Zaydiyyah Skolen, Zaydi, Zaydiyyah

Avancerad information

Doktriner

Zaydiyyah är en shiitiska skola lag som, av alla grupper i shia, är närmast sunnitiska traditionen. De Zaydis är främst skiljer sig från andra shiitiska grupper i deras uppfattning om vilken typ av Imamat. Till skillnad från Imamis och Isma'ilis, som tror att Imamat är arv i en viss linje av ättlingar, de Zaydis tro att någon i huset av Ali är berättigade till Imamat. De Zaydis förkastar läran om Gömde Imamen och återlämnande av Mahdi. Imamen anses varken ofelbar eller kan utföra mirakel. Meriter, snarare än tillsättande styr vem bör göras imamen.

De Zaydis avvisa varje form av "sufi" tradition. Teologiskt de närmast Mu'tazila skolan.

TRO
Religiösa
Information
Källa
webbplats
Vår lista över 2300 religiösa Ämnesområden
E-post
Historik Termen "Zaydi" appliceras efterföljare Zayd b.. Ali, sonson till al-Hossein (son till den fjärde kalifen, Ali) och halvbrodern av den femte Imamen, Muhammad al-Baqir. Zaid b.. Ali dödades i 740 i ett uppror mot Ummayad kalifen al-Hisham.

I det 9th århundradet två Zaydi stater fastställdes: en i Tabaristan, en region söder om Kaspiska havet, och den andra i Jemen. Den Zaydi staten kom till en avsluta i 928 när dess härskare, al-Hasan ibn al-Qasim, föll i strid. Men i 964 en andra Zaydi Imamat bildades, vilket varade fram till tolfte århundradet. Från det tolfte talet Zaydi samhällena minskat i betydelse, och under de femtonde och sextonde århundradena successivt införlivats i Twelver shia. Jemens staten Zaydis grundades 890 av Yahya ibn al-Husayn och har varat fram till idag. Trots interna striderna över arv och attacker från Isma'ilis behöll Jemen staten sitt oberoende till 1539 då den erövrades av de ottomanska turkarna och blev en provins i det ottomanska imperiet. År 1595 Jemen Zaydis förklarade krig mot turkarna, som slutligen ledde till avgång den sista ottomanska guvernören i 1635. Jemen behöll sin självständighet förrän 1872 då det återigen blev en provins i det ottomanska imperiet. De facto självständighet uppnåddes under första världskriget och faktiska självständighet med nedgången av det osmanska riket efter första världskriget.

Efter upplösningen av det osmanska riket Imam Yahya var kvar i kontrollen av Jemen. År 1948 Imam Yahya mördades i ett försök palatskupp. Kuppen besegrades av Yahya son, Ahmad, som lyckades hans fader som Imam. När Imam Ahmad dog i September 1962 efterträddes han av sin son, Muhammed. En vecka senare en armé kupp avsatte Imamen etablerade Yemen. Sedan dess Imamat har förblivit lediga.

Symboler

Zadiyyah har inte en utmärkande symbol system.

Anhängare

Zaydis uppskattas utgöra 8 miljoner av de cirka 70 miljoner shiitiska befolkningen i världen. (Yann Richard, shiitiska islam (Oxford University Press, 1995)).

Huvudsakliga högkvarter / centrerar

Zaydiyyah har ingen huvudkontor eller liknande. Det är dock den officiella skolan i Jemen.

Bülent Thenay
Översikt av världsreligioner Project

Denna fråga presenteras i den ursprungliga engelska språket


Skicka ett e-mail eller kommentar till oss: E-post

De viktigaste TROR web-sida (och indexet till personer) är
http://mb-soft.com/believe/belieswm.html'