolor låtar först hade blivit festal låtar och sedan investerades med en högre signifikans som om de exemplifieras specifika judiska idéer. Se ehad Mi Yodea "och hade Gadya.

Cyrus Adler, Lewis N. Dembitz
Judisk encyklopedi som publiceras mellan 1901-1906.

Bibliografi:
Pes. X,. Maimonides, Yad, Ḥameẓ, VII.-VIII,. Caro, Shulhan Aruk, Orah Hayyim, 472-484, Lauterbach, Minḥah Ḥadashah, Drohobicz, 1893, Friedmann, Das Festbuch Haggadah, Wien, 1895, LN Dembitz, Judiska Services i synagogan och hemmet, pp 356-367, Philadelphia, 1898.

Denna fråga presenteras i den ursprungliga engelska språket


Skicka ett e-mail eller kommentar till oss: E-post

De viktigaste TROR web-sida (och indexet till personer) är
http://mb-soft.com/believe/belieswm.html'