Pasch eller påsken

Katolsk information

Judar av alla klasser och tankesätt ser fram emot påsken semester med samma iver som kristna göra för att JULDAGARNA. Det är för dem den stora händelsen under året. Med undantag av templet uppoffringar skiljer deras sätt att observera det föga från det som erhålls i samband med Kristus. Anvisningar för att hålla festen var noga anges i lagen (se Mos 12, 13, etc.) och som utförs med stor exakthet efter exilen.

UTARBETANDE

Den påskhögtiden börjar på fjortonde dagen av Nisan (en lunar månad vilket ungefär motsvarar den senare delen av mars och den första delen av april) och slutar med 21.. Judarna nu, som i gamla tider, göra komplicerade förberedelser inför festivalen. Varje hus utsätts för en grundlig våren rengöring.

TRO
Religiösa
Information
Källa
webbplats
Vår lista över 2300 religiösa Ämnesområden
E-post
Lördagen före dagen för den Pasch (15.) Kallas "Stora sabbat", eftersom det är tänkt att den tionde dagen i månaden Abib (eller Nisan) - när israeliterna skulle välja påsk lamm, innan deras befrielse från Egypten - föll på en sabbat. På denna sabbaten är påföljande veckan som påsken är att falla högtidligt tillkännagavs.

Några dagar före festen, kulinariska och andra redskap som ska användas under festivalen är noggrant och juridiskt renas från all kontakt med surdeg, eller syrat bröd. De sedan sägs vara kosher. Särskilda uppsättningar av matlagning och redskap bord är inte sällan hålls i varje hushåll.

På kvällen den trettonde, efter mörkrets inbrott, gör huvudet av huset "söker surdeg" enligt det sätt som anges i Mishna (Tractate Pesachim, I), vilket förmodligen är den praxis som tillämpas av judarna under minst två tusen år. Sökningen sker med hjälp av ett tänt stearinljus. En bit av vanligt, eller syrat är bröd kvar i någon synlig plats, i allmänhet på ett fönsterkarmen. Sökningen börjar med en bön som innehåller en hänvisning till kommandot för att lägga undan alla surdeg under högtiden. Platsen för bit bröd som just nämnts först märkt för att ange början på sökningen. Hela huset är sedan noggrant och alla fragment av surdeg är omsorgsfullt samlas på en stor sked eller skopa med hjälp av en borste eller en uppsättning spolar. Sökningen avslutas genom att komma tillbaka till brödbit som det började. Detta är också samlas på scoop. Den senare, med dess innehåll, och borsten är sedan försiktigt bundet i en bunt och svävande över en lampa för att förhindra att möss från spridning surdeg under natten och nödvändiggör en ny sökning. Befälhavaren på huset förkunnar sedan på arameiska att alla surdegen som är i hans hus, där han är omedveten, är för honom inte mer än damm.

Under förmiddagen nästa dag (14.) All surdeg som återstår är brända, och en liknande uttalande görs. Från denna tid fram till kvällen den 22, då festen slut, bara osyrat bröd tillåtet. Den rättsliga tid då användningen av syrat bröd förbjöds uppfattades vara middagstid på fjortonde Nisan, men rabbinerna, för att köra några risker, och att placera en säkring runt lagen, förutsett detta genom en eller två timmar.

Den påsk FEAST

På denna dag, den fjortonde, den förstfödde son varje familj, om han över tretton, fastar till minne av befrielsen av det födda första i israeliterna när mordängeln passerade över Egypten. På kvällen den 14. Manliga familjemedlemmar, klädd i sin bästa, delta specialtjänster i synagogan.

På hemkomsten de hittar huset lyste upp och Seder, eller påsk tabell, beredda. Chefen för familjen tar sin plats vid bordsändan, där det finns en fåtölj förberedd för honom med kuddar eller kuddar. En liknande stol är också redo för husmodern. Måltiden kallas Seder av Ashkenaziac judar, och Haggadah (på grund av historien om befrielse reciterade under den) av sefardiska judarna. Alla medlemmar av den judiska familjen, inklusive tjänare, sitta runt bordet.

