Natanael

Allmän information

Troligen samma som Saint Bartholomew.

TRO
Religiösa
Information
Källa
webbplats
Vår lista över 2300 religiösa Ämnesområden
E-post
Natanael Katolsk information

En av de första lärjungarna av Jesus, som han blev väckt av sin vän Philip (Joh 1:43-51). Det är allmänt ansett att Natanael ska identifieras med aposteln Bartolomeus i Synoptic författare. De senare gör ingenting om Natanael, men i sina förteckningar över de tolv, ett, Bartholomew, alltid utsetts av sin familj Bar-Tolmai (son Tolmai), och det antas att det är han som författare till den fjärde evangeliet betecknar med hans personliga namn Natanael. De främsta skälen till detta antagande vilar är:

att de omständigheter under vilka Natanael kallades inte skiljer högtidlighet från dem i samband med uppmaningen av Peter, varifrån det naturligt att förvänta sig att han liksom senare räknade bland de tolv, Natanael nämns som närvarande med andra apostlarna efter uppståndelsen i scenen som beskrivs i Johannes 21;

Natanael kom till Jesus Philip (Joh 1:45), och därför verkar det viktigt att Bartholomew alltid nämns bredvid Filip i förteckningarna över de tolv ges av Synoptists (Matt 10:03, Mark 3:18, Luk 6 : 14).

Publikation information Skrivet av James F. Driscoll. Kopierat av Sean Hyland. Den katolska encyklopedien, publicerad volym X. 1911. New York: Robert Appleton Företag. Nihil Obstat, 1 okt 1911. Remy Lafort, STD, Censor. Imprimatur. + John huvudsakliga Farley, ärkebiskop av New York


Natanael, även känd som Bartholomew

Koptiska ortodoxa information

Detaljerna i Bartholomew eller Natanael uppmaning till lärjungaskap registreras i Johannes 1:43-51. Han fördes till Jesus av hans vän Filippos.

Det är allmänt trott att Natanael och Bartholomew är samma individ. De synoptiska evangelierna (Matteus, Markus och Lukas) nämner inte ett Natanael som en lärjungar. Johannesevangeliet nämner inte Bartholomew.

Observera att Bartholomews namn tillsammans med Philips namn i listor över Matteus och Lukas. Det finns bredvid Filip i listan över Mark. Detta verkar hålla med Johannes evangelium, där evangelisten beskriver Philip som en gammal vän som tog Natanael till Jesus.

Bartolomeus betyder "son Talmai (Tolmai)" som var forntida hebreiska namn. Det verkar i 2 Samuelsboken 03:03 där det anges som förnamn kungen av Gesur som var far till en hustru till David, Maaka. Precis som vi ibland hänvisa till nära vänner genom deras efternamn snarare än förnamn, så det verkar som om bara Johannes listar här lärjunge vid hans förnamn. De andra tre evangeliet författare betecknade tydligen honom av hans efternamn, Bar-Tolmai.

Kännetecken för denna lärjunge

Natanael betyder "Guds gåva". Johannes konto berättar att han var från Kana i Galileen, en liten by ca 5 miles nordost om Nasaret. Han kan mycket väl ha varit närvarande när Jesus utförde sitt första mirakel i denna stad. En obskyr legend föreslår även att han var brudgummen på det bröllop, en annan bild Honom som den tidigare pojkvän till bruden som inte riktigt göra det. Tack och lov kan vi ignorera sådana rapporter. När Filip föreslog att Jesus var Messias, uttryckte Natanael ärligt sina tvivel. Han misslyckades med att se hur en sådan stor man kan komma från en stad som Nasaret. Bartholomew påminner oss om de många mycket trevliga människor vi möter som rakt berätta för oss att de inte tror på Jesus som sin Frälsare. Kanske hade de en dålig upplevelse med en kyrka eller en pastor eller vissa medlemmar kyrkan. Kanske de är förvirrade om religion i allmänhet. Liksom Natanael, måste de se Jesus. Vi kommer inte att kunna ändra sig, men vi kan bjuda in dem att "komma och se".

Annat än hans uppmaning att vara en lärjunge Natanael / Bartholomew nämns inte ofta i bibliska rekordet. Han nämns med de andra apostlarna efter uppståndelsen i kontot registreras i Johannes 21, särskilt vers 2. Hans oskuld och enkelhet hyllas från läppar Frälsaren när Filip förde honom till Jesus.

Utanför Skriften hör vi lite av den här mannen. Det nämns inte av honom i kyrkliga litteraturen före Eusebius, som registrerar i sin kyrkohistoria som Pantaenus av Alexandria, lärare i Origenes, besökte Indien under det andra århundradet och fann där en hebreisk kopia av Evangelium enligt Matteus. Han fick veta att Bartholomew hade varit i Indien före honom och hade lämnat detta evangelium. Vi bör notera att "Indien" på den tiden betydde allt från Arabien till öst. Andra traditioner tyder på att Bartholomew predikade i Mesopotamien, Persien, Egypten, Armenien, Frygien och stränderna vid Svarta havet.

Även kyrkans tradition kan inte enas om hans död. Han dog förmodligen i Albanopolis (Urbanopolis) i Armenien. Vissa säger att han halshöggs och andra insisterar på att han var flås levande och korsfäst huvud på kommando av kung Astyages för att ha konverterat kung Polymios.

I Michaelangelos "Yttersta domen" han avbildas som flådd och hålla i handen sitt eget skinn. På grund av detta konto av hans död, är symbolen för Bartholomew / Natanael en flås kniv eller en serie av dem. Ibland knivarna är avbildade tillsammans med en "hud."

James F. Korthals

Denna fråga presenteras i den ursprungliga engelska språket


Skicka ett e-mail eller kommentar till oss: E-post

De viktigaste TROR web-sida (och indexet till personer) är
http://mb-soft.com/believe/belieswm.html'