Supralapsarianism

Avancerad information

Doktrinen att Gud förordnade både val och KLANDER före fallet.

Supralapsarianism skiljer sig från infralapsarianism om förhållandet mellan Guds dekret för människors synd. Skillnaderna gå tillbaka till konflikten mellan Augustinus och Pelagius.

Före reformationen, största skillnaden var om Adams fall ingick i Guds eviga dekret, supralapsarians ansåg att det var, men infralapsarians erkände endast Guds foreknowledge av synd. Luther, Zwingli och Calvin var överens om att Adams fall på något sätt ingick i Guds dekret och det kom att kallas för en "tillåtande dekret", och alla insisterar på att Gud var inte på något sätt författaren till synd.

Som ett resultat av reformatorerna "avtal, efter reformationen skillnaden mellan infrastruktur - och Supralapsarianism flyttats till skillnader i logisk ordning i Guds dekret.

Theodore Beza, Calvin efterträdare i Genève, var de första att utveckla Supralapsarianism i detta nya sätt.

Vid tiden för synoden av Dort år 1618 - 19, en uppvärmd intraconfessional kontrovers utvecklas mellan infra - och supralapsarians, båda positionerna var representerade vid synoden.

Francis Gomarus, chef motståndare till James Arminius, var en supralapsarian.

TRO
Religiösa
Information
Källa
webbplats
Vår lista över 2300 religiösa Ämnesområden
E-post
Frågan om det logiska, inte i tiden, beslut av den eviga dekret motsvarar olika på Guds slutliga målet i predestination och på specifika objekt av predestination. Supralapsarians anses Guds yttersta mål att vara sin egen ära i val och KLANDER, medan infralapsarians anses predestination underordnad andra mål. Syftet med predestination, enligt supralapsarians var oskapad och unfallen mänskligheten, medan infralapsarians såg objektet som skapas och fallna mänskligheten.

Begreppet "Supralapsarianism" kommer från de latinska orden ovan och LAPSUS, dekret av predestination ansågs vara "ovan" (ovan) eller logiskt "före" dekretet avseende hösten (LAPSUS), medan infralapsarians ses det som "nedan "(nedan) eller logiskt" efter "dekretet avseende hösten.

Kontrasten av två synpunkter framgår av följande sammanfattningar.

En logisk ordning dekret i supralapsarian systemet är:

En logisk ordning dekret enligt infralapsarians är:

Infralapsarians var i majoritet på synoden av Dort.

Den Arminians försökte skildra alla kalvinister som representanter för "motbjudande" supralapsarian lära.

Fyra försök gjordes i Dort att fördöma supralapsarian uppfattning, men att försöken misslyckades.

Även Canons av Dort inte tar upp ordningen på gudomliga dekret, är de infralapsarian i den meningen att de utvalda är "utvalda från hela människosläktet, som hade fallit genom deras eget fel från deras primitiva tillstånd rättskaffenhet i synd och förstörelse "(I, 7, cf.I, 1).

De förtappade "är förbi i den eviga dekret" och Gud "bestämde att lämna (dem) i den gemensamma elände som de har medvetet försatt sig själva" och "att fördöma och straffa dem för alltid ... för alla deras synder" (I , 15).

Försvarare Supralapsarianism fortsatt efter Dort.

Ordföranden i Westminster församlingen, William Twisse var en supralapsarian men Westminster normer som inte gynnar någon position.

Även Supralapsarianism aldrig fått konfessionell stöd inom reformerta kyrkor har man tolererat i biktstolen gränser.

År 1905 reformerta kyrkor i Nederländerna och den kristna reformerta kyrkan i 1908 antog slutsatser i Utrecht, där det sägs att "vår Confessional Standards visserligen följa infralapsarian presentation i förhållande till doktrinen av valet, men att det är uppenbart ... att detta på intet sätt utesluta eller fördöma supralapsarian presentationen. "

Den senaste tidens försvarare av supralapsarian ståndpunkten har Gerhardus Vos, Herman Hoeksema och GH Kersten.

FH Klooster


(Elwell Evangelical Dictionary)

Bibliografi


L Berkhof, systematisk teologi, H Heppe, reformerta doktrinen, H Hoeksema, reformerta doktrinen, GH Kersten, reformerta doktrinen, BB Warfield, "Predestination I den reformerade bekännelser," i studier i teologi.


Se även:


Infralapsarianism

Canons av Dort


Westminster bikten

Helgelse


Motivering


Omvandling


Bekännelse


Frälsning

Olika attityder


Arminianism


Amyraldianism

Denna fråga presenteras i den ursprungliga engelska språket


Skicka ett e-mail eller kommentar till oss: E-post

De viktigaste TROR web-sida (och indexet till personer) är