Pontius Pilatus

Katolsk information

Efter avsättningen av den äldsta sonen av Herodes, Arkelaus (som hade efterträtt sin far som ethnarch), var Judeen placerades under härska av en romersk prokurator. Pilatus, som var den femte i AD 26 lyckas Valerius Gratus hade större auktoritet än de flesta offentligas under imperiet, i tillägg till den ordinarie skyldighet ekonomiförvaltning, hade han högsta makten juridiskt. Hans ovanligt lång mandatperiod (AD 26-36) täcker hela den aktiva departement både Johannes Döparen och Jesus Kristus.

TRO
Religiösa
Information
Källa
webbplats
Vår lista över 2300 religiösa Ämnesområden
E-post
Som Procurator Pilatus var nödvändigtvis av ridsport rang, men utöver det vi vet lite av hans familj eller ursprung. Några har trott att han bara var en Freedman, härrör sitt namn från pileus (locket på frigivna slavar), men detta verkar det inte finnas någon tillräcklig bevisning, och det är osannolikt att en frigiven skulle uppnå till ett inlägg av sådan betydelse. Den Pontii var en Samnite Gens. Pilatus skyldig sin utnämning till påverkan av Sejanus. Den officiella residens offentligas var palats Herodes i Caesarea, där det fanns en militär styrka på cirka 3.000 soldater. Dessa soldater kom upp till Jerusalem vid tiden för högtiderna, då staden var full av främlingar, och det var större risk för störningar, varför det var att Pilatus hade kommit till Jerusalem vid tiden för korsfästelsen. Hans namn kommer att vara för evigt täckt med vanära på grund av den del som han tog i denna fråga, trots att de då det föreföll honom liten betydelse.

Pilatus är en typ av den världsliga människan, känna till den rätta och angelägna om att göra det så långt det kan ske utan personliga offer av något slag, men ger lätt för påtryckningar från dem vars intresse det är att han bör agera på annat sätt. Han skulle gärna ha frikänts Kristus, och även gjort allvarliga ansträngningar i den riktningen, men gav vika på en gång när hans egen ställning hotad.

De andra händelser i hans styre inte är av mycket stor betydelse. Philo (Ad Gaium, 38) talar om honom som oflexibel, obarmhärtig och envis. Judarna hatade honom och hans administration, för han var inte bara mycket svår, men visade lite hänsyn till deras mottaglighet. Vissa standarder bär bilden av Tiberius, som hade bildats av honom i Jerusalem, orsakade ett utbrott som skulle ha slutat i en massaker hade inte Pilatus givit vika. Vid ett senare tillfälle Tiberius beordrade honom att ta bort vissa förgyllda sköldar, som han satt upp i Jerusalem trots föreställningar av folket. Händelsen som nämns i Lukas 13:01, av galiléer vilkas blod Pilatus blandat med offren, inte någon annanstans anges, men är helt i linje med andra autentiska händelser av hans styre. Han var därför angelägen om att inga ytterligare fientliga rapporter bör skickas till kejsaren om honom.

Tendensen, redan skönjas i de kanoniska evangelierna, att lägga vikt vid insatser Pilatus att frikänna Kristus, och därmed passera som skonsamt en dom som möjligt på hans brott, går vidare i de apokryfiska evangelierna och ledde under senare år till påståendet att Han blev faktiskt en kristen. Den Abessinier kyrkan räknar honom som ett helgon, och tilldelar 25 juni till honom och till Claudia Procula, hans fru. Tron att hon blev kristen går tillbaka till det andra århundradet, och kan hittas i Origenes (Hom. i Matt., Xxxv). Den grekiska kyrkan tilldelar henne en fest den 27 oktober. Tertullianus och Justin Martyren båda talar om en rapport om korsfästelsen (inte ännu existerande) skickas in av Pilatus till Tiberius, som idé en stor mängd apokryfiska litteraturen ursprung. Några av dessa var kristna ursprung (evangelium av Nicodemus), kom andra från hedningarna, men dessa har alla omkom.

Hans regeln upphört genom problem som uppstod i Samaria. En bedragare hade givit att det var i hans makt för att upptäcka de heliga fartyg som, som han påstod, hade gömt av Moses på berget Gerissim, kom dit beväpnade samariter i stort antal. Pilatus verkar ha tänkt det hela var en blind, som omfattar något annat viktigare design, för han skyndade styrkor för att anfalla dem, och många dräptes. De vädjade till Vitellius, som var på den tiden legat i Syrien, säger att ingenting politiskt hade tänkt, och klagar över Pilatus hela förvaltningen. Han kallades till Rom för att svara sina avgifter, men innan han kunde nå stadens kejsaren Tiberius hade dött.

Det är det sista vi vet Pilatus från autentiska källor, men legenden har varit upptagen med sitt namn. Han sägs av Eusebius (HE, ii, 7), på uppdrag av tidigare författare, som han inte namn, ha fallit i stora motgångar under Caligula och slutligen för att ha begått självmord. Andra detaljer kommer från mindre respektabla källor. Hans kropp, säger "Mors Pilati", kastades i Tibern, men vattnet var så störd av onda andar som kroppen fördes till Wien och sjunkit i Rhône, där ett monument, som kallas Pilatus grav, är ändå att vara sett. Eftersom samma sak inträffade där, igen bort och sänktes i sjön i Lausanne. Dess slutliga omhändertagandet var i en djup och ensam berg tjärn, som enligt senare tradition, var på ett berg, fortfarande kallas Pilatus, nära Lucerne. Den verkliga ursprunget till denna namn är dock sökas i hatten för molnet som ofta täcker berget och fungerar som en barometer för invånarna i Luzern. De finns många andra legender om Pilatus i folklore Tyskland, men ingen av dem har den minsta auktoritet.

Publikation information Skrivet av Arthur S. Barnes. Kopierat av Lawrence Progel. Den katolska encyklopedien, volym XII. Publicerad 1911. New York: Robert Appleton Företag. Nihil Obstat, 1 juni, 1911. Remy Lafort, STD, Censor. Imprimatur. + John huvudsakliga Farley, ärkebiskop av New York

Denna fråga presenteras i den ursprungliga engelska språket


Skicka ett e-mail eller kommentar till oss: E-post

De viktigaste TROR web-sida (och indexet till personer) är
http://mb-soft.com/believe/belieswm.html'