Framför familjens överhuvud är Seder-skålen, som är av sådan art att tillåta tre osyrade kakor eller matzoth, var insvept i en servett, som placeras på den ena över den andra. Ett skaft ben av lamm (med en liten del av kött bifogas) som är rostat på kol placeras tillsammans med ett ägg som har rostat i het aska, på en annan skål över tre osyrade kakor. Den rostade skaft representerar påskalammet, och rostade ägget på chagigah eller gratis erbjudanden kommer, görs dagligen i templet. Bittra örter som persilja och pepparrot, en slags tröst charoseth kallas, består av olika frukter krossas i en slem och blandas med vinäger och salt vatten, är arrangerade i olika kärl, ibland anordnade som kandelabrar ovanför syrat bröd. Tabellen är också försedd med vin och koppar eller glas för varje person, som en extra kopp alltid kvar för profeten Elias, som de förväntar sig som föregångare till Messias.

Den första koppen

När alla sitter runt bordet första bägare vin hälls ut för varje. Chefen för huset stiger och tack Gud för frukter vinstockar och för den stora dagen som de är på väg att fira. Han sätter sedan ner och dricker hans bägare vin i en tillbakalutad ställning, stödd på sin vänstra arm. De andra dricker samtidigt. I tiden av Templet de fattigaste Judisk var att dricka fyra koppar vin under glada måltid, och om han råkade vara för dålig, det var att levereras med offentliga medel. Även fyra koppar ordineras, är mängden inte begränsad till detta belopp. Vissa vatten i allmänhet till vinet. I början rött vin användes, men på grund av rädslan för att främja de grundlösa blod anklagelser mot judar, var detta bruk upphörde. Ojäst russin vin eller palestinska vin är nu allmänt används.

De bittra örter och Afikoman

Efter att ha druckit den första koppen befälhavaren stiger och tvättar händerna, förblir de andra sitter och Eldersheim anser att det var i detta skede av måltiden som Kristus tvättade lärjungarnas fötter. Efter tvår sina händer, sitter familjens överhuvud ner, tar en liten mängd bittra örter, dips dem i saltvatten och äter dem, fällbara på hans vänstra armbåge. Judiska tolkar säger att endast den första påsken skulle ätas stående och med omständigheter brådska. Under Herrens Påsk minnes den första de tillbakalutad "som en kung [eller fri man] på hans lätthet, och inte som slavar" - i detta förmodligen i likhet med den oberoende romarna som de kom i kontakt med. Efter familjens överhuvud har ätit sin del av bittra örter, han tar liknande delar, dips dem i saltvatten, och händer dem runt att ätas av de andra.

Han tar sedan ut i mitten osyrade kakan, bryter det i två och gömmer undan hälften under en kudde eller kudde, att fördelas och ätas efter måltiden. Om denna praxis fanns vid tiden för Kristus, är det inte osannolikt att det var från denna del, som kallas Afikoman att eukaristin instiftades. Så snart denna del läggs åt sidan, den andra hälften ersättas, skålen med det osyrade brödet är täckt och alla, stående, ta tag i skålen och högtidligt lyfta upp, skandera långsamt på arameiska: "Detta är bröd lidande som våra fäder åt i Egypten. I år här, nästa år i Jerusalem. Årets slavar, nästa år gratis. "

Den Second Cup

Skålen ersätts sedan och skaftet ben, rostad ägg etc. återställs till sina platser ovanför den. Alla sitta ner, och den yngsta sonen frågar varför denna natt över alla andra nätter de äter bittra örter, osyrat bröd, och i en liggande ställning. Chefen för huset berättar sedan hur deras fäder var avgudadyrkare när Gud valde Abraham, hur de var slavar i Egypten, hur Gud gav dem, etc. Gud beröm och välsignade för sina underbara barmhärtighet till sin nation, och denna första del av ceremoni förs till sitt slut genom deras bryta fram med recitation av den första delen av Hallel (Psaltaren 112 och 114) och dricka den andra bägare vin, som triumferande hålls väders och kallade kopp Haggadah eller berättelsen om befrielse .

