Amana Church Society

Allmän information

Det Amana samhället är en religiös grupp i östra centrala Iowa, som är konservativ i teologi, pacifistiska, och har en stark gemensam tradition. Dess ursprung är att finna i tyska pietismen i början av 1700-talet.

Några 800 medlemmar av gruppen flyttade till USA år 1842 bosatte sig först i Ebenezer, NY, men flyttar senare till Iowa.

Inledningsvis delägare hade all egendom gemensamt, men i 1932 de kasserade många gemensamma metoder och bildade ett företag bolag att ta över koncernens jordbruksmark och andra produktiva egenskaper.

Det Amana samhället fortsätter som en religiös organisation, med cirka 900 medlemmar, verksamheten företaget bedriver jordbruk och tillverkar köksutrustning.

TRO
Religiösa
Information
Källa
webbplats
Vår lista över 2300 religiösa Ämnesområden
E-post
Conrad Wright

Bibliografi


J Liffring - Zug, The Amana Colonies (1988).


Det Amana Kyrkan samhället

Allmän information

Det Amana Kyrkan Society är ett religiöst samfund i USA. Det började som en utväxt av det religiösa reformrörelsen Pietism inleddes i Tyskland 1714 av Eberhard Ludwig Gruber och Johann Friedrich Rock, som drog sig ur den tyska lutherska kyrkan i protest mot dess formalism .

När pietists förföljdes som en religiös minoritet, en ledande medlem kristna Metz och ett antal andra på jakt efter religionsfrihet emigrerade till USA och köpte land där i 1842.

Mer än 800 mer pietists följde upprättandet sex byar nära Ebenezer, New York och två i Kanada. De satte upp samhällen som specialiserat sig på jordbruk och vävning av tyger, och bland de tidiga interna regler i gruppen var förbud som förbjuder medlemmar att skicka sina barn till offentliga skolan, armar bär, eller tjänstgöra i krig.

Nr riten av dop observerades.

År 1854 ökade befolkningen i staden Buffalo, New York, hotade integritet för utplånas s Ebenezer lösning och kolonin emigrerade till Iowa i 1855.

Där slog de sig i sju byar och i 1859 införlivas med namnet på Amana kyrkan Society (termen Amana, från Höga Visan, betyder "trogen").

Sällskapet omorganiserades 1932, då privata företag antogs och religiösa och civila regeringar separeras från varandra.

Befolkningstillväxt i Iowa medfört friare kommunikation och äktenskapet med människor utanför samhället, och Amana samhället blev mer jämställda.

Det Amana Kyrkan samhället fortfarande är en dominerande kraft i flera byar i Iowa, den äldsta som bär namnet Amana.


Amana

Allmän information

Amana är en ideell by i Iowa County, östra centrala Iowa, nära den Iowa floden.

Det är en handel med jordbruksprodukter centrum med tillverkningsindustri producerar hushållsapparater, möbler, varor ylle, vin och bearbetade livsmedel (särskilt kött).

Amana är den äldsta av sju intilliggande byar som är etablerade i 1855 av en kommunal band praktiserande pietismen under ledning av Christian Metz. På jakt efter religiös frihet, hade de emigrerade 1843 från Tyskland och bosatte sig i Ebenezer, New York (nära Buffalo).

De samhällen som blomstrade under det sena 19th century, lidit under depressionen på 1930-talet och omorganiserades 1932, då privata företag antogs och religiösa och civila regeringen separeras från varandra.

Det Amana Kyrkan samhället fortfarande är en dominerande kraft i samhället.

Bland de många turistattraktioner i Amana byarna kan nämnas museet för Amana historia, det Amana Heim museet och Amana Society Barn Museum. Befolkning 475 (1990).


Ama'na eller Am'ana

Allmän information

Amana, perenn.

(1.) Den hebreiska marginal på 2 Kungaboken 5:12 ger denna som en annan läsning av Abana (qv), en bäck i närheten av Damaskus.

(2.) Ett berg (Cant. 4:8), troligen den södra toppen av Anti-Libanus, vid basen av vilka källorna till Abana.

Easton BILDORDBOK

Denna fråga presenteras i den ursprungliga engelska språket


Skicka ett e-mail eller kommentar till oss: E-post

De viktigaste TROR web-sida (och indexet till personer) är