Stigmata

Allmän information

Stigmata är kroppsliga märken som liknar sår som drabbat Jesus Kristus när han korsfästes. De manifesteras på händerna, på fötterna, nära hjärtat, och på huvudet och axlar. Stigmata är inte vanliga kroppsliga sår, inte försämras på vanligt sätt av sår, och är inte mottagliga för medicinsk behandling. Under de traditionella tider minne av Kristi passion - fredagar, fastan, och särskilt Långfredagen - kroppsliga blödning kan uppstå.

Mer än 330 fall är kända av kristna som har stigmatiseras. I många fall stigmatisering kan förklaras av naturliga orsaker såsom fysiska och psykiska förutsättningar för den person, tillsammans med ett starkt intresse för och hängivenhet till Kristi lidanden. I ett antal fall har dock stigmatisering accepterats av den romersk-katolska kyrkan som endast bero på övernaturliga orsaker, 60 stigmatiserade vars liv har präglats av stor helighet och mystiska upplevelser antingen har kanoniserade eller saligförklarades. Franciskus av Assisi var den första och mest kända helgon för att få stigmata.

Joan A. Räckvidd

Bibliografi: Biot, Rene, The Enigma of Stigmata, trans. av TJ Hepburne-Scott (1962); Thurston, Herbert, det fysiska fenomen Mysticism (1952).


De fem heliga sår

Katolsk information

Devotion

Återupplivandet av religiösa liv och nitisk verksamhet St Bernard och St Francis i den tolfte och trettonde århundradena, tillsammans med entusiasm korsfararna återvände från det Heliga landet, gav en underbar impuls till hängivenhet till Passion om Jesus Kristus och särskilt metoder för att hedra Sår i hans heliga händer, fötter och sida. Anledningen till detta hängivenhet var väl uttryckt vid en senare period i åminnelse av de polska biskoparna till Clemens XIII:

"Dessutom är de fem sår Kristi hedrad av en massa och ett kontor, och på grund av dessa sår vi vördar även fötter, händer och sidan av de mest kärleksfulla Frälsaren, varvid dessa delar av vår Herres heliga kropp hade mer värdig av en särskild kult än de andra, just därför att de drabbats av särskilda smärtor för vår frälsning, och eftersom de är dekorerade med dessa sår som med en lysande tecken på kärlek. därför med levande tro att de inte kan ses utan en speciell känsla av religion och hängivenhet "(Nilles," De råtta. fest. SS. Cord. Jesu et Mariae ", I, 126).

TRO
Religiösa
Information
Källa
webbplats
Vår lista över 2300 religiösa Ämnesområden
E-post
Många vackra medeltida böner för att hedra den heliga sår, inklusive några hänföras till St Clare av Assisi (indulgenced den 21 November, 1885), har bevarats. St Mechtilde och St Gertrud i Helfta ägnades åt de heliga sår, den senare helgonet recitera dagligen en bön för att hedra de 5466 sår, som enligt en medeltida tradition, var tillfogat Jesus under hans passion. I det fjortonde århundradet var det brukligt i södra Tyskland för att recitera femton Pater Nosters varje dag (som alltså uppgår till 5475 under ett år) till minne av de heliga sår. Motsvarar mässan "Humiliavit" i den romerska missalet, fanns i den medeltida mässböcker en speciell mässa för att hedra Kristi sår, tros ha komponerats av Johannes evangelisten och avslöjade till Boniface II (532). Det var känt som Gyllene mässan, och indulgenced av Innocentius VI (1362) eller John XXII (1334), under dess firande fem ljus var alltid tända. Det var populärt ansåg att om någon skulle säga eller höra det på fem dagar i följd han aldrig skulle lida smärtor helvetets eld (Franz, "Messe im Mittelalter", 159).

Dominikanska Rosenkransen bidrog också till att främja hängivenhet till de heliga sår, för medan de 50 små pärlor avser Maria, de fem stora pärlorna och motsvarande Pater Nosters är avsedda att hedra de fem Kristi sår (Beissel, "Verehrung Marias", jag , 525). Återigen på vissa ställen var det brukligt att ringa en klocka vid lunchtid på fredagar, för att påminna de troende att recitera fem Paters och Aves ära den heliga sår. En korona, eller radband, av de fem sår godkändes av Heliga stolen den 11 augusti 1823, och igen i 1851. Den består av fem divisioner, var och består av fem Glories för att hedra Kristi sår och en Ave till minne av det sorgliga mamma. Välsignelsen av pärlorna är förbehållet Passionists.

Feast

De äldsta bevisen på en fest för att hedra Kristi sår kommer från klostret Fritzlar, Thüringen, var i det fjortonde århundradet en fest hölls på fredagen efter oktav Corpus Christi. Byrån var rytmisk (Dreves, "Anal hymnica.", XXIV, 20, Grotefend, "Zeitrechnung", II, 1, 115). I det femtonde århundradet hade spridit sig till olika länder, till Salisbury (England), Huesca och Jaca (Spanien), Wien och Tours, och ingick i Breviaries av Karmelitorden, franciskaner, dominikaner och andra order (Dreves, op . cit., XXIV, XL, XLII). Högtiden av de fem sår, firas sedan medeltiden på Evora och på andra håll i Portugal den 6 februari (i Lissabon på fredagen efter Ash-onsdag) är av historiskt intresse. Det firar grundandet av den portugisiska riket i 1139, då, innan striden på slätterna i Ourique verkade Kristus till Alfonso Henriquez, lovande seger över morerna och befallde honom att sätta in vapen av den nya rike emblem de fem sår ("Propr. Portugalliae" i Weiss, "Weltgeschichte", III, 251). Denna högtid firas i dag i alla portugisisktalande länder. Den proprium i Venedig av 1766, som innehåller kanske den tidigaste serien rörliga högtider för att hedra Kristi lidande, har Högtid för fem sår på den andra söndagen i mars, det beviljades 1809 för att Leghorn för fredagen efter Ash-onsdag , på vilken dag det är fortfarande kvar i många stift i Toscana, och på andra ställen (Mexiko). Sedan 1831, när högtiderna för att hedra Passion antogs i Rom av Passionists och staden var denna högtid tilldelats fredagen efter den tredje söndagen i fastan. Byrån är en av dem efterlämnade till oss av medeltiden. Eftersom denna fest inte firas i hela kyrkan kontoret och Mass placeras i bilagan för BREVIARIUM och missalet.

Publikation information Skrivet av FG Holweck. Kopierat av Michael T. Barrett. Dedikerad till lidande Vår Herre den katolska encyklopedien, volym XV. Publicerad 1912. New York: Robert Appleton Företag. Nihil Obstat, 1 oktober 1912. Remy Lafort, STD, Censor. Imprimatur. + John huvudsakliga Farley, ärkebiskop av New York

Bibliografi
NILLES, Kalendarium manuale, II, 140, Heller i Zeitschr. päls Kath. Theol. (1895), 582-5, Benedict XIV, De Festus DNJ Christi, I, 279, Beringer, Die Ablasse (Paderborn, 1906), 173, 174, 277, 382.

Denna fråga presenteras i den ursprungliga engelska språket


Skicka ett e-mail eller kommentar till oss: E-post

De viktigaste TROR web-sida (och indexet till personer) är
http://mb-soft.com/believe/belieswm.html'