Måltiden Korrekt

Ceremonin hittills varit endast inledande. Måltiden rätta börjar nu. Först alla tvätta händerna, presidenten sedan reciterar en välsignelse över det osyrade brödet, och efter att ha doppade små fragment av dem i saltvatten, äter han dem liggande. Han distribuerar nästa bitar till de andra. Han tar också några bittra örter, doppar dem i charoseth, och ger dem till de andra att ätas. Han gör sedan en sorts smörgås genom att sätta en del av pepparrot mellan två bitar av osyrat bröd och händer runt, säger att det är till minne av templet och Hillel, som används för att linda ihop bitar av påskalammet, osyrat bröd, bittra örter och äta dem, för att uppfylla befäl Mosebok 12:08.

Nattvarden korrekt serveras nu, och består av många kurser av rätter älskade av judar, som soppa, fisk, etc., som upprättats i nyfikna sätt okända för hedningarna. I slutet av måltiden några av barnen rycka Afikoman som har gömda, och det måste lösas in av presenter - en anpassad troligen härrör från en felöversättning av Talmud. Det delas sedan mellan alla närvarande ätit och. Oesterly och Box anser att detta är en kvarleva från en tidigare tidpunkt då en del av påskalammet hölls till slutet och distribueras, så att det sista ätit.

Tredje Cup

När Afikoman äts den tredje koppen fylls, och nåd efter måltider sägs, och den tredje koppen full i en tillbakalutad ställning. En kopp vin nu utgjutet för profeten Elias, i en dödstyst som upprätthålls under en tid, och dörren öppnas. Förbannelser mot icke-troende, tagna från Psaltaren och Klagovisorna, sedan reciteras. Dessa infördes endast under medeltiden.

Den fjärde Cup

Efter detta den fjärde koppen är fylld och den stora Hallel (Psaltaren 115-118) och en bön av beröm reciteras. Innan du dricker den fjärde bägaren, judarna i vissa länder recitera fem poetiska stycken och sedan den fjärde koppen är full. I slutet en bön ber Gud att acceptera vad de har gjort tillsätts. Bland de tyska och polska judar denna bön följs av populära sånger.

RESTEN AV påskveckan

Samma ceremonier observeras nästa kväll. Enligt lagen den femtonde och 21. Skulle hållas så högtidliga festivaler och dagar av vila. För närvarande den femtonde och sextonde, den 21. Och 22. Har hela semester, en anpassad infördes bland judarna av dispersionen att se till att de uppfyllde föreskrifterna i lagen om rätt dag. De andra dagarna är halv-semester. Särskilda tjänster hålls i synagogorna i hela påskveckan. Tidigare datum för Pasch fastställdes av faktiska observationer [Schürer, historia av det judiska folket (Edinburgh, 1902), I, II, Append. 3]. Det är nu härledas från astronomiska beräkningar.

Publikation information Skrivet av Cornelius Aherne. Kopierat av John Looby. Den katolska encyklopedien, volym XI. Publicerad 1911. New York: Robert Appleton Företag. Nihil Obstat, 1 februari 1911. Remy Lafort, STD, Censor. Imprimatur. + John huvudsakliga Farley, ärkebiskop av New York

Bibliografi
OESTERLY OCH BOX, religion och dyrkan av synagogan (London, 1907), Dembitz, judiska Services i synagogan och inrikes (Philadelphia, 1898), Ginsburg i Kitto, Cyclop. Av Bibl. Tänd .., Abrahams i Hastings, Dict. Av Bibeln, sv påsken, SMITH, Bibl. Dict, ZANGWILL, Dreamers av Ghetto (London):. Jacobs, judisk Årsbok (London, årligt), Edersheim, Livet och tiderna av Jesus Messias, II (London, 1900), 479.

Denna fråga presenteras i den ursprungliga engelska språket


Skicka ett e-mail eller kommentar till oss: E-post

De viktigaste TROR web-sida (och indexet till personer) är
http://mb-soft.com/believe/belieswm.html'