Christian sionismen

Avancerad information

Kristna har haft en viktig roll för att stödja det judiska folkets återställande till "Zion".

Inom kiliastisk tradition övertygelse om att judarna skulle återvända till Palestina blev en viktig dogm.

Som premillennialism vunnit mark under artonhundratalet, utgör kärnan i den tidiga fundamentalistiska rörelsen anhängare inte bara trodde att det judiska folket skulle återvända, men också muntligt stödde rätten för judar som ska återställas till sitt tidigare hemland.

TRO
Religiösa
Information
Källa
webbplats
Vår lista över 2300 religiösa Ämnesområden
E-post
Redan innan Theodor Herzls Der Judenstaat fundamentalistiska - evangeliska William E Blackstone förespråkade återupprättandet av en judisk stat och skicka ut ett upprop uppmanat USA att återvända till landet Palestina för det judiska folket.

Blackstone Framställning av 1891 undertecknades av 413 utestående kristna och judiska ledare och genom Utrikesdepartementet delades ut till de främsta nationerna i världen.

Under första världskriget uppmanade Blackstone en ny framställning om Woodrow Wilson, och 1918 var han inbjuden för att hantera en sionistisk massmöte i Los Angeles.

Andra kristna, som Herzls nära vän William H Hechler arbetade hårt för att den judiska frågan främja den politiska sionismen som den ultimata lösningen.

Hechler försökt uppmuntra statschefer (inklusive den turkiske sultanen som kontrollerade Palestina) för att stödja Herzl förslag, och han följde Herzl till Palestina 1898 för att träffa Kaiser.

Aktivt stöd av sådana kristna sionister i många länder påverkas politisk handling, och till och med Balfourdeklarationen av 1917 var resultatet av religiös och politisk verksamhet.

Enskilda kristna sionisterna kom från ett brett spektrum av teologiska traditioner.

Även liberala protestantismen, som historiskt har motsatt sig sionismen, bidrog präster genom organisationer som den kristna rådet av Palestina under andra världskriget.

Trots deras premillennial eskatologin evangelikaler har fundamentalistiska eftersom varit särskilt stöd för återställandet av det judiska folket till Israel och av Israel självt under nittonhundratalet.

I sin tidskrift Vår förhoppning, Arno C Gaebelein förespråkade 1894 till 1945 att det judiska folket endast skulle inte återvända till Palestina, men att de hade en inneboende rätt till den marken också.

När Israel blev en stat 1948, profetiskt sinnade kristna ses det som ett mirakel från Gud.

På 1960-talet liberala protestantismen kallas för "internationalisering" av staden Jerusalem, men den fundamentalistiska evangelikala förklarade att Bibeln gav den till det judiska folket.

Efter sexdagarskriget 1967 det nationella rådet för Kyrkornas kritiserade Israels annektering av den gamla staden i Jerusalem.

Däremot fundamentalistiska evangelikaler jublade och insisterade på att Gud hade sett till att det judiska folket hade kommit ut på toppen trots världens förtryck och hinder.

Den 30 oktober 1977, Billy Graham ökat årtionden av stöd till Israel genom att ta upp nationella verkställande rådet av den amerikanska judiska kommittén och uppmanar till återinvigningen av Förenta staterna till existens och säkerhet i Israel.

Vid Bicentennial kongress Profetia i Philadelphia året innan, en proklamation till stöd för Israel hade undertecknats av elva framstående fundamentalistiska evangelikaler.

Därefter snabbt fick sju tusen extra signaturer och presenterades för ambassadören i staten Israel.

Uttalanden till stöd har också medverkat i helsida tidningsannonser, flera i New York Times.

Sådana unequivocable kristen sionism har inte gått utan angrepp.

Det har kritiserats även inom Evangelicalism som en felaktig politisk filosofi bygger på en falsk tolkning av Bibeln som föreskriver att moderna Palestina är Judisk egen speciella fastighet.

Dessa kritiker hävdar att kristen sionism helt ignorerar rättigheterna för det palestinska arabiska folket, att judarna förlorat sin titel till det förlovade landet genom otrohet länge sedan.

DA Rausch


(Elwell Evangelical Dictionary)

Bibliografi


H Fishman, amerikansk protestantism och en judisk stat, DA Rausch, sionism Inom tidig amerikansk fundamentalism.

Denna fråga presenteras i den ursprungliga engelska språket


Skicka ett e-mail eller kommentar till oss: E-post

De viktigaste TROR web-sida (och indexet till personer) är